S radostí a s hradem do nové sezóny

S radostí a s hradem do nové sezóny

Tisk

hradovanky200To je podtitul akce, kterou Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně oficiálně zahajuje na hradě Malenovice další návštěvní sezónu. Program složený z nejrůznějších aktivit pro děti a dospělé bude probíhat v předhradí od 10 do 16 hodin.

 

„Vycházíme z nabídky, která se v loňském roce setkala u návštěvníků s dobrou odezvou,“ říká Silvie Lečíková, vedoucí obchodního oddělení muzea. „Jednotlivá stanoviště jsou kombinací poznávání přírody a seznamování se s historií a středověkem. Oboje totiž k hradu neodmyslitelně patří.“

Návštěvníci se tak mohou těšit na stanoviště Okresního mysliveckého spolku Zlín, kde budou moci interaktivní a zábavnou formou probádat především zvířata našeho regionu, poznávat stopy i další prvky. Spolek také pro tuto akci zajistil ukázky loveckých plemen psů, která budou představena v krátkých komentovaných vstupech.

Blízký kontakt s přírodou nabídne i Stanice ochrany fauny Hluk, která je hostem hradních akcí už řadu let. Možnost prohlédnout si zblízka dravé ptáky návštěvníci vždy vítají, stejně jako zajímavý výklad pracovníků stanice. Lektorské oddělení muzea také připravilo vlastní stanoviště s přírodovědnou tematikou.

„Díky podpoře Statutárního města Zlín jsme si mohli letos dovolit pozvat rytíře, lučištníky a kušisty z šermířské společnosti Memento Mori,“ zve na další z aktivit Silvie Lečíková. „S historií pak bude propojen stánek dobového krejčího nebo zastavení u výroby pečetě a psaní brkem.“

hradovanky1

(H)radovánky mají vždy na programu vernisáž nové výstavy na barokní hradní hájence. Letos je zde umístěna velice zajímavá výstavka NŮŽ – minulost a současnost jednoho předmětu. Její kurátoři, archeolog Adam Fojtík a etnograf Ondřej Machálek, budou výstavou provázet po celý den, samotná vernisáž proběhne ve 14 hodin.

Muzeum samozřejmě nezapomíná ani na jednoduché radosti, které k podobným akcím patří. Před hradem proto bude i historický kolotoč pro nejmenší, od 15 hodin malý táboráček s případným opékáním špekáčků a na místě bude také občerstvení. Vstupné na akci je příjemných 50 Kč, děti do 6 let mají vstup zdarma, prohlídky hradu budou probíhat v obvyklých časech a cenách po celý den.

hradovanky plakat

Více informací: www.muzeum-zlin.cz


 

Přihlášení



NEJ za měsíc

Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Smola a Hrušky: „Chceme spraviť československý hit, ktorý prevalcuje obe republiky“

200rozSkupina Smola a Hrušky zabáva obecenstvo svojou veselou ska-punk popovou muzikou už od roku 1996. Ako sa majú a čo chystajú, aké sú ich sny, to sa dozviete v tomto rozhovore. Ponúka veľa nových a zaujímavých informácií, ktoré nie sú je len...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Milénium IV: Lisbeth proti The Spider Society

divka 200Máloco v poslední době vzbuzovalo takové emoce – myslím v okruhu literárního světa -  jako pokračování Milénia. A nejen emoce, gradovala také dlouhodobá očekávání, jak se s příběhem a oblíbenými hrdiny vypořádá nový autor.

Divadlo

Ve Švandově divadle přistane Spitfire Company. Společná inscenace prozkoumá genderovou rovnoprávnost

svandovo divadlo 200Jedinečné spojení kamenného a nezávislého divadla nabídne nový titul Švandova divadla. Pro smíchovskou scénu ho připravuje autorská a režijní dvojice Petr Boháč a Miřenka Čechová, vůdčí osobnosti umělecké skupiny Spitfire Com...

Film

Filmový festival inakosti v pěti městech už v březnu
ImageFilmový festival inakosti nabídne v březnu filmy o homosexuální menšině v pěti slovenských městech. Přehlídka startuje 1. března v Žilině, Bytči a Trenčíně. Opomenuta nezůstane ani slovenská metropole, kdy festival mohou diváci na...