Mozek, duše a tělo: Neurobiologie psychosomatiky a psychoterapie

Mozek, duše a tělo: Neurobiologie psychosomatiky a psychoterapie

Tisk

 

mozek1Pokud si chcete přečíst opravdu zajímavou knížku a máte koule na odborné pojmy z oblasti neurobiologie, psychologie, psychiatrie a medicíny, pak směle do čtení knihy s příznačným názvem Mozek, duše a tělo z nakladatelství Portál. Tato publikace vás seznámí s fungováním lidského mozku a úzkým vztahem mezi trojicí zmíněnou již v názvu knihy - mozkem, lidskou duší a tělem.

Psychosomatika se dostává do stále většího popředí zájmu. Jak to všechno funguje? Souvislost mozku, hormonů, neurotransmiterů a psychických pochodů i fyziologie a nemocí těla je jasně prokazatelná z mnoha vědeckých výzkumů v oblasti neurobiologie. Odborná publikace, jejímž autorem je významný švýcarský neurobiolog, vás může nesmírně obohatit o cenné informace ze světa medicíny a biologie lidského těla.

Jak fungují hormony v lidském těle a co všechno může způsobit vysoká hladina kortizolu? Jak je to se serotoninem a za co všechno je zodpovědný? Kde přesně se nacházejí kořeny mnoha psychosomatických onemocnění? Co se děje po zranění mozku? Jaký vliv mají na funkci mozku raná psychická traumata, deprese, fyzická bolest, strach nebo degenerativní onemocnění? Jak může pomoci psychoterapie - ovlivňuje skrze mozkové funkce fyziologické procesy v těle a pomáhá při léčbě somatického onemocnění? Jakou váhu má při léčbě vlídné slovo lékaře a jak se chová tělo nemocné rakovinou ve chvílích vysokého stresu - a ve chvíli, kdy je psychika vyrovnaná a člověk věří, že se uzdraví? Jak naše psychika ovlivňuje imunitní systém a odolnost vůči nemocem? Na tyto otázky a mnohé další vám kniha odpoví.

Publikace je odborná, ale srozumitelně napsaná pro všechny zájemce o tato témata. V němčině byla již vydána po páté v rozšířeném a aktualizovaném vydání. Těšit se můžete na aktuální témata týkající se příčin a léčby chronické bolesti, oblasti kardiovaskulárního systému, endokrinologie, imunity a vzájemné souvislosti neuroplasticity a psychoterapie. Knížka je opravdu nesmírně zajímavá a doplněná konkrétními příklady a výzkumy. 

Ukázka z knihy:

Fyzioložka Maria Fitzgerald (1995), která se zabývá bolestí, poukazuje také na to, že u člověka zanechávají bolestivé podněty stopy v nervovém systému dokonce již před porodem. Děti s takovou zkušeností jsou tak později ve svém životě citlivější na bolest. To platí samozřejmě také pro děti, které jako novorozenci musely vytrpět bolestivé, intenzivně medicínské nebo operační zákroky (Taddio et al. 1997), což je v souladu s psychiatrickými pozorováními (srov. např. Resch 1999), podle nichž se u zneužívaných dětí s traumatizujícími rodinnými zážitky později nezřídka vyvinou chronické bolestivé syndromy.

Jaký důvod by to mohlo mít? Zdá se, že psychosomatická chronická bolestivá onemocnění jsou naprogramována na podkladě raných dětských traumat, která se vryla do “paměti bolesti” - patrně v limbickém systému. V důsledku dřívějších bolestivých zážitků jsou neuronální struktury v mozku, především v mezimozku, zřejmě procesy učení trvale změněny, jak přibližují výzkumy Lenze a spolupracovníků (2000). Je zcela zřejmé, že emoční reakce na bolest je naučená.

O autorovi:

Prof. Dr. med. Dr. phil. Johann Caspar Rüegg byl významný švýcarský lékař v oboru fyziologie a autor několika publikací o psychosomatice.

Název: Mozek, duše a tělo
Autor: Rüegg, Johann Caspar
Překlad: Jaromír Kabát, Kristýna Lucáková
Žánr: odborná literatura
Vydáno: 2020
Stran: 312
Vydalo nakladatelství: Portál
Hodnocení: 100 %

mozek1

https://obchod.portal.cz/odborna/mozek-duse-a-telo/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Zádveřice

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Kopřiva - Recepty pro zdraví, krásu a vitalitu

kopriva 200„Hrst kopřivy denně udrží doktora od těla!,“ to tvrdí autorka knihy Kopřiva - Recepty pro zdraví, krásu a vitalitu Leonie Gabriele Bräutigamová. V dubnu vyšla tato báječná kniha o zeleném pokladu u nakladatelství Grada a myslím, že by rozhodně n...


Literatura

Chutná vražda vždy sladce?

vodni meloun200V nakladatelství Kalibr vyšla mladému autorovi Marku Ottovi detektivka s názvem Vodní meloun. Stojí za to?

...

Divadlo

Česká premiéra divadelní hry Marka St. Germaina – Poslední sezení u doktora Freuda

DSC 9971Divadlo v Řeznické v pátek 9.března 2018 v 19.30 uvede premiéru „Poslední sezení u doktora Freuda“ autora Marka St. Germaina.

...

Film

Film Eva Nová bodoval v piatich kategóriách

slnkoNárodné filmové ceny Slnko v sieti odovzdali 16. januára v činohre Slovenského národného divadla v Bratislave za najkvalitnejší film a tvorivý výkon rokov 2014 a 2015. Cenu Slnko v sieti za Výnimočný prínos slovenskej kinematografii získali reži...