Pavel Šporcl bude učit v Českých Budějovicích. Tradiční hudební akademie AMEROPA MUSIC začíná

Pavel Šporcl bude učit v Českých Budějovicích. Tradiční hudební akademie AMEROPA MUSIC začíná

Tisk

Ameropa200Již sobotu 2. července se České Budějovice rozezní hudbou mladých umělců i profesionálů. Po 22 letech organizačního vedení hudebních kurzů zapsaného spolku Ameropa založila v loňském roce jejich výkonná ředitelka Ada Slivanská nový projekt, který opět propojuje mladé hudebníky s novými umělci, kolegy a uměleckými institucemi ve snaze přinést co nejvíce radostí a zkušeností všem, kteří o to projevují zájem.

 

Od roku 1999, kdy do pořádání kurzů Slivanská vstoupila, se jich zúčastnily více než 2 tisíce studentů z celého světa a přes 200 uměleckých pedagogů z domova i zahraničí. Zájem nepolevil ani v nové organizaci.

„Letos máme přihlášených neuvěřitelných 108 účastníků ve věku od 9 do 49 let. Mezi lektory se skví jména jako Pavel Šporcl, klavírista Petr Jiříkovský, pěvkyně Pavlína Senič, harfistka Kateřina Englichová, violoncellista Jiří Bárta, ze zahraničních pak např. Lihay Bendayan, vedoucí pedagog Jeruzalémské hudební akademie, klarinetista Sancho Sanchéz Gil ze Španělska nebo dirigent a multiinstrumentalista saxofonista Tristan Michael Willems“, komentuje letošní ročník Slivanská. „Součástí akademie jsou nejen koncerty pedagogů a studentů, ale též veřejné mistrovské dílny, ve kterých mohou zájemci z řad hudebníků i laiků zažít práci profesionálů s mladými talenty“, dodává.

Akademie bude zahájena 2. července v 19 hodin v DK Metropol koncertem harfenistky Kateřiny Englichové a violistky Věry Binarové.

Ameropa

Více informací: www.ameropamusic.org


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Satya Singh: Kundaliní jóga

kundalini joga 200Páteř se stane vaším milovaným místem. Jak živá a pohyblivá je, jak moc nám dokáže změnit život, když ucítíme a budeme kultivovat, vyživovat energii, která v ní je schovaná? Kniha je prvotně věnována psychosomatice páteře, takže tu n...

Divadlo

Radošínské Naivní divadlo na scéně Bolka Polívky v Brně

Jaaanosiiik-perex)Na Slovensku mají již od roku 1970 jedinečný divadelní fenomén. Je to Naivní divadlo, původně z vesnice Radošiná, odkud pochází jeho principál Stano Štepka. Nejdřív se jezdilo na Naivní divadlo z Bratislavy do Radošiné, protože to,...

Film

VÁCLAV KRŠKA A (NEJEN) FILMOVÝ ODKAZ

osudova nesmelost200Režisér Václav Krška (1900-1969) patří mezi české režiséry, kteří zůstávají ve stínu svých slavnějších kolegů. Je uznáván jako průkopník poetických či lyrických výpovědí, jenž měl tu smůlu, že svého uměleckého vrcholu dosáhl v...