Pohled do skutečné ruské reality

Pohled do skutečné ruské reality

Tisk

15 let v rusku 200Poznejte obyčejné lidi, mentalitu, kuchyni i propagandu očima českého novináře, který žije 15 let v Moskvě.

 

 

 

Více než osm měsíců se z nejrůznějších zdrojů dozvídáme o tom, jaké je Rusko. Čteme o režimu, politických rozhodnutích, upravované skutečnosti, propagandě, agresi. Nikde se ale nedozvíme, jak se v Rusu žije řadovým občanům. Jací doopravdy jsou, co chtějí a co si myslí? Na tyto otázky odpoví unikátní kniha Jiří Just: 15 let v Rusku (BIZBOOKS).

Jiří Just není pro Čechy neznámým člověkem. Prostřednictvím několika periodik včetně televize přináší zprávy o dění v Rusku v době války s Ukrajinou. V zemi ale pracuje jako novinář 15 let. Za takovou dobu se člověk usadí, pozná mentalitu, zvyky i konkrétní lidské příběhy. A právě ty se nyní rozhodl publikovat. V knize autor popisuje některé společensko-politické jevy, zážitky z cest, setkání s obyvateli měst, ale i z okrajových částí Ruska. Můžeme číst rozhovory, které obsahují názory pro i proti Putinovi. Bez obalu a příkras Jiří Just odkrývá i vlastní zkušenosti. Vypráví o svém hostování v debatních pořadech prorežimních televizních stanic včetně Prvního programu ruské státní televize, přes nevšední kulinářské zážitky až po cestu do Sýrie s ruskou armádou. Jiří Just: 15 let v Rusku poskytuje čtenářům pestrý a nezkreslený obraz společnosti, který rozhodně prozradí víc než politologické studie.

Kniha je živá a plná informací, které většina z nás neví a v roli turistů by ani nikdy nezískala. Vykresluje život v Moskvě, ale na druhé straně také v Čečensku či na Sibiři. Dozvíte se, jak jsou Rusové ovlivněni historickou invazí vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968 i současností v souvislosti s obviněním ruské tajné služby z výbuchů muničních skladů ve Vrběticích. Přečtete si příběh ruského bojovníka proti ukrajinskému „nacismu“ z roku 2014 a rozhovor s občanem separatistické Doněcké republiky z téhož roku. Zažijete novinářskou cestu do válkou zmítané Sýrie v roce 2016, ale vydáte se také za polární kruh, kde jsou sobi zdrojem obživy i krásných pohádek. Nebudete ochuzeni ani o nevšední kulinářské zážitky. A samozřejmě, autor popisuje i průběh pandemie covidu.

Pro česká média píše Jiří Just o Rusku poměrně kriticky, zároveň ale s vhledem do propagandistických a silně manipulativních mechanismů, které formují tamní veřejné mínění. Pokud se chcete dostat k pravdě o Rusku, udělejte si názor sami. Kniha Jiří Just: 15 let v Rusku vám k tomu poskytne tu nejlepší příležitost.

15 let v rusku

JIŘÍ JUST

Rodák z Trutnova absolvoval studium politologie na Univerzitě Hradec Králové a od roku 2007 žije v Moskvě, kde působí jako novinář. Spolupracuje s Lidovými novinami, Českým rozhlasem, Seznamem Zprávy a CNN Prima News. Jeho texty a vystoupení se objevují v českých, slovenských a ruských médiích. Byl svědkem opozičních protestů v Moskvě, pláče Putina, války na Donbasu i ruského vojenského angažmá v Sýrii.


Více informací: https://www.albatrosmedia.cz/tituly/84111611/jiri-just-15-let-v-rusku/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Jan Guillou popisuje plíživé kroky vedoucí k válce

cervena 200Jan Guillou se rozhodl popsat zběsilé dvacáté století v osmidílné sérii. Na projektu usilovně pracuje a v Česku jsme se nyní dostali ke třetímu dílu. Do doby, kdy se země pomalu dostávaly z trosek po první světové válce a téměř nevědomky se hnaly k...

Divadlo

Zemřel charismatický herec Tomáš Valík, hrdina pohádky O Janovi a podivuhodném příteli

 

tomas valik 200Po kratší nemoci zemřel ve věku nedožitých dvaapadesáti let 8. října v pražské nemocnici Na Bulovce známý herec Tomáš Valík. Na filmovém plátně debutoval koncem osmdesátých let minulého století, ...

Film

Inherent Vice – drama, u něhož nevíte, co je skutečnost a co jen sen

inheren200V současném Hollywoodu už je jen velmi málo ryze osobitých a nekonvenčních tvůrců, o nichž by se dalo takřka s jistotou říct, že patří mezi ty kultovní. Jedním z nich je nepochybně rodák z Californie Paul Thomas Anderson, který sbíral největší uz...