Atlas majáků na konci světa

Atlas majáků na konci světa

Tisk

big atlas-majaku-na-konci-sveta-Lk7-506261 (2)Nakladatelství 65. pole vydalo působivou knihu Atlas majáků na konci světa, jejímž autorem je Španěl González Macías. Nápad představit všechny majáky, které mají svou zajímavou historii a které se dosud zachovaly, považuji za naprosto úžasný. Knihy si cení také španělské ministerstvo kultury, které jí udělilo svou cenu. Nechte se okouzlit šuměním moře a tajemnou historií strážců světla.

Atlas majáků na konci světa – jehož název odkazuje na verneovku Maják na konci světa – je soubor třiceti čtyř příběhů vycházejících ze skutečných událostí a doplněných působivými ilustracemi, námořními mapami, architektonickými náčrty a kuriozitami spjatými s majáky v nejodlehlejších koutech světa. Nejedná se o učebnici zeměpisu, nýbrž o pas pro romantické cestovatele.

Slepý strážce opatruje světlo na dálném ledovém severu, statečná dívka podniká záchranu několika trosečníků, budování majáku u protinožců vede k vyhynutí ptačího druhu, děsivý přízrak uvnitř majáku píše po nocích na psacím stroji, výstřední obchodník vztyčuje neuvěřitelnou věž na otevřeném moři, dva znesváření strážci majáku spolu žijí na ostrůvku a trpí klaustrofobií. V podivuhodných příbězích prodchnutých samotou, šílenstvím, odvahou a radostí se majáky v těch nejvzdálenějších končinách proplétají s životy Edgara Alana Poea, Virginie Woolfové a Nelsona Mandely.

Kniha získala cenu španělského ministerstva kultury.

O autorovi:

José Luis González Macías je španělský spisovatel, grafik a redaktor (nar. 1973). Od dětství je fascinován mapami a díky tomu vznikl i Atlas majáků na konci světa, nádherné propojení textu, technických údajů a mapových materiálů.

big atlas-majaku-na-konci-sveta-Lk7-506261


Název: Atlas majáků na konci světa
Autor: José Luis González Macías
Nakladatelství: 65. pole
Rok vydání: 2022
Počet stran: 160
Hodnocení: 90 %

https://www.65pole.cz/kniha/atlas-majaku/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Chci být užitečná tam, kde jsem a jsem ráda, že můžu opět zažívat atmosféru koncertů i zkoušek, říká zpěvačka Kateřina Bartoňová

katka200Příznivci zlínsko-otrokovické rockové skupiny GAIA už nějakou dobu vědí, že už tam nezpívá jen jedna, ale hned dvě zpěvačky. Tomu se říká luxus, zvláště, když obě „subrety“ spolu vycházejí, skvěle jim to zpívá a do vlasů si zatím nevjely. Naopak její hu...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Naučme sa, čo je láska

Umeni milovat 200Klasika psychológie, či filozofie o človeku – Umenie milovať od Ericha Fromma vychádza aj po takmer 60 rokoch v ďalšom vydaní v nakladateľstve Portál.

...

Divadlo

Městské divadlo Mladá Boleslav uvede populární komedii Dokonalá svatba

dokonala svatba200Městské divadlo Mladá Boleslav zakončí kalendářní rok prosincovou premiérou Dokonalá svatba. Současná situační komedie Robina Hawdona patří k tomu nejlepšímu ve svém žánru. Inscenaci v režii Jaroslava Slánskéh...

Film

Ivan Trojan se Ve stínu rozhodně neschová

ve stinu plakatBoj dobra proti zlu nebo, chcete-li, silného proti slabšímu tady byl vždy. Jsou to příběhy, které přitáhnou pozornost. Na druhou stranu jsou už ale více či méně předvídatelné. Stejné je to i s novým filmem Davida Ondříčka Ve stí...