Okouzleni antikou na zámku Duchcov

Okouzleni antikou na zámku Duchcov

Tisk

duchcov 200Nový  prohlídkový okruh nazvaný Okouzleni antikou, je přístupný návštěvníkům zámku Duchcov. Díky několika desítkám historických odlitků antických soch nabídne okruh výlet  do antiky, umění a mytologie, ale ukáže také, jak antika inspirovala šlechtické vrstvy a ovlivnila jejich kulturu.

 

Nová stálá expozice, otevřená v devíti místnostech zámku Duchcov, vznikla díky spolupráci Národního památkového ústavu a Ústavu pro klasickou archeologii Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Ilustruje sochařské umění antiky, ale také řeckou mytologii a reflexi antiky od renesance po současnost. Expozice se zaměřuje ale i na cesty české aristokracie do jižní Evropy, spojené s objevováním památek antického starověku, a na fenomén antického sběratelství. Bývalý divadelní sál zámku připomíná antické inspirace v barokním divadle.

Více než stovka odlitků antických soch, které tvoří jádro nové expozice, pochází ze sbírky antických odlitků Univerzity Karlovy v Praze; tvoří však jen malou součást souboru. Celá sbírka čítá 550 děl, mapujících vývoj řeckého a římského sochařství od 7. století před naším letopočtem do 2. století našeho letopočtu; obsahuje i několik dodnes ceněných rekonstrukcí antických sousoší z 19. století,  ale také odlitky dnes ztracených originálů.

Další část výstavy se věnuje antické mytologii a jejím hrdinům; v sále bývalého zámeckého divadla jsou připomenuty antické inspirace, projevující se v divadle a barokní opeře. Doplňuje je rekonstrukce barokních divadelních kostýmů a divadelních rekvizit. Vystaveny jsou také originály antické keramiky s pohřební tematikou, historické cestovatelské potřeby, suvenýry z cest a dobové obrazy, dokládající objevování antické kultury aristokracií. Fenomén sběratelství antických památek a děl antikou ovlivněných je prezentován na příbězích předních sběratelů.

duchcov1

Zámek Duchcov v proměnách času
Duchcovský zámek dal v letech 1675–1685 vystavět Jan Bedřich z Valdštejna na místě staršího renesančního lobkovického sídla. Roku 1707 byl barokní zámek rozšířen o dvě boční křídla. Při stavebních úpravách vzniklo vnější zámecké nádvoří, navazující na čestný dvůr. Oba prostory byly odděleny ozdobným plotem, architektonicky členěnými pilíři se dvěma vázami a čtyřmi sochami z Braunovy dílny. V roce 1722 byl vysvěcen zámecký kostel Zvěstování Panny Marie. Na výzdobě kostela, propojeného s jižním křídlem zámku, se podíleli špičkoví umělci tehdejší doby ve službách Jana Josefa z Valdštejna. Rozšířením areálu v roce 1731 byly vytvořeny podmínky k založení Knížecí zahrady před severním křídlem zámku.

Od konce 18. století, kdy vrcholil lázeňský věhlas nedalekých Teplic, bylo v zámku a v zámecké zahradě společensky velmi rušno. Pořádaly se zde pastýřské hry, divadelní a hudební představení, bankety a jiné slavnosti. Rozsáhlá barokní zahrada, založená v první čtvrtině 18. století za Jana Josefa z Valdštejna ve francouzském stylu, patřila k nejpozoruhodnějším svého druhu. Na zámku působil Giacomo Casanova, který jako knihovník a společník hraběte Josefa Karla Emanuela z Valdštejna prožil na zámku v Duchcově posledních třináct let svého života.

duchcov2

www.npu.cz 


 

Přihlášení



NEJ za měsíc

Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kuna Eliška vznikla jako momentální nápad a snaha pobavit děti

Bohumil Matějovský (2)Bohumil Matějovský nás naprosto okouzlil svou vtipnou a milou pohádkou Praštěný nápad kuny Elišky. Zeptali jsme se ho, jak vlastně tato vítězná pohádka vznikla a jaký literární žánr má on sám nejraději.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

O mnohdy netušených aspektech chovu včel

ekologie chovu vcel200O včelách a zacházení s nimi vyšla v průběhu dějin dlouhá řádka publikací. K nejnovějším se řadí kolektivní monografie Ekologie chovu včel, vydaná nakladatelstvím Pavel Mervart. Domácí i zahraniční odborníci (slovenské pří...

Divadlo

Umělecký šéf zlínského divadla Patrik Lančarič získal cenu Trilobit 2023

Trilobit200Umělecký šéf Městského divadla Zlín Patrik Lančarič dostal cenu Trilobit za režii svého dokumentárního filmu DEŽO HOFFMANN - FOTOGRAF BEATLES.

...

Film

Ta, která odešla

TKO CSFDV roce 1997, poté, co strávila třicet let ve vězení, se Horácia vrací do normálního světa, který je pro ni ale cizí. Její manžel je mrtvý, syn nezvěstný. Jediný, kdo jí zůstal, je její dcera. Horácia ví, že za její uvěznění může její bývalý bohatý m...