Rouhův velešínský betlém 2012

Rouhův velešínský betlém 2012

Tisk

Rouhův velešínský betlém 2012V jižních Čechách, asi 8 km východně od Českého Krumlova se nachází městečko Velešín. U něj, na ostrohu nad hladinou nádrže Římov na Malši, stojí hrad Velešín, pocházející ze 13. století. Na velešínském náměstí, ve starém gotickém sklepení domu č.20 Na Kantůrkovci, se v adventním čase staví Betlém. A na tuto tradiční výstavu vás Společnost přátel města Velešína srdečně zve.

„Každoročně se v adventním čase změní staré gotické sklepení v domě č. 20 ve Velešíně ve velké staveniště. Po několika dnech práce se hromady materiálu promění v podivuhodný plastický obraz, v němž se prolíná betlémská legenda s českou krajinou plnou kouzelných postaviček. Každá někam spěchá, vykonává nějakou činnost. Jen snad pan otec ze mlejna v klidu pokuřuje svou fajfčičku. Mezi chalupami, mlýnem a dílnami vykonávají človíčkové starodávná řemesla, která ještě před sto lety byla běžnou součástí života lidí na vsi i ve městě. Cílem autora, zemědělce Pavla Rouhy je představit nejen hlavní motiv - jesličky, ale i ukázat stará řemesla a způsob života našich předků. Po těžké celodenní práci usedá po večerech i spíše nocích a vyřezává z lipových špalíků postavičky, které i když nepohyblivé vyjadřují tolik pohybu, že se jim složitě poháněné figurky mechanických betlémů těžko vyrovnají.

Betlém je stavěn vždy znovu, neboť patří k času vánočnímu a jako trvalá výstava by ztrácel svůj hlavní smysl. Protože je postaven pokaždé trochu jinak, přibylo nových výjevů a inspirací, je vždy jiný, je vždy co objevovat a hledat. Společnost přátel města Velešína Vás vítá u obdivuhodného díla a doufá, že právě zde k vám přijde ta pravá vánoční nálada, jak píší často návštěvníci do návštěvní knihy.“

Citováno z průvodce k vystavovanému betlému.

Rouhův velešínský betlém 2012

 

Zdroj foto: pratelevelesina.cz

V jižních Čechách, asi 8 km východně od Českého Krumlova se nachází městečko Velešín. U něj, na ostrohu nad hladinou nádrže Římov na Malši, stojí hrad Velešín, pocházející ze 13. století. Na velešínském náměstí, ve starém gotickém sklepení domu č.20 Na Kantůrkovci, se v adventním čase staví Betlém. A na tuto tradiční výstavu vás Společnost přátel města Velešína srdečně zve.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor inspirovaný knihou: Naším cílem je obnovit ideologický spor. To je demokracie!

Petr Drulak 200Podle profesora Petra Druláka, jednoho ze čtyř editorů knihy Budoucnost levice bez liberalismu, kterou letos vydala Masarykova demokratická akademie, sice jdete k volbám, ale je celkem jedno, koho budete volit. „Rozhodnou nějací soukromí...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Chladnokrevná smrt, to je Vražda v ledu

vrazda v ledu200V září vyšel u nakladatelství Cosmopolis třetí díl série Julia Schwarzová a Florian Kessler od německé autorky Catherine Shepherdové s názvem Vražda v ledu. Osobitá zápletka, zvraty i nečekané finále zaručuji.

Divadlo

Zveme vás na komedii Na Zlatém jezeře

na zlatem jezere200V loňském roce měla premiéru divadelní hra, Na Zlatém jezeře se Simonou Stašovou a Ladislavem Frejem v hlavních rolích.

...

Film

Nový český film Pohani uctí památku tragicky zesnulé ukrajinské autorky Anny Jablonské

POHANI200Když si v roce 2011 přiletěla význačná ukrajinská autorka Anna Jablonská převzít hlavní cenu za divadelní inscenaci Pohani, v Moskvě na letišti Domodědovo tragicky zahynula při teroristickém útoku. Vrcholem její kariéry je označována právě divadelní hra...