Co číst v červenci?

Co číst v červenci?

Tisk

kk 200Pokud už nemáte co číst, nechte se inspirovat novinkami, které vycházejí v těchto dnech v nakladatelství Euromedia Group.

 

 


Užitečný průvodce pro všechny kočkomily

Co kočky cítí? Znají humor? Na co myslí? Jak mám svou kočku rozmazlovat a komunikovat s ní? A jsou naši pokojoví tygři jasnovidci...?

Těmto a mnoha dalším zajímavým otázkám se obšírně věnuje laskavá, vtipná i poučná kniha od milovníka koček, který se svými kočičími mazlíčky prožil třináct let a za tu dobu se jim naučil hodně rozumět. Nabízí čtenářům pár užitečných výchovných rad, ale jak sám poznamenává, nakonec budou stejně k ničemu, protože kočky si vždycky změní páníčka k obrazu svému, nikoli naopak.

Hans-Peter (zkráceně Hape) Kerkeling je bavič, moderátor a kabaretiér. Narodil se v Reckling-hausenu a od roku 1984 pra¬cuje v německé televizi, kde se proslavil nejen v řadě seriálů, ale také například jako moderátor německé verze taneční soutěže StarDance. Věnuje se rovněž literární tvorbě – jeho kniha o Svatojakubské cestě, která česky vyšla pod názvem Tak já teda jdu (č. 2009), získala cenu ITB Buch Award jako nejlepší li¬terární cestopis roku 2006.

Hape Kerkeling: Moje kočky, cizí kočky a já, přeložila Jaromíra Borecká, vydává nakladatelství Esence, 256 stran

kk moje kocky

Historický detektivní příběh z 12. století

Historický detektivní příběh zavede čtenáře do Anglie 12. století. Když se Rosamunda, pocházející z urozené rodiny, setká s anglickým králem Henrym II., její půvab panovníka okamžitě okouzlí a romantické zamilování brzy přeroste ve vášnivý milostný vztah. Henryho manželka královna Eleanor Akvitánská pozoruje vývoj událostí nejen s rostoucí žárlivostí, ale také s obavami.

Rosamunda se proto na královo přání uchýlí do benediktinského kláštera v Godstow nedaleko Oxfordu, kde ji Henry tajně navštěvuje. Zanedlouho zde však začne docházet k záhadným vraždám. Stojí za nimi královna Eleanor Akvitánská...?

To chce vypátrat Rosamundina přítelkyně Grace, která se tím ovšem sama vystavuje smrtelnému nebezpečí.

Hana Parkánová-Whitton (*1950) vystudovala na Karlově univerzitě kombinaci čeština a angličtina, poté přes dvacet let pracovala v nakladatelství, naposledy jako šéfredaktorka Knižního klubu. Vedle nakladatelské činnosti se věnuje i překládání a vlastní literární tvorbě. Je autorkou úspěšných humoristických a detektivních příběhů a napsala rovněž řadu historických románů, k nimž patří například Dáma v modrém hedvábí, Císařova hvězda – Rudolf II., Poslední Lucemburk, Z pamětí císařova antikváře, Ve stínu knížecího stolce, Poslední láska císaře Karla, Sága rodu Reissových, Americký klub českých dam a série románových životopisů o českých královnách. Žije ve Velké Británii, provozuje vlastní literární agenturu, překládá, píše a s Českým rozhlasem spolupracuje na pořadech o Velké Británii.

Hana Whitton: Sedmý hřích se trestá smrtí, vydalo nakladatelství Ikar, 168 stran

kk sedmy hrich

Některé dveře je lepší nechat zavřené...

Vzrušující příběh odehrávající se v georgiánském Londýně, kde nález záhadné starořecké vázy uvede do pohybu nevyzpytatelné kolo osudu.

Londýn, 1799. Dora Blakeová je začínající šperkařka, která žije se svým strýcem v bývalém vyhlášeném obchodě se starožitnostmi svých rodičů. Když je jí doručena záhadná řecká váza, zaujme Doru strýcovo podezřelé chování a požádá o pomoc Edwarda Lawrence, mladého antikváře.

Edward vidí ve starověké váze klíč k odhalení své akademické budoucnosti. Dora v ní zase zase vidí šanci, jak vrátit obchodu jeho zašlou slávu a uniknout svému zlotřilému strýci. Avšak to, co Edward o váze zjistí, donutí Doru zpochybnit vše, čemu dosud věřila o svém životě, své rodině a světě, jak ho zná.

Jak Dora odhaluje pravdu, začíná si uvědomovat, že některá tajemství jsou pohřbena z dobrého důvodu...

Susan Stokes-Chapman vyrostla v historickém gruzínském městě Lichfield, poté se přestěhovala na čtyři roky do pobřežního města Aberystwyth, kde získala titul BA v oboru vzdělávání a anglická literatura a magisterský titul v oboru kreativní psaní. Její debutový román Pandora se hned po vydání ve Spojeném království stal okamžitě bestsellerem č. 1 Sunday Times. Volná reinterpretace řeckého mýtu o Pandořině skříňce odehrávající se v georgiánském Londýně byla v roce 2020 zařazena do užšího výběru ceny Lucy Cavendish Fiction Prize a téhož roku i do užšího výběru na cenu Bath Novel Award. V současné době autorka žije v severním Walesu. Více se o ní dozvíte na jejím webu https://www.susanstokeschapman.com/

Susan Stokes Chapman: Pandora, přeložila Viktorie Košnarová, vydává nakladatelství Ikar, 384 stran

kk pandora

Vychází pozoruhodná biografie ukrajinského prezidenta z pera válečného zpravodaje Gallaghera Fenwicka

Volodymyr Zelenskyj se během posledních měsíců stal hrdinou západního světa. Od začátku ruské invaze je symbolem boje proti zlu ve válce Davida a Goliáše. Tato kniha nabízí pohled na netradiční vzestup vrcholného politika, který už dnes vstoupil do dějin.

Příběh Volodymyra Zelenského je také příběhem jeho země, Ukrajiny, a jejího lidu. Vyprávět jej znamená popsat fascinující vze¬stup a proměnu klauna, který byl díky svému umění komunikace vynesen do role prezidenta a musel se proměnit ve vojenského velitele. Z Charlieho Chaplina se stal Churchillem…

K pochopení tohoto příběhu je třeba si vyslechnout učitelku ze školy v průmyslovém městě Kry¬vyj Rih na jihovýchodě Ukrajiny, kde Volodymyr vyrůstal, dále ka¬marády a spolupracovníky z jeho produkční společnosti Kvartal 95, ale i poslance jeho strany i opo¬zice, politology, historiky, vědce, novináře…

Opomenout ale nelze ani jeho temnější stránky: nejasný vztah k oligarchovi Ihoru Kolo¬mojskému, který vyšel najevo kvůli úniku Pandora Papers, dále nezřetelný vztah, který záměrně udržoval mezi sebou jako skuteč¬ným prezidentským kandidátem a postavou, kterou ztvárnil v se¬riálu Služebník lidu, jeho populis¬tický způsob vládnutí… Až do 24. února 2022, dne ruské invaze, kdy Volodymyr Zelenskyj vstoupil do historie a hraje svou životní roli, kterou mu přidělil Vladimir Putin.

Gallagher Fenwick je bývalým vedoucím anglickoja¬zyčné redakce televizní stanice France 24 a v současné době je zpravodajem. V minulosti infor¬moval přímo z místa o řadě konfliktů, zejména byl v letech 2010 až 2015 válečným zpravodajem v Jeruzalémě.

Gallagher Fenwick: Volodymyr Zelenskyj – Ukrajina v krvi, přeložila Zuzana Raková, vydalo nakladatelství Universum, 216 stran

kk  Zelenskyj

Strhující román o módě, nezdolné vůli a citech, které lze možná odložit, ale nikdy ne zapudit…

Rosa Kusstatscherová vybudovala globální módní impérium díky své schopnosti najít perfektní oblečení pro každou příležitost. Ale když se připravuje na nejdůležitější setkání svého života, její obvyklá jistota jí uniká. Jak se dostala do této situace...?

Zatímco se snaží vybrat si šaty a správný odstín rtěnky, začne vyprávět svůj neuvěřitelný příběh...

Příběh chudé venkovské dívky z vesnice vysoko v italských horách. O nacistické okupaci a nočním útěku. O naději a zármutku ve Švýcarsku; o kouzlu a lásce v Paříži. Ambicích a zármutku v Rio de Janeiru; úspěchu a triumfu v New Yorku.

Jenže Rosa nyní nevidí úspěch. Vidí, že celý život utíkala. Teď ale přišel čas postavit se vlastním démonům, stínům minulosti a bolesti z největší ztráty svého života.

Georgia Kaufmann kdysi řekla, že se narodila ve vlaku, který přes noc cestoval po Evropě, a proto nemá jednu, ale mnoho národností. Její matka, odpadlá katolička, ostatně vyrostla v německy mluvícím Jižním Tyrolsku v Itálii. Otec byl navenek a vzděláním správný Angličan, ale ve skutečnosti coby Žid unikl se štěstím z nacistického Německa, když mu bylo pouhých šest let. Už jako dítě absolvovala řadu jazykových kurzů a výměnných pobytů po Evropě. Na Cambridge studovala antropologii a demografii. Doktorát získala na Oxfordu, přičemž kvůli výzkumu žila několik let v brazilských favelách. Vždy však chtěla být především spisovatelkou. Právě proto se na Harvardu přihlásila na tvůrčí psaní. A právě tehdy se v její mysli poprvé objevila Rosa a už nikdy neodešla. Návrhářka z Paříže je román, díky kterému prorazila, ovšem zdaleka ne poslední – například pod pseudonymem G. L. Kaufmann napsala politický thriller A Hard Fall. Georgia Kaufmann žije nedaleko Londýna. Více se o ní dozvíte na https://georgiakaufmann.com/

Georgia Kaufmann: Návrhářka z Paříže, přeložil Robert Čapek, vydává nakladatelství Ikar, 392 stran

kk navrharka

Více informací: www.euromedia.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Není thriller jako thriller

thriller 200Nejspíše bych měla začít omluvou. A to protože jsem si hned při prvním pohledu dovolila tuto knihu hodit do jednoho pytle se všemi ohranými a předvídatelnými příběhy bez napětí a akce. Prosím tedy o odpuštění, jelikož tento skvostný kousek mezi...

Divadlo

Štyrský/Toyen/Heisler. Švandovo divadlo uvede komorní hru Martiny Kinské o nevšední umělecké trojici

Styrsky Toyen Heisler 200Novou autorskou inscenaci oceňované dramatičky a režisérky Martiny Kinské s názvem Štyrský/Toyen/Heisler uvede 27. března v premiéře Švandovo divadlo na studiové scéně.

...

Film

Brzobohatý, Ruml a Tobrman jako tuláci ve swingové pohádce Adély Zejfartové a jejího orchestru Sunny Swing

swingova pohadka 200Během letošního adventu spatří světlo světa nová česká pohádka. Nebude to však klasická tele-vizní pohádka, ale swingová pohádka. V hlavních rolích krátkého hudebního filmu k písni Jen se s písničkou smát uvidíte zpěvačku a h...