Klavírista Marek Kozák vystoupí v Rudolfinu

Klavírista Marek Kozák vystoupí v Rudolfinu

Tisk

fok faltus200Klavírista Marek Kozák odehraje svůj recitál v rámci cyklu Světová klavírní tvorba v produkci Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK. Na programu budou skladby Chopina, Bacha, Čajkovského a Prokofjeva. Koncert se uskuteční 18. února 2023 v 19:30 v Rudolfinu.

 

 

 

Marek Kozák je devětadvacetiletý pianista, který má za sebou již mnoho úspěchů po celém světě. Mimo jiné se stal v červnu 2021 laureátem mezinárodní klavírní soutěže Gézy Andy v Curychu, která se řadí k těm nejprestižnějším a také nejobtížnějším vůbec. V Česku získal v roce 2016 na Pražském jaru 2. místo a ocenění za provedení soudobé skladby Kejklíř Adama Skoumala.

Jméno pianisty je obvykle spojováno s neomylnou technikou, smyslem pro proporce a gradaci, s bohatou paletou rejstříků, obrovskou muzikalitou a vnitřní pokorou k notovému zápisu. Na koncertní pódia vnáší noblesní interpretační kulturu a posluchače si podmaňuje schopností provést dílo s obrovským citem k autorovu záměru.

„Vzhledem k tomu, že jsem začínal jako varhaník, nabízelo se, aby na programu zaznělo něco od Johanna Sebastiana Bacha. Tím, že jsem prošel několika chopinovskými soutěžemi, tak by bylo zvláštní, kdyby nezaznělo něco od Chopina. Proto jsem se rozhodl zařadit jeho tři úplně rozdílná díla. Bude to Rondo alla Mazurka, které Chopin napsal v šestnácti letech, dále to bude dílo zralé – Barkarola, a nakonec to bude Scherzo, které mě provází všemi možnými koncerty a soutěžemi. V druhé polovině zazní Šest klavírních skladeb od Čajkovského, které nepatří k těm nejznámějším, ale myslím, že si rozhodně zaslouží uvedení. Mám tento cyklus strašně rád a těším se, až ho uvedu na svém prvním recitálu v Rudolfinu. A jako poslední zahraji Prokofjevovu Sonátu č. 2, která také patří k mým nejoblíbenějším,“ říká k programu svého recitálu Marek Kozák.

Koncert se uskuteční 18. února 2023 v 19:30 v Rudolfinu. Vstupenky jsou k dispozici na www.fok.cz.

fok faltus

Marek Kozák – Klavírní recitál
18. 2. 2023, 19:30 | Rudolfinum
JOHANN SEBASTIAN BACH
Francouzská suita č. 5 G dur BWV 816

FRYDERYK CHOPIN
Rondo alla Mazurka F dur op. 5
Barkarola Fis dur op. 60
Scherzo cis moll op. 39

PETR ILJIČ ČAJKOVSKIJ
Šest klavírních skladeb op. 19

SERGEJ PROKOFJEV
Sonáta č. 2 d moll op. 14

Marek KOZÁK | klavír

Vstupenky a více informací: https://www.fok.cz/cs/marek-kozak-klavirni-recital
FB událost: https://www.facebook.com/events/1031902097713473


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Název: Smrt půvabného média: Detektivka ze staré Vídně

mediumPokud si chcete přečíst dobrou detektivku z období přelomu 19. a 20. století, ve které vystupuje i postava známého psychoanalytika Sigmunda Freuda,...

Divadlo

Švandovo divadlo uvede inscenaci Adamova jablka, střetne se v ní Robert Jašków s Jacobem Erftemeijerem

Adamova jablka 200Téměř rok po původně ohlášeném termínu se ve Švandově divadle dočká premiéry hra Adamova jablka. V sugestivním příběhu o dobru a zlu v režii Jiřího Pokorného se sejdou Jacob Erftemeijer jako pastor Ivan a Robert Jašków v roli neo...

Film

Jak se Ježíše zmocnili filmaři

200filmNa rozdíl od islámu, kde zákaz zpodobnění - nejen - proroka Mohameda dodnes zabraňuje vzniku filmů, které by se věnovaly jeho zakladatelské osobnosti (a zlobný, v Americe natočený pamflet Nevinnost muslimů vyvolal krvavé nepokoje), křesťanství takové záb...