Nejvyšší hora Moravy, historické místo, jedinečná příroda, oblíbený turistický cíl. Fenomén Praděd

Nejvyšší hora Moravy, historické místo, jedinečná příroda, oblíbený turistický cíl. Fenomén Praděd

Tisk

fenomen-praded200Praděd, středobod Jeseníků, leží symbolicky na rozhraní Bruntálska, Jesenicka a Šumperska a podle starých pověstí je sídlem mocného ducha hor. Hora je zhmotněním kraje, ať už pro původní německé obyvatele či současné potomky poválečných dosídlenců, tak i pro všechny, kteří rádi poznávají krásy naší země. Fenomén Praděd je název knížky etnografa a spisovatele Matěje Mately, která vychází i jako e-kniha v nakladatelství CPress.

 

Vše, co byste měli znát o nejvyšší hoře Jeseníků – tak zní skutečně výstižný podtitul knížky. Dozvíte se v ní totiž nejen o přírodě a historii této hory, ale získáte i řadu tipů na výlet.

Praděd, nejvyšší vrchol (1 491 m n. m.) Jeseníků, Moravy i našeho Slezska, je oblíbeným cílem návštěvníků už od 2. poloviny 19. století. Začátkem 20. století zde vznikla rozhledna v novogotickém stylu, která se koncem 50. let zřítila a v 80. letech byla nahrazena současným vysílačem. Hora je významnou křižovatkou cyklistických i pěších turistických tras a nachází se zde nejvýše položené lyžařské středisko u nás. Knihu doplňuje množství úchvatných současných i historických fotografií a ilustrací.

Vrchol a jeho široké okolí je národní přírodní rezervací a oblast Velké kotliny je dokonce floristicky nejbohatší lokalitou v Česku. Na celém území Pradědu se nachází vzácné přírodní biotopy jako například alpinská společenstva, lesní porosty pralesovitého charakteru, ledovcové kary a jedinečná společenstva živočichů. Mezi nejunikátnější patří například kamzíci.

„V knížce se čtenáři dozví o hoře opravdu vše. Kromě přírody a historie se dočtou o duchu Pradědu, který je obdobou Krakonoše, o různých pověstech stejně jako o lidech žijících a pracujících na střeše Jeseníků, tedy o lesnících, pastevcích, dřevařích či uhlířích. S horou je zároveň spjata i řada významných osobností – spisovatelů nebo botaniků,“ říká autor knížky Matěj Matela.

Na Pradědu a v jeho blízkém okolí se můžete občerstvit nebo ubytovat v několika chatách. Mezi ty nejvyhlášenější patří Ovčárna, Švýcárna či Kurzovní chata, které svou historii započaly jako vysokohorské salaše. Chata Barborka, ležící nad překrásnou stezkou podél Bílé Opavy, pak vstoupila do historie tím, že zde vznikla jesenická horská služba. Nejznámější cesta na Praděd vede z Karlovy Studánky přes rozcestí Hvězda a přes Ovčárnu, oblíbené jsou i trasy z Červenohorského sedla nebo z Videlského kříže.

fenomen-praded

O autorovi:

Matěj Matela se narodil se v roce 1992 v Bruntále a vyrostl ve Vrbně pod Pradědem. Po absolvování Univerzity Karlovy působil jako šéfredaktor pražského cestovatelského nakladatelství, od roku 2018 pracuje ve Vlastivědném muzeu Jesenicka. Při své práci se nejčastěji soustředí na střípky kulturního dědictví původního německého obyvatelstva Jeseníků a podhůří, především se zaměřuje na historii místního lesnictví, lidovou slovesnost a zajímavé osobnosti a pábitele. Dvacet nejinspirativnějších osudů zařadil do svého literárního debutu Zvoník z Cukmantlu (2022). Mimo hlavní pracovní zaměření nezapomíná ani na svůj vystudovaný obor. Překládá srbskou beletrii a poezii, region střední a jihovýchodní Evropy tematizuje v článcích.

Více informací: https://www.albatrosmedia.cz/tituly/83661768/fenomen-praded/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Mimi Thorisson: Francouzská venkovská kuchyně

francouzska kuchyne200Příhody z vesnic na vinicích a recepty na excelentní jídla, která z jedné poloviny chutnají díky kvalitním a vyzrálým surovinám, a z druhé poloviny díky nadšeným lidem, kteří je s láskou a vášní připravují. Všechno v samot...

Divadlo

Již za týden představí Balet Národního divadla v online premiéře pohádkový příběh Marcii Haydée Spící krasavice

BaletND 200Výpravný balet Spící krasavice hudebního skladatele Petra Iljiče Čajkovského a choreografa Mariuse Petipy měl původně premiéru na konci devatenáctého století v Petrohradě. Nyní vstupuje do repertoáru Baletu Národního divadla v choreografii legend...

Film

Filmová sci-fi novinka Ex Machina

Exmachina 200Je novinkou letošního roku a fanoušci sci-fi si můžou pomalu odpočítávat dny do 30. 4. 2015, kdy tento film má, díky společnosti CinemaArt, v České Republice svoji premiéru.

...