Varhaník z mrtvé vesnice od Danuty Chlupové: čtivé a živé vyprávění o životě na Karvinsku po roce 1948

Varhaník z mrtvé vesnice od Danuty Chlupové: čtivé a živé vyprávění o životě na Karvinsku po roce 1948

Tisk

varhanik z mrtve vesnice200Teodor je zapálený vesnický učitel, který hrává v kostele na varhany. Padesátá léta v Československu ovšem nejsou dobou varhan a kostelů a Teodor se tak dostává do stále ošemetnější situace. Když během tragické nehody zaviní smrt svého souseda, odsoudí ho ve zpolitizovaném procesu na dvacet let do vězení. Život Teodora i jeho rodiny a přátel se tak stává jednou velkou zkouškou. Jak jejich osudy ovlivní setkání s autistickým chlapcem, který má výjimečný hudební talent? Emotivní román z Karvinska 50. a 60. let Varhaník z mrtvé vesnice od autorky bestselleru Jizva nyní vychází v nakladatelství Vyšehrad.

Varhaník z mrtvé vesnice věrohodně líčí proměnu života a vztahů na české vesnici v 50. a 60. letech minulého století a poutavě čtenáře vtahuje do osudů a života rodin, spolužáků a kamarádů, jež byly poznamenány politickým vývojem po roce 1948. Autorka se snaží plastičtěji představit svůj region Karvinsko, který byl před rokem 1989 líčen jako vzorový rudý (komunistický, hornický, dělnický), a tato představa v jistém smyslu přetrvává dodnes. Současně chce stejně jako ve svém prvním románu Jizva poukázat na protiklad velkých dějin a událostí a jednotlivých lidských osudů.

Danuta Chlupová má velký dar představovat své postavy nezaujatě a s velkým porozuměním pro jejich často protichůdné a ne vždy dokonalé pohnutky a činy. Poměrně složitá a tíživá témata umí přiblížit čtivou formou na obyčejných, každodenních situacích a dějích.

Čtenář ve Varhaníkovi z mrtvé vesnice sleduje osudy Teodora Szyndera, vesnického učitele, který hrává na varhany v kostele a postupně se kvůli své víře a zásadovosti dostává do problémů v zaměstnání – ve škole i ve vesnické komunitě.

Ironií osudu se ovšem Teodor dostává do vězení nikoliv kvůli svým postojům (i když ty jsou proti němu ve zmanipulovaném soudním procesu použity), ale kvůli rvačce s obecním žárlivcem a opilcem Henrykem, která skončí tragicky jeho smrtí. To dává autorce možnost ukázat téma protikomunistického odporu a následného pobytu v nechvalně proslulých Valdicích v poněkud civilnější rovině, než bývá zvykem. Teodor je sice politický, ale mnohem viditelněji také obyčejný vězeň. Člověk odloučený od manželky, rodiny a přátel, kterého pronásledují výčitky a pochybnosti, a na němž se roky samoty podepíšou neschopností znovu navázat přetrhané vztahy, i když je propuštěn. Právě jeho odloučenost a odcizenost od ostatních se stane základem jeho schopnosti porozumět podobně vyloučenému a osamělému chlapci, kterého začne učit hrát na foukací harmoniku a posléze na klavír. Podobně civilně jsou zachyceny i osudy ostatních postav kolem Teodora, zejména manželky Lidie, syna Adama a dalších přátel a sousedů.

Samostatnou „postavou“ je vlastně i celá vesnice Dvory. Je sice fiktivní, ale jak píše autorka v doslovu, takových bylo na Ostravsku víc. Vesnice tiše a nenápadně spěje k zániku, kdy musí na začátku 70. let definitivně ustoupit těžbě uhlí. Ani její osud ale Danuta Chlupová nepodává jednoznačně. Zatímco pro spoustu lidí znamená poddolování Dvorů ztrátu domova, obecně je symbolickou tečkou za nešťastným a náročným dvacetiletým obdobím a možností začít znovu.

varhanik z mrtve vesnice

O autorce

Danuta Chlupová je novinářka a spisovatelka. Narodila se v roce 1968 v Českém Těšíně a patří k místní polské národnostní menšině. Román Jizva vydala v roce 2017 polsky v Gdyni a získala za něj ocenění Debut roku. Dlouhodobě se zajímá o národnostní vztahy a historii česko-polského pohraničí. 

Více informací: https://www.albatrosmedia.cz/tituly/81122991/varhanik-z-mrtve-vesnice/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Dobrodruh Bear Grylls v roli spisovatele: Hořící andělé

horici andele 200Čtyři měsíce po vydání Letu duchů nám nakladatelství Jota servíruje druhý díl série Will Jaeger britského autora Beara Gryllse. Akční dobrodružný román Hořící andělé vyšel v únoru a začíná přesně tam, kde skončil jeho předchůdce. Dok...

Divadlo

Jak se francouzská revoluce proměnila v povyk

1789 200Národní divadlo v Praze si umanulo, že bude uvádět experimentální hry - a vylézají z toho příšernosti. Čekání na Godota se změnilo v pitvořivou roztlemenost, ze slavného experimentálního počinu Ariane Mnouchkinové 1789 aneb Dokonalé štěstí režisér Vl...

Film

Kdo zachrání princeznu, když ne dva strojvedoucí?

JimKnoflik perexJim se jako miminko ocitl v Jamánii, malém ostrovním království. Nikdo z obyvatel neví, kdo jim ho poslal poštou, ale všichni jsou rádi, že se na ostrov nějakým šťastným omylem dostal. Když Jim povyrostl, našel si nejlepší kamarády –...