Nechte si poradit , co číst v květnu

Nechte si poradit , co číst v květnu

Tisk

Aktuálně
Podívejte se, jaké knihy vychází v těchto květnových dnech v Euromedia Group.

 

 


Čtyři ženy, čtyři osudy a jedna kuchařská soutěž...

Ženy ve Velké Británii musí být v kuchyni značně kreativní. Za okny totiž zuří druhá světová válka a ponorky přerušily dodávky potravin, takže všichni musí vyjít s málem.

Rozhlasový pořad Na kuchyňské frontě, který vysílá nápadité recepty z dostupných surovin, vyhlašuje kuchařskou soutěž o místo první ženské spolu-moderátorky.

Pro čtyři velmi rozdílné ženy by to znamenalo životní šanci. Mladá vdova by dokázala splatit manželovy dluhy. Kuchtička by mohla opustit službu a postavit se na vlastní nohy. Lady z honosného panství by byla schopná uniknout despotickému manželovi. A pro vyučenou šéfkuchařku je to zkrátka výzva. Pomůže soutěž komunitu stmelit, nebo ji naopak rozdělí...?

Jennifer Ryanová nejdříve pracovala jako redak¬torka literatury faktu. Stále ale toužila nějakým způsobem předat příběhy o válce, které jí v dětství vyprávěla babička, a tak začala studovat beletrii na Univerzitě Johnse Hopkinse. Během studií napsala svůj první román Sbor chilburských dam (Argo, 2017), jenž se stal světovým bestsellerem. Momentálně žije ve Washingtonu, D. C. s manželem a dvěma dcerami. Více se o ní můžete dozvědět na https://www.jenniferryanauthor.com/

Jennifer Ryanová: Na kuchyňské frontě, přeložila Petra Klůfová, vydává nakladatelství Ikar, 392 stran

kk na kuchynske fronte

Útok na výletní loď byl jen začátek...

Tísňové volání přivede vyšetřovatelku Sloan McPhersonovou a jednotku Programu podvodního pátrání na výletní loď u pobřeží Fort Lauderdale, na níž došlo k záhadnému výbuchu.

Jelikož se zdá, že jde o útok ekoteroristy a že jsou v ohrožení další lodě, začíná závod s časem – navíc se blíží tropická bouře, která by mohla zničit všechny důkazy. Sloan je odhodlaná prozkoumat každou stopu, jenomže vyšetřování přehlíží klíčové detaily a vlažný přístup nadřízených také nevzbuzuje zrovna důvěru.

O co tady vlastně jde? Čím víc se Sloan přibližuje pravdě, tím jasněji si uvědomuje, že je ve hře něco mnohem znepokojivějšího, než by se podle oficiálního vysvětlení zdálo…

Vyjde také jako audiokniha (pod nakladatelskou značkou Témbr)
Čte: Barbara Kodetová
Režie: Jan Drbohlav
Datum vydání: 15. června 2022

Andrew Mayne (*1983) je autorem bestsellerů Šelma (2018), Hračkář (2019), Teorie vraždy (2019), Temný vzorec (2020), Dívka pod hladinou (2021), Černý korál (2022) a Vrah andělů (2022). Byl nominován na cenu Edgar, je hvězdou televizního pořadu Don’t Trust Andrew Mayne a rovněž vystupuje jako kouzelník – první světové turné jako iluzionista absolvoval, když byl ještě teenager, a posléze spolupracoval s takovými legendami, jako jsou Penn & Teller, David Blaine nebo David Copperfield. Uvádí také podcast Weird Things. V potápěčském obleku, který využívá umělou inteligenci a který si sám navrhl pro speciální díl pořadu Shark Week nazvaný Andrew Mayne: Ghost Diver, plaval po boku velkých bílých žraloků.

Andrew Mayne: Námořní bouře, přeložil Milan Lžička, vydal Kalibr, 280 stran

kk namorni boure

ALAN RICKMAN: DENÍKY
S předmluvou Emmy Thompson

Tato kniha je jedinečnou pozvánkou do mysli jednoho z nejoblíbenějších herců současnosti.

Alan Rickman i po své smrti zanechal odkaz herce světové úrovně a jeho důstojnost, profesionalita i zvučný hlas nepřestávají diváci obdivovat ani dnes. Rickmanovy deníky popisují neobyčejně i obyčejné věci, vypráví světsky, vtipně a často i s lehkou jízlivostí, přičemž zůstávají naprosto upřímné.

Autor nás bere do svého domova, na výlety s přáteli po celém světě, k přípravě divadelních her i a na natáčení filmů od Rozumu a citu, k průlomové roli ve Smrtonosné pasti, přes Robina Hooda až po Lásku nebeskou, filmy o Harrym Potterovi či Královu zahradnici, kterou i režíroval.

Deníky začínají v roce 1993 a končí s hercovou smrtí v roce 2016. Nabízejí příležitost seznámit se s Alanem Rickmanem nejen jako hercem, ale jako přítelem, cestovatelem, fanouškem, režisérem i obyčejným mužem.

Součástí knihy jsou předmluva jeho herecké partnerky z filmu Láska nebeská Emmy Thompson, doslov Alanovy ženy Rimy Hortonové a také vybrané úryvky z deníků psaných v letech 1974 až 1982, kdy hercova kariéra teprve začínala. Čtenáři se mohou těšit i na fotografickou přílohu.

Alan Sidney Patrick Rickman se narodil 21. února 1946. Byl divadelním režisérem a věhlasným hercem v klasických i novodobých hrách a čestným členem Royal Shakespeare Company. Jako filmový herec se nejvíce proslavil rolemi ve snímcích Smr¬tonosná past, Robin Hood: Král zbojníků, Rozum a cit, Láska ne¬beská a v sérii Harry Potter, kde nezapomenutelným způsobem ztvárnil jednu z hlavních rolí profesora Severuse Snapea. Je držitelem četných ocenění včetně BAFTA (British Academy of Film and Television Arts), Zlatého glóbu a Emmy. Zemřel 14. února 2016.

Alan Taylor je novinář a spisovatel. Byl zakládajícím redaktorem literárního časopisu The Scottish Review of Books. Podílel se na tvorbě mnoha antologií, mimo jiné úspěšné sbírky Assassin’s Cloak. Je rovněž autorem memoárů spisovatelky Muriel Sparkové Arezzo A Friendship withMuriel Spark.

Alan Rickman: Deníky, přeložila Markéta Schubertová, vydává nakladatelství Universum, 496 stran

kk alan Rickman deniky

Když je touha po miminku silnější než zákony přírody

Životní příběh ženy, která bojuje s nespravedlností života a neplodností již řadu let. Kniha o cestě za miminkem plná lásky, ale i smutku.

Pro všechny, které se na své cestě nechtějí cítit samy a potřebují přítelkyni se stejným problémem. Pro ty, kteří zvažují umělé oplodnění či IVF podstupují, i pro ty, kteří mají někoho takového mezi blízkými. Pro každou z vás, která prodělala potrat a trápí se.

Stránky psané životem, který je tolik náročný, ale přesto krásný.

Daniela Šplíchalová (*1995) vystudovala oděvní průmyslovou školu v Praze. Umění ji provází celý život, a tak se i teď věnuje různé tvorbě (malba, kresba, šití, cokoliv kreativního). Momentálně ji naplňují především zvířata - labrador, zlatý retrívr a kocourek z útulku –, dále péče o domácnost, rodinu a zahradu. V minulosti pracovala jako prodejní asistentka, nyní provozuje vlastní e-shop. Má čtyřletou dceru Marušku.

Daniela Šplíchalová: IVF máma z Prahy, vydává nakladatelství Esence, 160 stran

kk ivf mama z prahy

Vychází nový román oblíbeného autora

Stárnoucí spisovatel Mojmír se rozhodne během uprchlické krize ubytovat občany Ukrajiny prchající před válkou, a tak na prahu jeho sázavského domu jednoho dne stanou čtyřiatřicetiletá Oxana se synem Sašou. A plachá a věčně se za něco omlouvající Oxana nevědomky vyvolá v cynickém Mojmírovi city, o nichž si nemyslel, že jich ještě někdy bude schopen…

Vyjde také jako audiokniha pod nakladatelskou značkou Témbr
Čte: Libor Hruška
Režie: Jan Drbohlav
Datum vydání: 15.6.2023

Michal Viewegh (* 31. března 1962) je jedním z nejznámějších a nejúspěšnějších českých spisovatelů po roce 1989. Je autorem vice než tři desítek knih, které byly přeloženy do 23 jazyků. Z řady románů se staly bestsellery a později byly také zfilmovány, přičemž mezi ty nejúspěšnější tituly patři třeba Báječná léta pod psa, Výchova dívek v Čechách, Román pro ženy nebo Vybíjená. Po dokončeni vysoké školy se krátce věnoval vystudovanému oboru – učil na základní škole na Zbraslavi –, ale už v roce 1993 kantorské povolání opustil, na dva roky se stal redaktorem v nakladatelství Česky spisovatel, a pak definitivně spisovatelem z povolání. V roce 2012 mu praskla aorta, podstoupil dlouhou rekonvalescenci a trpěl depresemi a výpadky paměti. Do literatury se vrátil deníkovou knihou Můj život po životě. Žije v Sázavě.

Michal Viewegh: Malý Gatsby a Carmen z Chodoriva, vydává nakladatelství Ikar, 168 stran

kk maly gatsby a carmen z chodoriva

Více informací: www.euromedia.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Ideální kuchařka na podzim: Dokonalá dýně

dokonala dyne200Kdy jindy v kuchyni nastávají dýňové hody, než právě na podzim? Nakladatelství Esence se toho chytlo a v září vypustilo do světa knížku Dokonalá dýně od německé autorky Anny Walzové. Pokud holdujete oranžovému pokladu, jež nazýváme dýně,...

Divadlo

Pestrý podzim v divadle - Divadlo Radka Brzobohatého

200divAby vaše podzimní dny byly co nejpestřejší, přinášíme vám říjnové divadelní tipy, tentokrát z Divadla Radka Brzobohatého.

...

Film

Ženy v příliš velkých pánských košilích

sfz 200Dalším z filmů, které je možné zhlédnout na festivalu Severská filmová zima je norský film se zvláštním názvem Ženy v příliš velkých pánských košilích. Film v sobě spojuje osudy tří žen, které se proplétají navzájem v norském městě Trondheim. Na diváky ta...