Jaký byl rok 2013? Ostravská ZOO bilancuje

Jaký byl rok 2013? Ostravská ZOO bilancuje

Tisk

zoo perexZoologická zahrada v Ostravě může rok 2013 plným právem považovat za úspěšný. Během uplynulých dvanácti měsíců se tady totiž narodilo 590 mláďat. Kromě hrošího samečka, který přišel na svět v červnu, mohou být pracovníci ZOO pyšní například na tři selata vzácných prasat visajánských, dvě koťata pardálů obláčkových, nebo dokonce pět mláďat vyder malých.

 

 

Velkou chloubou zdejší ZOO je i sloní samička Rashmi, která se narodila 12. dubna 2011 a je vůbec prvním odchovaným slůnětem v Česko-Slovenské historii. Momentálně má sloní slečna už víc než tisíc kilogramů a svým ošetřovatelům dělá jen samou radost.

zoo

Někteří odchovanci ostravské ZOO se v roce 2013 vydali vstříc novým domovům. Například sameček žirafy Rothschildovy Manu, který se narodil v roce 2010, odcestoval do Jihlavy, aby ve zdejší ZOO (spolu se dvěma dalšími samci) položil základy chovu žiraf. Tygří bratři Eda a Elton už taky mají své domovy jinde. Eda se usadil v Litvě, Elton zakotvil v Anglii.

zoo hroch

I nadále pokračuje v ostravské ZOO stavba nových pavilonů, která byla započata již v roce 2012. Když všechno dobře dopadne, mohli by se v roce 2014 přestěhovat například šimpanzi. Návštěvníci také dozajista ocení zrekonstruované parkoviště, na které se (za finanční spoluúčasti města Ostravy) podařilo získat dotace z Evropské unie. Parkoviště je již téměř dokončeno, a co nevidět bude uvedeno do provozu. Co se týká stavebních prací, byl rok 2013 mimořádně úspěšný. Návštěvníci se dočkali nové restaurace Saola a slavnostně otevřena byla také zrekonstruovaná expozice „Nová Amazonie“, ve které přibylo unikátní akvárium o objemu 5000 litrů vody. Momentálně se v něm prohání tisíc neonek.

zoo ostrava

Pokud jde o návštěvnost, v loňském roce se do ostravské ZOO přišlo podívat více než 430 tisíc lidí. Pracovníci ZOO tímto všem svým příznivcům děkují a těší se na shledání i v letošním roce.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Turistický seriál K21: Zámek Duchcov

duchcov 200Milí čtenáři, s prázdninami jsme se u nás rozhodli podívat se pod pokličku různých turistických cílů. Seznámíme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podíváme se na zoubek strašidlům a představíme pár muzeí. Nebudou chybět ani tipy na ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Jonáš, Kuchař: Přírodní antibiotika a antivirotika v kuchyni

prirodni-antibiotika-a-antivirotika perexVíte o tom, že někdy stačí si jen toto koření přidat do jídla, uvařit si čaj z tymiánu a porozhlédnout se v obchodě se zdravou výživou trošku jemněji a najít třeba orientální koření, oc...


Literatura

Mít za přítele samotnou Smrt

smrt a jine vrcholy meho zivota200

Smrt je jedním z mystérií tohoto světa. Je tajemná, někdo se jí bojí, někdo na ni čeká...

Divadlo

Legendární titul BASTARD se v Brně vrací v novém hávu

BASTARD 200„Autorská dvojice Merta–Moša je u nás jediná schopná konkurovat zahraničním dílům“, psalo se v roce 1993, poté co proběhla 11. listopadu na jevišti Městského divadla Brno premiéra vizualizovaného oratoria Bastard. Inscenace zaznamenala 201 repríz, s...

Film

První a jedinečný portrét princezny československého popu. Na Voyo září Iveta

Iveta 200V pražské Lucerně proběhla slavnostní premiéra nové třídílné minisérie Iveta z dílny Voyo Originál. Příběh scenáristy a režiséra Michala Samira mapuje kariérní vzestup Ivety Bartošové (Anna Fialová) a její vztah s Petrem Sepešim (Vojtěch Vodochodský) –...