Farmářské trhy: Návrat k tradicím na náměstích

Farmářské trhy: Návrat k tradicím na náměstích

Tisk

farmarske-trhy-200V průběhu mnoha staletí se stalo zvykem, že se na náměstích pořádaly trhy. Mít právo trhu byla pro město čest a zároveň podmínka jeho rozvoje. Právě možnost obchodovat přinášela městům zdroje příjmů do jejich kasy. V minulosti se ale prodej z náměstí postupně přesunul do kamenných obchodů. Typická atmosféra trhů jako míst, kde se setkávají lidé, vymění si nejnovější drby, poklábosí na sluníčku, nakoupí a spokojeně se pak vrátí domů, se bohužel vytratila. Naštěstí se ji v posledních letech na mnoha místech Čech a Moravy snaží obnovit farmářské trhy. A můžeme dodat, že úspěšně.

 


Dochucované uzeniny a ovadlou zeleninu nechci

Taky jste už celí umoření z univerzální nabídky našich supermarketů? Já ano a navíc si poslední dobou čím dál více všímám toho, co jím. Nemám náladu vybírat si z nabídky uzenin plných nejrůznějších konzervačních látek a dochucovadel, aby ty strojně mleté drůbeží separáty měly alespoň nějakou chuť, nebo masa napumpovaného vodou, aby víc vážilo. Chci si zkrátka pochutnat na šťavnatém párku plném masa, nad ohníčkem si opéct špekáček, který se mi nesmrskne na polovinu a nepřipálí se. I o tom je totiž kultura jídla, nejenom o stolování a drahých restauracích, ale i o jednoduché, ovšem přirozené chuti. Nechci vařit z ovadlé zeleniny a do knedlíků cpát shnilé ovoce. Jednoduše to nemám zapotřebí. Naštěstí právě farmářské trhy v současnosti hodně zvedají kulturu naší gastronomie.

farmarske-trhy-1

Vzpruha mezi negativními zprávami

Právě tady, na farmářských trzích, bychom měli najít ony tradiční potraviny, jako z dob našich babiček. Netvrdím samozřejmě, že všechno, co na trzích seženete, je stoprocentně v pořádku, ale kvalita mnoha zde koupených výrobků a surovin je rozhodně o několik tříd výš, než u stejné nabídky v supermarketech. Takže se nemusíte bát, že když je koupíte, v lepším případě si zkazíte chuť a v horším se lehce přiotrávíte. Farmářské trhy jsou pro mne také takovou vzpruhou. V dnešní době, kdy se na nás odevšad řítí negativní zvěsti a pozitivní zprávu aby v našich médiích člověk málem hledal v poledne s lucernou, se pro mne tato setkání stávají jakýmsi balzámem na duši. Proč?

Ošidná otázka proč něco vyrábět?

Jednoduše proto, že vidím, jak se v Čechách a na Moravě přes všechny snahy zkorumpovaných politiků, úředníků, tunelářů a dalších žab na prameni kupodivu stále ještě něco dobrého a kvalitního vyrábí a pěstuje. A to je podle mého názoru důležitá skutečnost. V supermarketu mezi těmi rajčaty ze Španělska a jahodami snad z Maroka nebo kdoví odkud totiž velice snadno dospějete k velmi ošidnému názoru: Proč vlastně tady něco pěstovat nebo vyrábět, když se stejně všechno doveze? Zesílí ve vás potom pocit, že u nás už asi neexistují zmiňovaná rajčata nebo jahody. Jak jinak je tedy možné, že se na pulty našich supermarketů nedostanou? Ale nebudeme se zabývat politikou našich supermarketů a vraťme se zpátky k trhům.

Nákup a pár vlídných slov

Z trhu obvykle odcházím spokojená nejenom proto, že jsem dobře nakoupila salámy vyrobené ze skutečného masa a čerstvou zeleninu bez přemíry pesticidů. Vidím na trhu, že existují malé české firmy, které se snaží něco poctivě vyrábět, nabízet a mají s tím úspěch. Zákazníci jejich zboží ochutnají, vyzkouší si ho, přijdou znovu a pak už chodí pořád. Lidé si najdou na trhu svého řezníka, který nabídne nejenom dobré buřty, ale i pár vlídných slov, které pokladní v supermarketu ani při nejlepší vůli v tom tempu nezvládne, a i kdyby zvládla, její zaměstnavatel by jí za to spíš vynadal, než pochválil.

Takže choďte na trhy, potkávejte se na nich, nakupujte u místních výrobců a pěstitelů a podporujte je!

farmarske-trhy2

Zdroj foto: internet


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nejvíc si odpočinu při dlouhé koupeli ve vaně, říká básník Robert Wudy

robert200Je sympatický a sečtělý, ale také píše básně a organizuje akce v Knihovně na Vinohradech, kde pracuje. Přitom jeho zájmy jsou poměrně široké, což dost možná napoví i následující rozhovor. Má také zajímavé a zvláštní jméno – Robert Wudy. Určitě o něm ješ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Nenechte si ujít Prague Bike Fest

prague bike fest200Pokud fandíte cyklistice a elektrocyklistice, nesmí vás minout akce Prague Bike Fest na pražském Výstavišti o víkendu 27. – 28. dubna.

...

Literatura

Esther a Jerry Hicks: Sára, kniha druhá

Sara 200Skvostná kniha, která je sice příběhem dvou dětí, ale její poselství je tak hluboké a něžné, že ji s potěchou přečtou i dospělí. Již první titul – Sára, kniha první – který vyšel v březnu loňského roku, byl něčím nezapomenutelným, vedle...

Divadlo

DIVADLO JE V CENTRU aneb POZVÁNKA NA PŘÍŠTÍ DIVADELNÍ SEZÓNU DO OSTRAVY

ostrav200Národní divadlo moravskoslezské představilo seznam premiér příští divadelní sezóny – těšit se diváci mohou na Havelku, Jařaba, Kyliána a 4x Lloyda Webbera! Divadlo se svým sloganem také připojuje k debatám o centru Ostravy – DIVADLO JE V CENTRU!!! V ...

Film

Lego příběh

leg 200Lego příběh (2014) je už podle názvu takový reklamní tahák, který určitě obohatí nejednu domácnost novými stavebnicemi. Narozdíl od počítačových her, které na tohle téma vychází, je však film tak chytře udělaný, že se tvůrcům vyplatí mož...