Vstupte do podzimu s poetickými zastaveními

Vstupte do podzimu s poetickými zastaveními

Tisk

7x7 poetickych zastaveni200Sedmička poetů nastěhovala sedm básnických minisbírek pod střechu jedné knižní vazby. Vznikla tak pestrá směsice sedmi unikátních duchovních vesmírů, jejichž rozdílnost je akcentována i respektem k autonomnímu vizuálnímu vyprávění každého z nich.

 

 

 

Lyrické pohlazení Jitky Havlíčkové.
Kouzelný minimalismus Radka Vohlídky.
Nevšední syrovost Bari Kin.
Ryzí klučičí bezprostřednost Martina Vídenského.
Hluboce duchovní poselství Hany Jonášové.
Neukázněné slovohraní Jiřího Raichla.
Bezhraniční imaginace Jitky Fialové.

Úryvek z redakčního doslovu J. Raichla

Básnický sborník, toť záležitost nesmírně ošidná. Z více důvodů.

Na prahu třetího tisíciletí se může zdát, kterak poezie, ona popelka mezi literárními disciplínami, tiše umírá. Není to pravda, přesto je jasné, že si svého čtenáře hledá mnohem složitěji než tuctový konzumní mainstream. I tohle je možná důvodem, proč básníci tak často spojují své síly do sborníků, almanachů a antologií, které jako by pomalu začaly převažovat nad individuálními knížkami jednotlivých autorů. Opět: (asi) to není pravda; možná jsou jenom více vidět.

Jakmile začne nějakou knihu koncipovat víc lidí než jeden, otevírá se nekonečný prostor komplikacím všeho druhu. A s každým dalším účastníkem tento prostor narůstá nikoli lineárně, nýbrž exponenciálně. Sladit dohromady názory, představy, očekávání a vkus více autorů jest úkolem prakticky nesplnitelným. Takový proces není nic jiného než řetězec kompromisů, jejichž přijatelnost pro všechny je oním prubířským kamenem prověřujícím zručnost koordinátora a redaktora v jedné osobě.

Zacílení ke společnému dílu však zřejmě dokáže eliminovat lpění na vlastních preferencích při současné aktivaci schopnosti podřídit se – nebo lépe řečeno akceptovat odlišný názor. Týkalo se to nás všech, včetně mě. I já jsem musel některé svoje představy přehodnotit a přijmout nápady kolegů, když jsem zjistil, že jsou jednoznačně ku prospěchu věci.

Díky této atmosféře vznikla kompozice sedmi na sobě nezávislých malých knížek, v nichž jsem zcela programově ponechal jednotlivým autorům maximální volnost jak v tom, o čem budou psát, tak i v konceptu ilustrací. Prostě jsem nastěhoval sedm básnických minisbírek pod střechu jedné knižní vazby. Myslím, že tato logika dobře koresponduje s faktem, který se snažím akcentovat: každý umělec je jiný a potřebuje pro své vyjádření jinou formální konfiguraci.

Nakolik se tento záměr povedl, to prosím posuďte vy, milí čtenáři.

7x7 1

Ukázka

Vzlétni

Zkus přejít přes řeku
a nedotknout se vody.

Zkus se vznést k výšinám
ukrytým v oblacích.

Nech unášet se sladkým vánkem
i konejšivým uplakánkem

a chraň si své sny
před všežeroucí šedí.

Martin Vídenský

7x7 poetickych zastaveni


Jitka Havlíčková, Radek Vohlídka, Bari Kin, Martin Vídenský, Hana Jonášová, Jiří Raichl, Jitka Fialová
7 x 7 poetických zastavení
Ilustrace: Martin Neumann, Iva de Cleve, Petr Pulc, Hana Jonášová, Jiří Raichl, Miloslava Svobodová
Grafické řešení obálky: Kateřina Vostrá
počet stran: 108
vychází v nakladatelském projektu TOFANA, 2022

Kniha je v prodeji na e-shopu www.kosmas.cz

Více informací: www.pribehy.eu


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Komisař Wallander a podivný případ v Rize

PsiZRigy perexPoprvé jsem se seznámila se svérázným a urputným komisařem Kurtem Wallanderem v románu Než přijde mráz (také jsem o něm tehdy psala), kdy odhaluje s dcerou Lindou podivná úmrtí s náboženským podtextem – a při pátrání o ni t...

Divadlo

Městské divadlo Brno představuje tituly pro sezónu 2024/2025

mdb 200Stanislav Moša, ředitel MdB říká, že v divadelní sezóně 2024/2025 pro diváky připraví celkem 9 inscenací. Pět z nich bude uvedeno na Činoherní scéně, čtyři pak na Hudební scéně. Jedna z nich bude premiérou českou a hned 3 (!) uvedou ve světové premiéře. „D...

Film

Můj táta Marianne

marianne 200Tentokrát nevymýšlím originální titulek, protože už jen název filmu je dostatečně zajímavý na to, aby přitáhl vaši pozornost. Severský filmový podzim přichází se švédským komediálním dramatem, jehož hrdinové budou čelit zásadní změně v rodin...