David Frej: Život bez zánětu

Tisk

FREJ2Nakladatelství Eminent loni vydalo knížku doktora Davida Freje s názvem Život bez zánětu. Jako mnohé další jeho knihy i tato pojednává o stravě. Proč jíme stále stejné potraviny a potom jsme nemocní? 

„Zatímco na světě existuje až 300 000 jedlých potravin, lidstvo konzumuje asi 200 druhů a 70 % stravy tvoří jen 15 druhů rostlinné a 5 druhů živočišné stravy. Zatímco v paleolitické době lidé jedli odhadem 800 druhů rostlin, v dnešní době lidé konzumují jako základ stravy jen několik druhů. V naší civilizaci množství kalorií ve stravě pochází ze 60 % ze čtyř složek: kukuřice, rýže, pšenice a sóji. Podle průzkumu společnosti SANEP jedí Češi k snídani zejména obiloviny jako pšenici v pečivu slaném i sladkém (koblihy, vánočka, koláče, bábovka), sýry a máslo, cukr, rajčata, uzeniny, o víkendu vajíčka a šunku. Jako nápoj k snídani pijeme často černý čaj s mlékem či kávu. Málo pestrá strava, kdy se jedí stále denně stejné potraviny… zatěžuje trávení.“

Je vám to povědomé?

Co s tím?

Nevhodná strava ovlivňuje i bolesti zad

Knihy Davida Freje se obecně zabývají vlivem těchto potravin na náš organismus, na vznik chronických zánětů, které stojí za většinou civilizačních nemocí. Dá se říci, že špatná strava ovlivňuje třeba i bolesti zad nebo bolesti svalů. Nemluvě pak o vážnějších nemocech. Pokud se poznáváte v tom tradičním a zdánlivě „normálním“ stravování, možná máte chuť s tím vším pořádně zatočit.

A s tímto umí tato kniha velmi dobře pomoci.

Stále nám vysvětluje principy nevhodné stravy, zároveň ale přináší tipy na stravu zdravější, prospěšnější a vysvětluje, proč právě to či ono nám prospívá. Nezapomíná ale upozorňovat i na to, že i to, co je obecně dáno jako zdravé, nám může škodit nebo to nemusíme dobře snášet, pokud už nějakým rozházeným trávením trpíme nebo máme nějakou alergii. Zázvor nedělá dobře každému, stejně jako třeba nehomogenizované mléko nebo luštěniny. David Frej dává návod, splétá nám pavučinu, po které se můžeme vyšplhat k lepšímu jídelníčku. Ale na jaká vlákénka stoupneme, která nám budou pod nohou pevně držet, to už si musíme vlastní zkušeností poskládat sami.

frej

Zdroj: youtube.com

Potěšily mne části, které pojednávají o oblíbených bylinkách, například parádní kopřiva, o které jsem se dozvěděla zase něco nového. Nebo o silně protizánětlivé šťávě z granátového jablíčka, které miluju! Víte o ní, že obsahuje třikrát více antioxidantů než zelený čaj? Že boswelie snižuje bolesti kloubů, hojí pokožku, rány a snižuje úzkost? Že se vyplatí pěstovat si doma rukolu jako velkou zásobárnu cenných látek?

Zkrátím to. Najednou zjistíte, že místo ranní kávy si raději dáte šťávu z červené řepy. Že řepu můžete upéct i jako přílohu místo brambor. Nebo mraženou zeleninu, která je kvalitnější než dlouho skladovaná v obchodě? Že střevům prospěje nahradit široké používání krabicového mléka spíše občasným šálkem nehomogenizovaného mléka jako pochoutku?

Problém totiž není v mléku jako takovém, ale ve způsobu úpravy toho mléka. Stává se nestravitelným.

Kniha přináší poznání, jiné, přirozené úhly pohledu na stravu a dává vám klíč. Klíč, který si ale pak budete muset poskládat a do života vnést sami.

O autorovi:

MUDr. David Frej je autorem knih Ajurvéda, Ajurvédské recepty pro zdraví, Šťávy a míchané nápoje z přírody, Zánět – skrytý zabiják, Biologické hodiny a Tučné superpotraviny a oleje, Zdravé střevo a další.

Knihu (a další tituly od Davida Freje) najdete na: https://www.eminent.cz/kniha/633_zivot-bez-zanetu

FREJ2

Zdroj: BookTook.cz

Autor: David Frej

Rok vydání: 2019

Nakladatelství: Eminent

Hodnocení: 90 %


 

Zobrazit další články autora >>>