Inspirace nejen na vánoční dárky z JaS nakladatelství

Inspirace nejen na vánoční dárky z JaS nakladatelství

Tisk

jas 200Hledáte tipy na dárky? Přinášíme inspiraci z Nakladatelství JaS.




Česká Jane Marplová a její první případ

Ivana Hutařová: JEDNA VRAŽDA STAČÍ
Matylda na stopě 1

Matyldu Pekárkovou s její malou fenkou Dorotkou vyslaly děti na podzimní dovolenou na Istrii – maminka jde
do důchodu, tak ať si jeho začátek trošku zpestří. Ani děti s manželem, ani sama Matylda nemohli tušit, že ji nečeká jen důchodcovská dovolená s koupáním, procházkami a posedáváním na terase apartmánu. Od prvního dne ji naopak pronásledují události, které se s poklidnou dovolenou zase moc neslučují. A tak čerstvá důchodkyně s malým psíkem, aniž by chtěli, se setkají s dvěma záhadnými úmrtími, odhalí stíny minulosti a úspěšně rozkryjí motiv dvou zločinů… Ilustrovala Klára Mayerová.

Pevná vazba s přebalem, formát 130×200 mm,
160 stran, Pro čtenáře od 13 let

IVANA HUTAŘOVÁ (1945–2013) vystudovala Fakultu sociálních věd a publicistiky a na celý život zakotvila pracovně v knihovnách. Měla štěstí, že mohla dlouho dělat to, co ji nejvíce zajímalo – zabývat se problematikou literatury pro děti a mládež a dětské četby nejen u nás, ale i ve světě. Zároveň si pro radost psala povídky a fejetony, které jí občas otiskly noviny nebo časopisy. Byla také autorkou životopisných knížek o dětech našich prezidentů, o slavných zpěvácích a hercích Národního divadla šedesátých let dvacátého století a o herečce Slávce Budínové. Se ženou spisovatele Františka Nepila řadu let pořádala a redakčně zpracovávala knihy ze spisovatelovy pozůstalosti. Knížka Jedna vražda stačí, kterou označovala detektivkou-nedetektivkou, byla jejím prvním pokusem v této literární oblasti.

jas matylda

Vtipné a trefné povídky s neotřelými pointami

Monika Petrlová: HAFNI! A JINÉ POVÍDKY

Mohlo by se tedy zdát, že kniha s dvanácti povídkami kopíruje systém kalendářního roku. Pravdou však je, že kopíruje především život. Možná vám bude připadat, že autorka píše o vás, vaší rodině, známých, jako by nahlížela škvírkou mezi dveřmi nebo skulinkou v žaluziích. Tak opravdově se příběhy tváří. Jestli čekáte dvanáct happyendů, zřejmě budete překvapeni. A nejen vy. Divili by se pravděpodobně i hlavní protagonisté z povídek. Tak schválně: Zapamatuje si kamioňák Luďa drsnou lekci, kterou mu uštědřil vlastní sexuální pud? Dá ještě někdy Viola přednost chlapům před hnojením kytek? A co sto dvacetikilová Naďa – odhodí konečně bůček
a přehodnotí svůj dosavadní život? Čtěte, dosazujte do vzorce a uvidíte sami, jestli dospějete ke stejnému závěru jako autorka.

Pevná vazba s přebalem, formát 115×185 mm, 200 stran, pro čtenáře od 15 let

MONIKA PETRLOVÁ (*1985) se narodila a žije v Olomouci. Vystudovala obor tvůrčí psaní na Literární akademii Josefa Škvoreckého v Praze. Je autorkou celovečerní divadelní hry Inzerát a spoluautorkou jednoaktové hry Sluší?. Pracovala v regionálním tisku jako redaktorka a v současné době je manažerkou komunikace v největším evropském závodě na výrobu elektromotorů. Povídkový soubor Hafni! a jiné povídky je jejím prozaickým debutem.

jas hafni

Nelítostný souboj páťáků s třídní učitelkou Soňou Ticháčkovou

Jiří Holub: JAK SE ZBAVIT MSTIVÝ SONI

Po příchodu učitelky Soni Ticháčkové do Žábokudel, se v místní základní škole rozpoutala válka páťáků proti nové přísné třídní. I když, občas to vypadá, že je to přesně naopak. Soňa Ticháčková si totiž nenechá nic líbit a svým svěřencům skopičiny oplácí stejnou měrou. V každém případě příhody dětí, rodičů i učitelského sboru, které se udály během druhého pololetí v jedné malé základce, vám přinesou spoustu legrace. Ilustroval Juraj Martiška (www.martiska.eu).

Pevná vazba, formát 160×195 mm, 112 stran, pro čtenáře od 10 let

JIŘÍ HOLUB (*1975) vystudoval Hotelovou školu a školu cestovního ruchu v Žatci. Magisterský titul získal na Literární akademii Josefa Škvoreckého v Praze. Byl prodavačem, hlídačem, průvodcem, moderátorem v rozhlase, instruktorem přechodu přes žhavé uhlíky, kuchařem, cestovatelem, nyní je kastelánem a v zimním období tráví pracovní dovolené v Latinské Americe a Africe, jako průvodce cestovní kanceláře. Je spoluautorem úspěšných sborníků tvůrčí skupiny Hlava nehlava – Zuby nehty (2007), Tisíc jizev (2008), Ruce vzhůru (2009) a Noční můry nespí (2011) a autorem knih Kolik váží Matylda (2009), Vzpoura strašidel (2010) a Zádušní mše za hraběnku (2011).

jas jak-se-zbavit-mstivy-soni

Oceňovaná i zatracovaná kniha Ivony Březinové

Ivona Březinová: ZAČAROVANÁ TŘÍDA

Třída 3. A byla úplně obyčejná, stejná jako ostatní třídy na škole. Děti se učily, trošku vyrušovaly, občas nedávaly pozor vůbec. Jednou se otevřely dveře a 3. A se rozrostla o tři nové žáky, bratry Čáryfuka, Máryfuka a Podkočárníka. Od té chvíle se tady děly věci… Řekněte sami, nechtěli byste, aby ožily vaše obrázky v hodině kreslení? Nebo aby byla tabule najednou bílá, takže se na ni bílou křídou nedalo nic napsat? Případně aby se učebna proměnila v kluziště? A tohle všechno a ještě mnohem víc můžete s holkami a kluky z 3. A prožít. Taky se seznámíte s dětmi, které vypadají trošku odlišně, ale které jsou úplně stejné, jako ostatní – chtějí si hrát, chtějí se smát a chtějí se kamarádit. A možná potřebují i zjistit, v čem jsou nejlepší. Protože každý je v něčem nejlepší!

Začarovaná třída dobývá čtenáře po celé Evropě – vyšla ve francouzštině, slovinštině, srbštině a slovenštině. V roce 2013 přibylo dokonce vydání v romštině. Od roku 2004 je zapsána na Honour List IBBY. Ilustroval Jaromír F. Palme (www.fumas.wz.cz a www.puvodnibures.wz.cz).

Pevná vazba, 160×195 mm, 72 strany, pro čtenáře od 8 let

IVONA BŘEZINOVÁ (*1964) chtěla být od dětství spisovatelkou a svého cíle díky nadání, pokoře a píli dosáhla. Po gymnáziu a studiu na Pedagogické fakultě UJEP Ústí nad Labem byla odbornou asistentkou katedry bohemistiky. Od roku 1996 píše knihy a jezdí besedovat se čtenáři po celé republice. Šest let působila na Literární akademii Josefa Škvoreckého v Praze. Píše příběhy pro děti a mládež všech věkových kategorií a nejrůznějších žánrů. Její knihy získaly řadu ocenění a je rytířkou Řádu krásného slova. www.ivonabrezinova.cz

jas zacarovana-trida

Dvacet lekavých povídek = napínavé čtení pro malé i větší

Ivona Březinová, Zuzana Frantová Pomykalová, Kateřina Hejlová, Tomáš Heřman, Jiří Holub, Ladislav Karpianus, Ivana Musilová, Hana Poláková, Martin Strnad, Tomáš Tvrdý ZUBY NEHTY 19 + 1 hrůzostrašná povídka

Dvacet strašidelných povídek od deseti autorů – členů dnes zaniklé tvůrčí skupiny Hlava nehlava. Jde o druhé vydání souboru – aktualizované, doplněné o dva nové příběhy a s novými ilustracemi. Povídky jsou určené náctiletým, příběhy se odehrávají v současném světě. Skutečně se zdá, že všechno, o čem lekavé povídky
vyprávějí, se opravdu mohlo stát. Ilustroval Tomáš Tvrdý.

VAROVÁNÍ MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ:
Tato kniha způsobuje nespavost a noční můry. Organismus po jejím přečtení reaguje na šelesty panickým strachem, dusivou úzkostí, záchvaty hysterie a dráždivým kašlem. Následné zrychlení srdečního tepu může vést k infarktu. Mezi vedlejší a velmi nežádoucí účinky této četby patří studený pot, nekontrolovatelný třas všech končetin a černý chlupovitý povlak jazyka. Devět z deseti čtenářů trpělo na štiplavý mráz, který jim po zádech neběhal, nýbrž doslova tančil čardáš.

Pokud přes všechna uvedená varování najdete odvahu knihu otevřít, nezbývá než doporučit: držte se ZUBY NEHTY!

Dodatek:
Autoři ani nakladatel nenesou odpovědnost za kousance a škrábance způsobené touto knihou.

Pevná vazba, formát 145×205 mm, 224 strany, pro čtenáře od 11 let

jas zuby nehty

Lidové pohádky s ryze českými ilustracemi Mikoláše Alše

ALŠOVY POHÁDKY

Mikoláš Aleš miloval pohádky. Ilustroval jich mnoho. Vždy do jedné strany vkreslil celý příběh téměř do všech detailů. V tomto výboru je šest takových vyprávěnek – napsali je Karel Jaromír Erben, Božena Němcová, Václav Říha, bratři Grimmové a upravila je Jana Semelková. Najdeme v nich statečné rytíře, nebojácné mladíky, spanilé princezny, nelítostné loupežníky, odvážná zvířátka, několik hastrmanů a jednoho krutého lidojeda. Pohádky doplňují veselé lidové říkanky, kterým také český malíř vtiskl svou jedinečnou podobu.

Pevná vazba, formát 160×195 mm, 72 strany, pro čtenáře od 3 let

Zrůdný otec versus polda sympaťák

Iveta Svobodová: STÍNY MINULOSTI
Případy emeritního poldy

Luboš Neumann, musel ze zdravotních důvodů do důchodu. Jeho žena, lékařka Alena, se těší, že konečně nastane doma klid. Jenže to by si nesměla vzít Luboše. Bez oka mrknutí si pořídil vysněnou vilu u jezera a spustil práce na otevření penzionu s hospodou. Zdá se, že z emeritního poldy bude hostinský. Pak se před Lubošem Neumannem otevře záhada: již třetí syn místního obvoďáka podlehl záhadné nemoci. Bývalý vyšetřovatel zavětří: tady se děje něco nekalého. S bývalou kolegyní Kamilou Reichelovou rozpoutá Luboš kolotoč vyšetřování, které odhalí nejen okolnosti podivných úmrtí lékařových chlapců, ale i mnohé z dávné minulosti vily. Iveta Svobodová rozehrála poutavý napínavý příběh, v němž dávné velmi smutné události vrhají temné stíny až do dnešních dnů.

Pevná vazba s přebalem,
formát 130×200 mm, 184 strany, pro čtenáře od 15 let

IVETA SVOBODOVÁ (*1965) vystudovala magisterský obor Tvůrčí psaní – redakční práce na Literární akademii Josefa Škvoreckého. Nejraději píše detektivní příběhy postavené na reálném základě. Náměty nachází všude kolem sebe – v tisku, televizi, rozhlase. Dosud vydala čtyři u čtenářů úspěšné romány: Podivný způsob, 1999; Přestaň se bát, 2003; Kruh se uzavřel, 2005 a Postavení mimo hru, 2009. V roce 2013 dokončila scénář k pohádkové komedii s prvky fantasy Bába Kroupová, který vyjde i knižně. Věnuje se úpravě dialogů a režii dabingu dokumentu.

jas stiny

Veselé příběhy a spousta pohádek – tak se čeká na Ježíška

Jana Semelková: POHÁDKOVÝ ZVONEČEK

Viktorka a Viktor Hrdličkovi se mají. Jakmile odpoledne dorazí domů z družiny a mateřské školy, pomáhají babičce a dědovi na zahrádce, chodí na výstavy, ale hlavně jim prarodiče vyprávějí – pohádky, veselé básničky, říkanky, rozpočitadla. A že jich děda Karel s babičkou Karlou znají nepočítaně! Jakmile se babi usadí do svého štrikovacího křesla, vezme do ruky jehlice a vlnu, děda odloží ve vyprávěcím křesle noviny, podvečerní hodinka začíná. V příběhu o rodině Hrdličkových jsou zakomponovány pohádky Karla Jaromíra Erbena a Boženy Němcové, verše Josefa Václava Sládka, Josefa Kožíška a řada říkanek a rozpočitadel z pokladů lidové slovesnosti. Ilustrovala Marcela Walterová.

Pevná vazba, formát 160×195 mm, 72 strany, pro čtenáře od 3 let

JANA SEMELKOVÁ (*1963) narodila se v Praze, absolvovala obor propagace na fakultě žurnalistiky Karlovy univerzity. Od roku 1985 pracovala v různých nakladatelstvích snad na všech postech (kromě práce ve skladu). Od roku 2011 je literární redaktorkou na volné noze, pracuje pro různé nakladatele a vydavatele a především hýčká tituly nakladatelství JaS, které pro ni manžel založil. Její doménou jsou knížky pro děti, úspěšně stvořila řádku leporel a jazykově upravila a sestavila pohádkové výbory.

jas pohadkovy zvonecek

Podívejte se na svět opravdu otevřenýma očima!
Monika Petrlová: MRKEV PRO VĚZNĚ

Po prvotině Hafni! a jiné povídky připravila autorka čtenářům deset nových příběhů. Opět dokazuje, že je dobrou pozorovatelkou okolního světa a že ze zdánlivě obyčejných situací umí vykřesat neobvyklé závěry. Budeme cestovat – v Alpách si zalyžujeme, poletíme z Afriky, sluníčko načerpáme na březích Jadranu –, trochu budeme nakupovat v hypermarketu, setkáme se s aktéry časosběrného dokumentu, pochopíme, že nejsou rozvody jako rozvody, že patnáctiletá holka bez maminky to nemá vůbec snadné a že nevěrný muž může být i v dospělosti řádně ztrestán jako malý kluk vlastním otcem, také navštívíme jednu regionální redakci… Životaplné příběhy osvěží, někdy pohladí, jindy šlehnou, v každém případě díky vtipu a velmi svěžímu stylu autorky se skvěle čtou. Ilustroval Zdeněk Skřivánek (www.skrivanek-zdenek.com).

Pevná vazba s přebalem, formát 115×185 mm, 176 stran, pro čtenáře od 15 let

MONIKA PETRLOVÁ (*1985) se narodila a žije v Olomouci. Vystudovala obor tvůrčí psaní na Literární akademii Josefa Škvoreckého v Praze. Je autorkou celovečerní divadelní hry Inzerát a spoluautorkou jednoaktové hry Sluší?. Pracovala v regionálním tisku jako redaktorka a v současné době je manažerkou komunikace v největším evropském závodě na výrobu elektromotorů. Po úspěšném prozaickém debutu Hafni! a jiné povídky, přichází po třech letech s novou porcí povídek.

jas mrkev

Letní příhody Viktorky a Viktora Hrdličkových
Jana Semelková: POHÁDKOVÝ KLÁSEK

Sourozenci Viktorka s Viktorem (seznámili jsme se s nimi v knížce Pohádkový zvoneček) prožijí báječné prázdniny díky babičce Karle a dědovi Karlovi. Ti nezklamali ani v létě, však výlet vlakem na hrad je přece krásné dobrodružství, nebo týden na chalupě pod lesem u dědova bratra Jakuba... Ale nejen výlety a pobíhání lesem čekají na sourozence, u Hrdličků se i o prázdninách vyprávějí (jako po celý rok) pohádky, básničky a veselá říkadla. Léto s nimi je veselé a plné roztodivných příběhů. Ptáte se jakých? To se dozvíte hned, jak otevřete knížku! Ilustrovala Marcela Walterová

Pevná vazba, formát 160×195 mm, 72 strany, pro čtenáře od 3 let

jas pohadkovy klasek

Nelehké začátky přinášejí radostné konce!
Kateřina Hejlová: FUCKING, LOVING IRELAND.
Až vyrostu, chci být Ir!

Píše se léto 2005. Tři studenti: Karolína, její přítel Marek a jeho mladší bratr Ondřej vyrážejí do irského Dublinu
za prací. Na zelený ostrov přilétají s jasnou vizí: zdokonalit se v angličtině a trochu si přes léto přivydělat. Toho času je irský pracovní trh cizincům otevřený. Minimální mzda je zde vysoká. Najít si sezónní práci by tedy teoreticky neměl být problém. Jakmile však vykročí do vlhkých dublinských ulic, rychle pochopí, že realita může někdy mít příchuť deště, šmíru a majonézy, ale dokud se neztratí humor, vše se s nadhledem překoná. A že zamilovat si něco, co zdánlivě nenávidíte, je snazší, než by jeden myslel.

Pevná vazba, formát 115×185 mm, 168 stran, pro čtenáře od 15 let

KATEŘINA HEJLOVÁ, provdaná ŠÍPKOVÁ (*1984), se narodila v Litoměřicích. Je absolventkou Literární akademie Josefa Škvoreckého v Praze. Píše od dětství a má na svém kontě i několik překladů. Publikovala povídky ve sbornících tvůrčí skupiny Hlava nehlava: Zuby nehty (2007) – povídka Poslední metro, Tisíc jizev (2008) – povídka Trojná bohyně, Ruce vzhůru (2009) – povídka Vražda v lodní kajutě, Nahoře bez…, a dole taky (2010) – povídka Vraž ho tam a Noční můry nespí (2011) – povídky Za zrcadlem a Aqua Mala. V roce 2014 publikovala povídku ve sborníku Kafe v pět. Několik knih jí vyšlo pod pseudonymem Katty Joyce: Angelina Jolie& Brad Pitt: Společný příběh (2009); Zabijte je všechny! (2010); Hugh Laurie: Nespokojený melancholik (2010). V roce 2011 vydala novelu Fimbul, tentokrát už pod vlastním jménem. 

jas fucking-loving-ireland

Vzpomínky první televizní programové hlasatelky
Daniel Růžička, Jarmila Šusterová-Horčičková:
KAŽDÝ DEN JSEM MĚLA PREMIÉRU
Příběh první televizní hlasatelky

Jak uvést tuto knihu vzpomínek? Nejlépe ji vystihují slova Daniela Růžičky v jejím úvodu: „Sedíme proti sobě v malé pracovně jejího ďáblického bytu. Na stolku před námi je obrovská hromada fotek, nejen rodinných, ale hlavně těch, které zachycují její profesní život – život v televizi a s televizí. A v tomto případě nejde o magický přístroj, ale o instituci. Co fotka, to vzpomínka, historka nebo komentář: „Tady u toho sportovního auťáku jsem s Frantou Šťastným, tady uvádím Pražské jaro, tahle fotka je z mé svatby s Jiříkem…,“ říká a odpolední slunce oknem dopadá na její tvář. Na zdi pak kromě obrázků visí dvě velké fotografie: její portrét a portrét významného rozhlasového režiséra Jiřího Horčičky, jejího druhého manžela. Sedíme proti sobě a já poslouchám její vyprávění. Život jí nadělil již osm křížků, ale v její tváři byste je hledali marně. Má pečlivě upravený účes a pohodlné domácí oblečení. Sice si občas postěžuje na své zdraví, které se v tomto věku ozývá častěji, ale perfektně si pamatuje doby, kdy se televize v naší zemi rodila z technického experimentu do masového sdělovacího prostředku, ovlivňujícího nejen životy televizních diváků, ale i dění ve společnosti. Občas váží slova, vzápětí odvypráví historku, jako by se stala včera, s úsměvem a nadhledem, který si dnes může dovolit.“

Pevná vazba, formát 160×210 mm, 160 stran

JARMILA ŠUSTEROVÁ-HORČIČKOVÁ (*1932) „Nedávno jsem natáčela v České televizi s Jaromírem Hanzlíkem pořad Úsměvy. Vzpomínala jsem tam u příležitosti šedesáti let televizního vysílání na své začátky. Když jsem si sedla před kameru, tak jsem měla pocit, jako by to bylo včera, co jsem před ní seděla naposledy. A přitom to bylo skoro čtvrtstoletí. V člověku se najednou sebere taková síla, že z vás spadne tréma a vzpomenete si na své dávné působení před kamerou, že i ty moje holky, když to viděly, se divily: ‚Mami, ty tam tak hezky mluvíš.‘ To snad člověk má v sobě, to se nezapomene. Nezapomněla jsem to ani v roce 1990, když jsem se před kamerou objevila znovu, nezapomněla jsem to ani, když jsem na pražské radnici oddávala novomanžele. Stejně tak v rozhlase. Sednu si před mikrofon, a je mi dobře. Jsem v tom studiu jako doma. Nevím, co by mi dnes na to řekl Horčička, ale klesám do tečky – a to je to, co po mně vždycky chtěl… Takže by byl asi spokojený.“

DANIEL RŮŽIČKA (*1971) V Liberci vystudoval střední ekonomickou školu a v roce 1996 absolvoval pražskou FAMU v oboru filmová a televizní produkce. Od roku 1991 pracuje v České televizi, nejprve jako produkční, později v několika manažerských pozicích v dokumentární a vzdělávací tvorbě. Dvě desítky let se zajímá o novodobé československé a české dějiny a o historii televizního vysílání u nás. Sleduje především působení totalitní moci na vysílání Československé televize a její ideologickou propagandu v televizních pořadech. Je autorem řady odborných textů o historii televize.

jas kazdy den jsem mela premieru

Jaro u Hrdličků voní pohádkami
Jana Semelková: POHÁDKOVÉ VAJÍČKO

Je tu jaro! A na jaře se dají dělat vskutku úžasné věci. Můžete vytvářet potůčky, skákat do louží a vůbec si užívat jarní nálady. To děti směle mohou a dospělí jim tak trochu závidí. K jaru patří také Velikonoce s pomlázkami a malovanými vajíčky. První květinky se klubou ze země a zahrádky volají po pilných zahradnících. Je tedy jasné, že Viktorka s Viktorem si jaro náležitě užijí – a také se dozví spoustu nových básniček, říkanek a pohádek, však děda Karel s babičkou Karlou pokračují ve svých podvečerních vyprávěních. Jaro s Hrdličkovými je tady! Jarní atmosféru provoní pohádky Boženy Němcové a Elišky Krásnohorské, verše Josefa Václava Sládka a řada lidových říkadel. Ilustrovala Marcela Walterová

Pevná vazba, formát 160×195 mm, 80 stran, pro čtenáře od 3 let

jas pohadkove-vajicko

Vítejte v Modrozeleném lese
Magdalena Wagnerová: MALÝ LESNÍ PRŮVODCE

Cesty se ztrácejí bůhvíkde, každou chvíli se odkudsi ozve nějaký neznámý zvuk, pořád tu něco hrozivě praská, výhrůžně šustí, a když padne soumrak, vzduch prosytí večerní rosa a les zahalí temný, modrozelený stín. Vever zaklapne jednu ze svých mnoha učených knih, kterou měl právě rozečtenou, opustí svoje sídlo mezi dvěma starými duby a opatrně se spustí po žebříku dolů, aby se pokusil na Černém palouku někoho přesvědčit, že není obyčejná veverka. Pokud nikoho nepotká, alespoň obhlédne svoje království. Co na tom, že hlavou zdejšího lesa je odnepaměti veveří královna, toho času moudrá Vevera IV. ze Zrzavic? Vever je do hloubi své ješitné veveří duše přesvědčený, že je to právě on, kdo je tu nejdůležitější. Navzdory tomu se zdejší život odvíjí v zaběhaných modrozelených kolejích. Bludičky na potkání vyprávějí nějaké bludy. Jezevec jednou do roka navštíví vevera, aby si půjčil jednu knihu a měl následující rok zase co číst. Pan hajný Josef Hrozný se nezlobí ani tehdy, když zakopne o bludný kořen. Pařezy mlčí jako zařezané. Hejkal se vyhýbá lidem a hejká od rána do večera. Trpaslík Vachtl – individuum značně nespolehlivé a podezřelé – je jedna ruka s jedovatými muchomůrkami. Všichni tu počítají na maliny, šišky a lískové oříšky. A lišaj smrtihlav je dobromyslná noční můra, která má sice hrozivé jméno, ale neublížila by ani mouše. Ilustroval Pavel Sivko.

Pevná vazba, formát 160×195 mm, 80 stran, pro čtenáře od 4 let

MAGDALENA WAGNEROVÁ (1960), spisovatelka, scenáristka a redaktorka. Po maturitě na Akademickém gymnáziu ve Štěpánské ulici v Praze 1 absolvovala FAMU, katedru scenáristiky a dramaturgie. Žije v Praze, má jednu dceru a píše. Knižně vydala čtrnáct pohádkových knih, z nichž tři byly přeložené do francouzštiny, dvě literární travestie a jeden román, který končí v Paříži. Napsala řadu scénářů a rozhlasových her.

jas maly lesni pruvodce

Temné drama ze Sudet
Jiří Holub: PROSTĚ NA MĚ ZAPOMNĚLI

Je léto roku 1945. Klára s rodiči a malým bráškou míří do Sudet. Opustili Prahu. Na tátu čeká pěkné místo v kaolínce, na mámu život hospodyňky. Pro tu bude všechno těžší, než si sama dovede představit. Osmiletá Klárka objevuje nový svět, hory si zamiluje okamžitě, v chalupě je rázem jako doma a brzy u jednoho stavení potká tu, co jí Svatý Wolfgang, vyrabovanou vesnici po Němcích, představí se vším všudy – s tím dobrým i s tím zlým. Helga tady vyrostla, starala se o rodinu, vychovala děti a pak zůstala sama. Opuštěná. Plná bolesti, smutku a trápení. Teď ji osmileté zvídavé děvče bez předsudků vytrhlo z beznaděje a pomohlo opustit hrůznou minulost a snad i odpustit viníkům. Díky Klárce přestala Helga být jen tou, na kterou jednoho děsivého dne, naštěstí i bohužel, všichni zapomněli.

Pevná vazba, formát 115×185 mm, 136 stran, pro čtenáře od 14 let

jas proste na me

Z doby vlády Lucemburků na českém trůnu
Renata Štulcová: BRATRSTVO RŮŽE

Příběh o Bratrstvu růže, příběh vyprávěný staletími, se stal pověstí a pověst legendou. Však ti, kteří ji žili či vyprávěli, ukuli k ní klíče: český král a římský císař Karel IV. a jeho syn král Václav IV., svatovítský kanovník Kosmas, básníci Chrétien de Troyes a Wolfram von Eschenbach, architekti Matyáš z Arrasu a Petr Parléř z Gmündu, Mistr Theodorik, Alois Jirásek a bezejmenní pěvci a básníci. Ti všichni své klíče k legendě rozeseli široko daleko i hluboko. Celá staletí lidé na klíče hleděli a legenda se měnila v pohádku, protože chyběly právě ony klíče hluboko uložené. A potom přišli lidé, kteří klíče z hlubin zpět na světlo vynesli. Legenda o Bratrstvu růže žije dál – a vy pojďte a poslyšte vyprávění z dávných časů...

Zavítáme do Prahy za doby Otce vlasti. Jeho synu, Václavu IV. je patnáct let. Petr Parléř staví Kamenný most a Svatovítský chrám a své mistrovství předává nadšeným učedníkům, včetně mladého kralevice. Staneme se svědky napínavého pátrání po zdroji záhadné záře nad Hradem, romantické lásky pekaře Matěje a mincmistrovy dcery Dorotky, několikrát narazíme na bezhlavého templáře, zúčastníme se rytířského
klání a odhalíme tajemství posvátného meče knížete Václava.

Druhé vydání (první vyšlo pod názvem Růže a krokvice).
Ilustrace Klára Mayerová

Pevná vazba, formát 145×205 mm, 280 stran, pro čtenáře od 10 let

RENATA ŠTULCOVÁ

Narodila se 23. října 1969 v Rakovníku, když Slunce přecházelo ze souhvězdí Vah do souhvězdí Štíra, v kraji dávných megalitů, a dnes žije v Litoměřicích, Řípu na dosah. Na Univerzitě J. E. Purkyně v Ústí nad Labem vystudovala matematiku a geografii a poté na Karlově univerzitě anglický jazyk a literaturu. Během studia angličtiny se zajímala o využití dramatu ve výuce a absolvovala kurzy Dramatické výchovy na Masarykově univerzitě v Brně. Miluje knížky odjakživa. Ráda čte a sama také vypráví příběhy, které v sobě skrývají akce, dobrodružství, detektivní tajemné zápletky, romantiku, historii, mýty, ale také paranormální jevy a sci-fi prvky.

jas bratrstvo-ruze
Pro nejlepší kamarádku udělá třeťák Kája cokoli…

Jiří Holub: KOLIK VÁŽÍ MATYLDA

Sluníčko zase svítí jako praštěný, holubi pijou vodu z kašny na našem náměstí a na tý kašně sedim já s Hermínou, kejveme nohama a lížem tu nejlepčí zmrzku, co jsme si koupili u starýho Boučka. Hermína už baští kornout a ty holubi maj na něj asi taky chuť, protože se tady kolem ní šmodrchaj a dělaj takový to vrkú, vrkú. Já mám holuby rád. Jsou celý šediví a furt maj kolem sebe spoustu kamarádů. Najednou se na mě Hermína podívá, volízne si prst, kde má trochu zmrzky, a zeptá se: „Ty, Votrubo, kolik asi může vážit Matylda?“ Třeťák Kája umí kdeco. Vládne skvělou dětštinou a dokonale komentuje všechno, co vidí. Ale to o Matyldě neví. Jenže otázka, kterou mu položila spolužačka Hermína, je pro něj zásadní. Hodlá ji zodpovědět stůj co stůj. Pro svou nejlepší kamarádku by totiž udělal cokoli. Proto se pustí do trochu nebezpečného a ještě víc bláznivého úkolu. Lehké to nemá ani trochu, tomu můžete věřit…

Ilustrace Juraj Martiška
Pevná vazba, formát 160×195 mm, 96 stran, pro čtenáře od 8 let

jas matylda

Vítejte v Zelené tůni!

Magdalena Wagnerová: MALÝ PODVODNÍ PRŮVODCE

Co všechno se odehrává pod hladinou? Jak to vypadá na dně docela obyčejné tůně? Jaké to vlastně je pod vodou? I tam totiž běží život jako o závod. Na první pohled je jasné, že jde o poněkud mokrý život – což vůbec nevadí kupříkladu takovému Ropuchovi, který se nejčastěji zdržuje v Zelené tůni, schovaný za dvěma placatými kameny. Ropuchy totiž patří k obojživelníkům, kteří mohou přebývat na suchu i ve vodě, kde s oblibou přemítají, jaký je rozdíl mezi povodní a velkou vodou, kdy nastane průtrž mračen a jestli je vodní přelud snové mámení nebo nesmysl. K večeři mají ze všeho nejraději řádně vypasené mouchy a pranic jim nevadí, že po tak vydatném jídle možná trochu přiberou. Štíhlou linii si hlídají spíše vodoměrky, nemilosrdné vodní krasavice, které se od rána do večera producírují po vodní hladině a všichni ostatní na ně s úžasem hledí, včetně vodníka. K jeho nejlepším přátelům patří kapři, kteří marnivě přemítají, kolik šupin je bude stát nový oblek. A také piskoři, ale ti připlouvají zřídkakdy. Pokud se ale objeví, je to událost, která vyburcuje i nechvalně známého raka Desetiprsťáka, štiku s podivuhodným jménem Šárka Ocelová nebo mihule, které vypadají spíš jako nějaké vodní žížaly, ale nesmí se jim to říkat.

Ilustroval Pavel Sivko.
Pevná vazba, formát 160×195 mm, 88 stran, pro čtenáře od 4 let

jas maly-podvodni-pruvodce

Svět skutečných vztahů i lidské malosti

Monika Petrlová: NELIDSKÉ ZDROJE

Žijeme ve světě, jenž mluví zkratkami „cizího nářečí“ – z lidí jsou zdroje a všichni se přetavují do podoby manažerů, asistentů a specialistů. Snad nikdo není „normální“ pracant. Zapomínáme mateřštinu a odlidšťujeme se. Na prvním místě je úspěch, zábava a především kupa zbytečných slov. S takovými hrdiny teď máme možnost se poznat. Potkáme chvástala, jenž nic neumí, a přesto se mu v zaměstnání daří, lovkyni bohatého manžela, smutného juniora na cestách mezi rodiči nebo zcela obyčejný pracovní tým, který mezi sebou nekomunikuje, ač by každý člen toho chtěl dost říct. Vstupme do světa Nelidských zdrojů. Budeme se především bavit, i když nám možná chvílemi bude trošku smutno.
Ilustrovala Karolína Wellartová.

Pevná vazba, formát 115×185 mm, 144 strany, pro čtenáře od 15 let

jas nelidske-zdroje

Láska, přátelství, zrada i nenávist

Jiří Holub: ZÁDUŠNÍ MŠE ZA HRABĚNKU

Kastelánku zestátněného zámku dostihne v sedmdesátých letech minulého století dopis od bývalého majitele. Hraběnka Sofie zemřela a ráda by byla uložena v zámecké kapli. Přes smutnou dobu normalizační se někdejší služebnictvo rozhodne splnit poslední hraběnčino přání. Plán je sestaven a všichni jej plní. Snad všechno klapne, jak má. Jenže svět tropí hlouposti, tedy na zámek dorazí ve stejné době další psaní, tentokrát úřední s ministerskou hlavičkou. O zádušní mši za hraběnku připravovanou v době, kdy se podobným aktivitám nepřálo, vypráví dcera kastelánky Johanka. Ukazuje, jak vyplnění jediného přání může pro mnohé zúčastněné znamenat neblahé následky na celý život…

Ilustroval Juraj Martiška.
Pevná vazba, formát 115×185 mm, 160 stran, pro čtenáře od 15 let

Tužky, pera, pastelky jako hrdinové pohádek
Ivona Březinová: TO SI PIŠ!

Vítejte v pohádkovém světě plném snění, který si každý dokáže vytvořit téměř všude. Stačí mít po ruce cokoli k psaní či kreslení a papír! Jak říká tužka Babuška, nejmoudřejší ze všech psacích potřeb: „Bez nás tužek by se ztratily myšlenky. Zatoulaly by se a už by je nikdo nikdy nenašel. Proto jsem pyšná na to, že jsem tak malá a taky že jsem často tupá. Tupý člověk je hloupý, ale tupá tužka je moudrá. Tak to chodí, že svět lidí a svět tužek má mnohdy úplně opačná pravidla. Ale jeden bez druhého by nedokázal tolik, kolik dokážou společně. Když píšeš, je to jako když sníš.“

Ilustroval: Juraj Martiška.
Pevná vazba, formát 160×195 mm, 88 stran, pro čtenáře od 3 let

jas to-si-pis

Netradiční průvodce městem
Marie Kšajtová: MY Z ROZTOK A ZE ŽALOVA

Především prvňákům je určen půvabný průvodce městem Roztoky. Tonda jej připravil pro svou sestru Verunku a vypráví opravdu dobře – o současnosti i minulosti tohoto městečka ležícího nedaleko Prahy u břehů Vltavy. Na předsádce najdeme i orientační mapu města. Podle příběhu děti objeví krásu svého rodiště a stanou se pyšnými obyvateli obce.

Knihu vydalo JaS nakladatelství pro Město Roztoky. V případě zájmu objednávky zasílejte na MÚ Roztoky, Náměstí 5. května 2, 252 63 Roztoky, tel.: 220 40 211, e-mail:
Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript ; www.roztoky.cz

Pevná vazba, formát 158×228 mm, 72 strany, pro děti od 5 let

MARIE KŠAJTOVÁ (*1937) pracovala jako absolventka fakulty žurnalistiky Univerzity Karlovy v několika časopisech, naposledy ve čtvrtletníku Umění a řemesla. Víc jak tři desítky let byla dramaturgyní večerníčků v České televizi, kde spolupracovala na mnoha animovaných seriálech, například Káťa a Škubánek, Příběhy včelích medvídků, Jája a Pája, Matylda, Z deníku žáka třetí B (hlavní cena za animovaný film na festivalu ve Zlíně), Chaloupka na vršku a mnoha dalších. Napsala scénáře k deseti seriálům podle literárních předloh (například: Kubula a Kuba Kubikula, Bubáci a hastrmani, O skřítku Racochejlovi...) i na vlastní náměty. Připravovala dočasně i jiné pořady jako byly Rozmarýnek a Hřiště. V roce 2012 napsala pro rozhlas pohádkový seriál pro Hajaju Zuzanka a Knoflík. Z knih pro děti alespoň uveďme: Matýsek a Majdalenka (2011), Princezna z Kloboukových hor (2010), Od Andulky po žížalu (1994 a 2009), Zápisník Norberta Borovičky (2001; získal Cenu učitelů v anketě SUK – Čteme všichni), Ze života rodiny Horáčkovy (1995 a 2004) nebo V lednici je medvěd (1996).

jas my-z-roztok

Mohou se zrušit strašidla z moci úřední?
Jiří Holub: VZPOURA STRAŠIDEL /
KRISTÝNA SE (NE)V(Z)DÁVÁ

Na zámku Červená Lhota se dobře daří kastelánu Pivoňkovi i jeho mlsné kočce Matyldě. Bývalý baletní mistr provází návštěvníky a rozumí si skvěle s místními strašidly. Jejich soužití je navýsost spokojené, vzájemně si pomáhají. Bohužel jen do okamžiku, kdy emeritní pedagogové v čele s matematikem Buštou svedou souboj s místním duším osazenstvem. Na ministerstvo je odeslána stížnost a na zámek se vypraví úředník Josef Kroupa, který má věc prověřit a případná strašidla jednou provždy zrušit. Ministerská kontrola vůbec nevypadá dobře až
do okamžiku, kdy bývalá chůva Kristýna přesvědčí zavilého úředníka, že některé zákony a příkazy lze obejít… V druhé části se ocitneme v Praze, kde se usadili Josef Kroupa a krásná Kristýna.

Půvabnému strašidlu se stýská po Lhotě a po přátelích. Pozve je do hlavního města, zažijí návštěvu Národního divadla a pak naplánují první lidsko-duší svatbu, která se má odehrát na jihu Čech. Jenže cesta spanilé nevěsty vodními toky neproběhne docela bez nehody, naštěstí je to bojovnice, která se nikdy nevzdává. Veselé vyprávění o strašidlech, umanutých úřednicích a zavilých gengstrech humorem nešetří. Kniha je oboustranná, a tak čtenář nikdy není na konci. Rozverný jazyk Jiřího Holuba zručně podbarvil obrázky Juraj Martiška.

Pevná vazba, formát 160×195 mm, 200 stran, pro děti od 10 let

jas vzpoura-strasidel

I v bačkorách má člověk právo na štěstí
Naďa Dubcová: LÁSKA V BAČKORÁCH

Jsme na světě už nějakou dobu. Hodně jsme se naučili, mnohé zapomněli, máme pořád vlastní cíle, přání a taky toužíme po klidu. Lásku jsme neodpískali, to v žádném případě, pořád nás hřeje u srdce a málokdo by chtěl být sám. Vychovali jsme děti, rozmazlujeme vnoučata a v duši jsme pořád mladí – ať je nám devadesát nebo devatenáct, pořád zůstává kluk klukem a holka holkou.

Naďa Dubcová dobře sleduje svět kolem sebe. Své postřehy pak posílá dál. V povídkách většinou zahřeje čtenáře nadhledem a kuráží. Láska v bačkorách totiž není vůbec jednoduchá, možná je dokonce i těžší, než bychom si mohli myslet.

Ilustrace Jiří Slíva
První vydání, 144 strany, formát 115×185 mm

NAĎA DUBCOVÁ žije od narození v Praze. Odmaturovala na SPŠ stavební v Praze, obor vodohospodářský. Po velkém třesku v roce 1989 patnáct let pracovala jako úřednice. V současné době si užívá důchodu a stal se z ní závislák na psaní. Začalo to v létě 2007, kdy vstoupila do blogerského ringu s prvotinou Když se ještě příbuzní navštěvovali. Od té doby vydala čtyři knížky – Začíná to nudlemi a končí to kudlou v břiše (2009), Nepravidelný deník české rentiérky (2011), Jsem tu na kus řeči (2016) a Hana Podolská ve víru dějin (2017).

jas laska

Čtení pro nejmenší – veršovaná leporela
Monika Valentová: POKOJÍČEK

Víš, kde bydlí všechny hračky?
Jakou mají adresu?
Auta, kostky, vysílačky…
kde máš tucet výkresů?

Každé dítě udržuje ve svém pokojíčku svět fantazie, jenom tam se dají prožít ohromná dobrodružství. Právě o něm je veršované leporelo, které přinese dětem a rodičům spoustu dobré nálady. Ilustroval Zdeněk Skřivánek.

Rozkládací leporelo, 150×150 mm, 12 stran, Pro děti od 2 let

Monika Valentová: POPELÁŘI

Auto plné vlídných tváří,
venku randál, skřípe plech,
to jsou přece popeláři,
spočítám je na prstech.

Popeláři jsou velkými hrdiny pro všechny kluky, možná i pro některé holky. Veršovaný příběh nám vypoví, jak to chlapi se svaly mají od rána, kdy se pustí do práce, aby uklidili město.

Ilustroval Zdeněk Skřivánek
Rozkládací leporelo, 150×150 mm, 12 stran, pro děti od 2 let

jas popelari

Výlet proti strachu
Monika Valentová: KOSÁTKO A STRAŠPYTLOVÉ

Není strašpytel jako strašpytel. Člověk by se bát trochu měl, ale neměl by být vystrašený za každou cenu. To už dneska ví děti, které jely na výlet s odborníky z Ministerstva strachu. Paní učitelce Půjdetové se totiž vyvedl parádní kousek. Do autobusu nechala nastoupit děti, které si nesly svůj díl obav ze tmy, bouřky, návštěvy zubaře či pavouků. Ovšem odpoledne po výletu všichni vystoupili jako hrdinové! Pokud chcete vědět, jak se to všechno odehrálo, nezbývá než se pustit do čtení. Určitě se vám bude výlet s Kosátkem, Pejrem a Půjdetovou líbit!

Ilustrovala Karolína Wellartová.
Pevná vazba, 160×195 mm, 72 strany, pro děti od 6 let

Trochu detektivka, trochu letní selanka a hodně kamarádství

Jiří Holub: SLON V POLÍVCE

Čtyři skoro nejlepší kamarádi a sprchující se slon v rybníku. To není sen, to jsou prázdniny v jednom zapadákově, kde se normálně nic neděje. Až když přijede maringotka se zbytkem Cirkusu Vomáčka, nevyjdou všichni obyvatelé z údivu. Mají v Polívce slona, který si hraje s mrňaty, a můžou se těšit na velkolepé cirkusové představení. Ovšem nic není zadarmo, a tak se musí zachránit tonoucí slonice Jolanda, pak objasnit její únos a najít ztracené dopisy, uhasit požár a odhalit další záhady…

Ilustroval Juraj Martiška.
Pevná vazba, formát 160×195 mm, 136 stran, pro děti od 10 let

jas slon

Někdo fantazii má, jen když spí, ale někdo i když je vzhůru…
Lubomír Müller: OBRÁZKY ČASU

Čas spěje neúprosně vpřed a vracet se nehodlá, ani nemůže. Nelze napravit nic z toho, co jsme kdysi zavinili. Můžeme jen ve vzpomínkách odhalit, kdo nás inspiroval, motivoval, naváděl správným směrem. Lubomír Müller vykresluje okamžiky, které zažil jako dítě a jež ho provázejí životem. Krátké příběhy odhalují malého kluka s velkou fantazií, který s odvahou pozoroval svět a snažil se jej pochopit. To vše se mu otisklo za víčky a rozeznělo jeho muzikantskou duši. Od babičky získává nadhled, od dědečka rozvahu, díky tatínkovi se ničeho nebojí a maminka mu poskytla náruč vždy, když bylo potřeba. Ze střípků vzpomínek tak vznikla mozaika, která ve výsledku hladí, objímá a inspiruje k vlastnímu snění.
Ilustrační fotografie – autor.
Pevná vazba s přebalem, formát 115×185 mm, 160 stran


Čtyřnohý kamarád pro sportovce i milovníky lenošení
Renata Horová: TEMPERAMENTNÍ OPTIMISTA
/ americký bezsrstý teriér

Bývají radostní, většinou mají dobrou náladu a vlastně se na každého smějí. Svého „člověka“ bezmezně zbožňují. Páníčkové to mají podobně, protože se do svého „naháčka“ zamilovali na první pohled, propadli jeho kouzlu. Pokud se rozhodnete, že si domů pořídíte právě bezsrstého pejska, měli byste být dobře nachystáni, nic nenechávat náhodě, aby se nic nepokazilo. Základní informace, jak se postarat o „mechového“ pejska, který se rád mazlí, sepsala Renata Horová, organizátorka setkání majitelů bezsrstých plemen, a především hrdá majitelka dvou psích slečen Tao a Sofie.

Barevné fotografie v příloze, černobílé ilustrace v textu (Arne).
Měkká vazba s klopami, formát 155×210 mm, 152 strany

jas temperamentni
Více informací: www.facebook.com/jasnakladatelstvi


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Pozůstalí: Se smrtí se každý vypořádává jinak

pozustali200Pozůstalí je název zatím poslední knihy Alžběty Bublanové. Vyšla v nakladatelství Ikar a my vám v rámci dohánění restů přinášíme její recenzi.

...

Divadlo

„My pijeme rum!“

zavislosti navzdory200Závislost. Máte taky na něčem závislost? Možná nějakou, která není škodlivá pro vaše okolí – dezert po obědě? Ranní káva? Že nesmíte chybět na žádné premiéře filmu, divadelní hry…? A co ty horší formy závislosti, které už ovli...

Film

Prima love přinese divákům hned tři novinky

prima Nespoutany andel200Prima love se rozhodla zakončit leden velkolepě, a to třemi novými pořady. Milovníci seriálů se mohou těšit na telenovelu Nespoutaný anděl mysteriózní drama Pomsta. Na ...