Podlehněte kouzlu barevné mexické kuchyně

Podlehněte kouzlu barevné mexické kuchyně

Tisk

moderni mexicka kucharka 200V nakladatelství CPress vyšla Moderní mexická kuchařka, která přímo láká k přípravě burritos, tacos, sals a mnoha dalších dobrot.

 

 

 

Kniha začíná úvodem, kde Ben Fordham popisuje jak vznik knihy, tak jejich restaurace Benito´s Hat. Cílem jejich obou projektů je připravovat fantastické, jednoduché mexické jídlo pro Evropany založené na kvalitních potravinách. Následuje kapitola nazvaná Mexická spižírna, kde čtenáři najdou základní informace o základních potravinách, kde nechybí oriandr, chilli papričky, kukuřice, fazole, dýně, tequilla nebo tortilly. Návod na jejich přípravu je hned na další straně a já se už moc těším, až si koupím speciální mouku a udělám si je.

Recepty jsou rozděleny na svačiny a předkrmy (antojitos), polévky a saláty (sopas y ensaladas), hlavní chody (platillos fuertes), přílohy (para acompañar), salsy (salsas), dezerty (postres) a nápoje (bebidas). Zaujalo mě například kuřecí tacos s chipotle marinádou servírované na tortille, vepřová masíčka s colovým nápojem, pečená dýně s mangoldem a žampiony, pečené fazole ze severu a pikantní dušené fazolky. Podle zveřejněného receptu si plánuji udělat jak guacamole, tak rajčatovou salsu a v létě přijde k duhu melounová nebo ibišková limonáda. V mnoha ohledech mě také překvapila podobnost naší a mexické kuchyně.

Z kuchařky jsem měla obavy, že budou recepty plné nedostupných potravin, nebo budou příliš složité. Opak je však pravdou, jednak je v nich vše podrobně a srozumitelně vysvětleno a hlavně se autoři věnovali také popisu náhrad. Netrvají například na nutném použití nějakého sýra a doporučují jej nahradit například fetou. Kromě toho se na konci knihy nachází také informace o tom, kde nakoupit speciální suroviny.

Moderní mexická kuchařka je barevná a moc pěkná kuchařka s mnoha zajímavými recepty. Obsahují kombinace, které by mě nenapadly a vypadají opravdu lákavě. V létě jich spoustu vyzkouším!

Ben Fordham si v roce 2008 na Goodge Street v Londýně založil mexickou restauraci a bar, které se až později rozrostly do čtyř poboček. Jeho sen otevřít si mexickou restauraci začal v době, kdy žil v Texasu, kde objevil pravou mexickou kuchyni. Když s restaurací začal, pokračoval ještě v kariéře právníka, dokud nepotkal podobně smýšlejícího Felipeho.

Felipe Fuentes Cruz se narodil v mexické Peuble. Spolu se svými osmi sourozenci často pomáhal své matce a babičce s přípravou jídla. V 19 letech emigroval do Ameriky, kde se jeho život spojil s restauracemi. V roce 2006 přiletěl na stáž do Londýna a o rok později už pracoval v mexické restauraci. Dnes je obchodním partnerem a šéfkuchařem v jejich společném projektu Benito´s Chef.

moderni mexicka kucharka

Moderní mexická kuchařka
Autor: Felipe Fuentes Cruz, Ben Fordham, foto: Peter Cassidy
Překlad: Barbora Aydin, Hana Vašková
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: CPress, Albatros Media
Rok vydání: 2020
Počet stran: 144
Hodnocení: 87 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/57725562/moderni-mexicka-kucharka/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Marek Dusil: „Nic bych neměnil, všechno nějak plyne…“

dusil marek200Cítí se spíše folkařem, ale zároveň v sobě nechává probublávat spodní rockový proud. S formací Marek Dusil Blend chystá nové album a své písně nejraději předkládá v prostém akustickém hávu. Rád hraje pro vnímavé publikum. Br...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Zeleninová kuchařka pro vegany. Jak na skvělá a zdravá jídla?

 

zeleninaNakladatelství Smart Press vydalo v roce 2018 vynikající Zeleninovou kuchařku Petra Klímy, která může potěšit nejen milovníky rostlinné stravy, ale také ty, kteří se chtějí stát vegetariány či vegany. Kdo je Petr Klíma a na...


Literatura

Stíny minulosti: Iveta Svobodová má dar zaujmout

stiny perexIveta Svobodová má dar zaujmout. Stíny minulosti z cyklu Příběhy emeritního poldy jsou knihou napsanou přesně pro tu náladu, kdy se člověku nic nechce a nejraději by zalezl do postele s knížkou. A tohle je jedna z knih, která vám udě...

Divadlo

Premiéra muzikálu MATILDA v Brně

Matilda vizualAutor předlohy úspěšného muzikálu, Roald Dahl (1916 – 1990) původem z norské rodiny, se narodil ve Walesu a zemřel v Británii. Z jeho rozsáhlé tvorby spisovatele a dramatika zůstává do dnešní doby světově známé a inscenované dílo, právě MATILDA...

Film

Halloween 2 na DVD dokazuje, že děsí i po více než třiceti letech od svého vzniku

hallow 200Hororový žánr patří už dlouhodobě k těm divácky oblíbeným, protože většina z nás se ráda bojí (ovšem jen pokud se strach nedotýká nás bezprostředně). Možná ještě oblíbenějším je jeho subžánr zvaný slasher (česky „vyvražďovačka“), který má tři velké...