Salát z čekankových puků s jablky, kukuřicí a mrkví

Tisk

salat2 perexVyzkoušejte další chuťově vyváženou kombinaci v zeleninovém salátu, jehož základem jsou čekankové puky. Ty jsou vhodné k přímé konzumaci, ale vydrží uskladněné v chladu až dva měsíce. Čekanka je nahořklá a povzbuzuje činnost jater, žlučníku a střev, které potom lépe odvádějí z těla toxické látky. Má výborné čisticí a močopudné účinky, díky vysokému obsahu vlákniny příznivě ovlivňuje vyprazdňování. V tomto salátu se čekanka hořkosladce - ale harmonicky - snoubí s mrkví, kukuřicí a jablkem.

Salát z čekankových puků s jablky, kukuřicí a mrkví

Co budete potřebovat (množství na cca 2 porce):
Čekankové puky – 2 kusy
Červená cibule – 1 kus
Středně velká mrkev – 1 kus
Sladkokyselé jablko – 1 kus
Kukuřice nakládaná – 2 polévkové lžíce
Piniová semínka – půl polévkové lžíce
Sůl – čtvrt čajové lžičky
Cukr krystal – 1 čajová lžička
Pepř mletý - špetka
Vinný ocet nebo limetková/citronová šťáva – 2 čajové lžičky
Olivový (slunečnicový) olej – 1 polévková lžíce
Majonéza nebo bílý jogurt – 2 až 3 polévkové lžíce

Postup:
Z čekankových puků odřízněte dolní kořenovou část, otrhejte povadlé listy, omyjte a nakrájejte tak, jak to máte nejraději. Oloupejte cibuli, rozkrojte ji na čtvrtky a ty rozkrájejte na proužky. Oškrábanou mrkev nastrouhejte nahrubo. Jablko omyjte, zbavte jadřince, půlku nakrájejte na menší kousky a druhou na měsíčky.

Vše kromě měsíčků jablka vložte do mísy, přidejte ještě 2 lžíce nakládané kukuřice, 2 až 3 lžíce majonézy (v případě odlehčené varianty vynechte majonézu a použijte bílý jogurt), sůl, pepř, cukr a mletý pepř. Ochuťte vinným octem či limetkovou (citronovou) šťávou a přikápněte olej.

Lehce promíchejte a nechte alespoň 10 minut odležet. Ozdobte měsíčky z jabllka. Podávejte samotné, s pečivem, k masu nebo jako přílohu k vařeným bramborám či pohance.

salat2

Tipy pro vás:
• Použít můžete i bílou či žlutou cibuli, ale právě červená dodává tomuto salátu tu pravou chuť a barevnost
• Improvizujte i s dalšími ingrediencemi, do salátu nakrájejte třeba ještě rajčata nebo tvrdý sýr ementálského typu, naklíčené mungo či jiné klíčky, lněné nebo sezamové semínko a tak dále... fantazii se meze nekladou
• Milovníci ostřejší chuti přidají nadrobno nakrájenou chilli papričku
• Místo piniových semínek můžete přidat nahrubo nasekané vlašské ořechy

Dobrou chuť!

Foto: autorka


 

Zobrazit další články autora >>>