Ocet můžete doma použít skoro na všechno

Ocet můžete doma použít skoro na všechno

Tisk

ocet 200Další kniha kolektivu Smarticular, která vyšla klasicky v nakladatelství Kazda, je tentokrát zaměřená na Ocet. Budete překvapeni, co vše s touto tekutinou dokážete!

 




Kdo za knihou stojí?

Smarticular.net je portál s nápady pro jednoduchý a udržitelný život. Cílem jeho autorů je řešit problémy zvláště účinným, chytrým nebo neobvyklým způsobem. Web obsahuje několik rubrik: jídlo a zdraví, do it yourself, zelený dům, eco děti, recyklování a znovuvyužití a tipy na šetření jídlem i penězi. Výsledkem jsou pak knihy zaměřené buď na suroviny (Pět domácích prostředků nahradí celou drogerii, Soda), nebo na návody Zkuste to doma sami (kuchyně, péče o tělo a vlasy, zahrada a balkon).

Nepodceňujte ocet

Jak se píše už na přebalu knihy, tak ocet je snad nejpodceňovanější domácí přírodní prostředek – mnoha konvenčních produktů používaných v kuchyni, koupelně a vůbec v celé domácnosti se můžete klidně ihned zbavit, pokud začnete používat ocet. Díky svým prospěšným účinkům nesmí ocet chybět v žádné přírodní domácí lékárničce. Jeho nejlepší a nejužitečnější způsoby využití jsou pak shrnuty právě v této knize.

Co v knize najdete?

V úvodní kapitole je popsáno, co je to vlastně ocet, jaké jsou jeho hlavní druhy, jak působí, dále se zde nachází informace o snášenlivosti materiálů nebo trvanlivosti podomácku vyrobených produktů. Následuje kapitola Jak si vyrobit vlastní ocet, kde čtenáři najdou jednoduché návody například na domácí pivní ocet nebo ten ze zbytků alkoholu. Další část se týká Stravování, kde jsou hlavně recepty. Kromě nejrůznějších ochucených octů (od malinového nebo citronového přes mátový a šalvějový až po ten bez alkoholu), mě zde zaujal recept na rychlé třepané okurky nebo domácí hořčici. Překvapila mě také rada týkající se lití octa do těstovin, takže ne olej, ale ocet, vážení!

Nejen hypochondři a marodi si s radostí přečtou o účincích octa na zdraví. Mě nadchlo, že se ocet dá použít proti popáleninám od sluníčka a na zimu si rozhodně vyrobím ohnivý cider, který prohřeje a napomáhá odhlenění. Kromě jablečného octa je v něm křen, zázvor, cibule, česnek a pepř. „Když vypukne období nachlazení, užívejte každý den lžičku cideru, aby se vám vyhnulo. Pokud zpozorujete počátky nachlazení, doporučujeme zvýšit dávku až na jednu lžičku za hodinu,“ píší autoři na straně 85. Když bude nejhůř, použiji dle dalších rad ocet také k inhalování. Mezi další kapitoly patří Péče o tělo, Úklid, Praní a Dům a zahrada. Z nich si odnáším hlavně poznatek o použití octa na čištění myčky a návod na výrobu spreje proti prachu. V závěru knihy se nachází výzva Pusťte se do toho a Rejstřík pojmů.

Plno inspirace na jednom místě

Knihy od Smarticular mi opravdu vyhovují. V nich zmíněné rady a návody se dají najít na internetu, ale tady jsou po kupě, což je velká přednost. Navíc mají knihy obsah rozdělený tak, že si každý snadno najde, co ho zajímá. Já mám vždy v plánu si tyto knihy číst po kouskách, ale nejčastěji je přečtu najednou, a to s velkým zájmem. Také si spoustu věcí vypíšu a plánuju je vyzkoušet. Ani zde to nebylo jinak a mnoho věcí mě zaujalo i překvapilo.

ocet

Ocet
Univerzální domácí prostředek – více než 150 způsobů použití pro zdraví, péči o tělo a ekologickou domácnost
Autor: kolektiv
Překlad: Štěpánka Podlešáková
Žánr: dům, byt a zahrada
Nakladatelství: Kazda
Rok vydání: 2020
Počet stran: 192
Hodnocení: 90 %

Knihu můžete vyhrát v naší soutěži: Odhalte jedinečnost octa

https://www.knihykazda.cz/ocet/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

David Háva: Bez lásky k dobrému jídlu se tato práce dělat nedá

culi perexU čtení tohoto rozhovoru by se vám měly sbíhat sliny – točí se totiž kolem fotografování jídla. V čem spočívá ten trik, aby výsledný pokrm vypadal k nakousnutí? Dekoruje jídla David Háva ze společnosti Culinairephoto...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Inspirujte se, co připravit vašim nejmenším

mami mam hlad 200V nakladatelství Grada vyšla kuchařka s názvem Mami, mám hlad obsahující recepty pro děti do jednoho roku.

 

...

Literatura

Jiří Kajínek – Můj život bez mříží

kajinek perexSnad všichni už celé roky sledujeme, jak se vyvíjí kauza Jiřího Kajínka, nejznámějšího českého vězně, který si stojí za tím, že to, za co byl odsouzen a do konce života zbaven svobody, neudělal. Lidé se rozdělili na dvě skupiny. Jedni mu věř...

Divadlo

Divadelní Rozmarné léto na počest Vančury

altNa počest spisovatele Vladislava Vančury, kterého před sedmdesáti lety popravili nacisti, byly uskutečněny Vančurovské dny 2012 konané v pražské Zbraslavi.

 

...

Film

Od září bude na Primě všeho víc

Prima 200Zatímco tropické teploty atakují rtuť teploměrů po celé České republice, programové oddělení televize Prima se již naladilo na podzimní vlnu. Není divu, protože podzimní schéma „primáckých“ programů startuje na televizních obrazovkách už v posledním s...