Česká inspirace tradičním partnerem Národního zahájení Dnů evropského dědictví

Česká inspirace tradičním partnerem Národního zahájení Dnů evropského dědictví

Tisk

LOGO EHDČeská inspirace se opět stane partnerem Národního zahájení Dnů evropského dědictví (EHD Tradiční akci pořádá Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska. Těší se zájmu milovníků historie a památek, turistů i občanů a mají svůj výchovně vzdělávací význam. V celoevropském rozměru jsou významnou kulturní událostí, která probíhá pod záštitou Rady Evropy. Hostitelským městem Národního zahájení EHD pro rok 2017 bude letos Chrudim. Národní zahájení se uskuteční v sobotu 9. září 2017. Termín EHD 2017 v ČR: 9. – 17. září 2017, letošní téma: Památky a příroda.

 


Česká inspirace je sdružení osmi historických měst, která lákají na živou kulturu. Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska je organizace, sdružující historické obce, nebo jejich části, na jejichž území jsou zachovány významné kulturní hodnoty, zejména nemovité památky. Vzniklo v listopadu 1990. Sdružení má k 1. lednu 2017 celkem 213 členů, z toho 11 přidružených. Činnost Sdružení se soustřeďuje na uchování, ochranu a trvalou využitelnost našeho kulturního dědictví.

 

 Ceska inspirace - logo 

 

Dny evropského dědictví jsou významnou kulturně poznávací i společenskou akcí, která slouží k posílení historického povědomí s důrazem na vnímání mezinárodní kontext národního kulturního dědictví. Pro širokou veřejnost zpřístupňují co nejvíce zajímavých a výjimečných památek, budov, objektů i prostor, včetně těch, které jsou jinak zčásti nebo celé nepřístupné. Nesoustřeďují se pouze na historické památky, jako jsou hrady, paláce či katedrály, ale snaží se dosáhnout mnohem dále tak, aby byly zahrnuty i různé jiné objekty; národní parky, uhelné doly, vykopávky či rekonstrukce původních staveb, protiletadlové kryty, zříceniny, parníky atd. Otevírají dveře soukromých i veřejných budov, které nebývají přístupny veřejnosti nebo pouze příležitostně a částečně. Cíle EHD jsou deklarované v dokumentech Rady Evropy. Akce se koná od roku 1991 pod záštitou Rady Evropy. K jejich myšlenkám se dnes hlásí 48 zemí Evropské kulturní konvence.


Jednou z výrazných charakteristik je mezinárodní rozměr. Každý rok probíhá oficiální celoevropské zahájení EHD v jiné zemi. Těžiště spočívá především v partnerství evropských měst. EHD jsou příležitostí pro prohloubení vzájemného poznání, pro posílení kulturní výměny i pro setkání reprezentací partnerských měst i sídel. Možností, jak dát EHD konkrétní obsah, je celá řada. Evropská unie tyto aktivity podporuje, což se projevuje EHD mají od roku 1999 celoevropské téma Evropa – společné dědictví. Účastnické země si volí své národní téma.

EHD v ČR

Od roku 1991 se EHD pravidelně konají i v České republice, vždy okolo poloviny měsíce září. Od roku 1998 je jejich národním garantem Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska, které vždy ve spolupráci s jedním z členských měst pořádá jejich národní zahájení. Partnery národního garanta jsou Ministerstvo kultury ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR. Místem, které naplňuje v ČR roli Národního koordinačního sekretariátu Národního garanta EHD je sekretariát Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska. Od roku 2001 se součástí Národního zahájení EHD stalo udílení titulu Nositel tradice lidových řemesel ministrem kultury ČR.
Ctibor Čejpa, zdroj: Česká inspirace

 bLOGO EHD 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Milovníci historie, zbystřete, je tu Střet impérií

stret imperii 200V listopadu vydalo nakladatelství Vyšehrad historický román irského spisovatele Bena Kanea Střet impérií. První díl dvousvazkové ságy se dá číst samostatně a hlavně nám poskytne sondu na neklidné období Druhé makedonské války.

Divadlo

Nezapomenutelná Adina Mandlová ožije na scéně Městského divadla v Mladé Boleslavi

Adina2001000 tváří Adiny je další z autorských projektů Městského divadla v Mladé Boleslavi, který sleduje životní osudy kdysi herečky Adiny Mandlové. Slavnostní premiéra hry Daniely Sodomové proběhne 30. září. Režisérka a choreografka Adéla Stodolová patří k nejvý...

Film

Kontroverzní Bojovnice zanechá mnoho rozporuplných pocitů

bojovniceFilmů o neonacismu a skinheadské subkultuře bylo již na filmových plátnech několik. Některé byly více, některé méně úspěšné, ale vždy dokázaly šokovat i zaujmout určitou sortu diváků. S podobným záměrem přichází do kin i film Bojovn...