Máme doma vegana

Máme doma vegana

Tisk

vegan200Název nově vydané kuchařky a možná i častěji slýchaná věta v českých domácnostech. Protože etická rostlinná strava se stále více dostává do popředí. Možná je to viditelné více v zahraničí, ale ani u nás nezůstáváme pozadu. A inspirací v podobě kuchařek není nikdy dost.

 


Na co můžete těšit?

Jako obvykle je i tato kuchařka rozdělená do kapitol. Můžete se těšit na: Snídaně a brunch, snacky a drobnosti, polévky a dušená jídla, burgery, sendviče a wrapy, těstoviny, luštěniny a zrniny, saláty a přílohy, jídla z jednoho hrnce, dezerty. Já osobně jsem se nejvíc těšila na kapitoly polévky a jídla z jednoho hrnce. Hned jsem také dvě polévky vyzkoušela uvařit a mohu je doporučit. Jedná se o indickou kořeněnou s červenou čočkou a batátovou polévku s arašídovým máslem. Původně jsou obě polévky obohacené o obiloviny - první jmenovaná je v receptu s kamutem a druhá s teffem, ale jelikož jsem je vařila na večeři, nechtěla jsem to přehánět se sacharidy.

Suroviny

Nicméně obě potraviny (kamut i teff) se dají ve zdravých potravinách pořídit i u nás v Česku. Zvlášť na setkání s teffem se těším, jelikož má velmi zdravé složení a patří k bezlepkovým potravinám. Jiné ingredience uvedené v kuchařce může být těžší sehnat - je na receptech znát, že pocházejí původem z Británie - ciderový ocet, šípkový prášek, omáčka sambal oelek, tamarindová omáčka, kořenící směs Old Bay, gomasio,  ocet z hnědé rýže, freekeh, melounová ředkev a co mě dostalo nejvíc je holubí hrášek. Musím říct, že jsem chvíli googlila, abych měla představu, o co kráčí a i díky tomu jsem zjistila, že ve specializovaných obchodech by se většina uvedených potravin dala koupit, ale v běžných obchodem byste hledali marně. Nejčastěji se v receptech objevuje quinoa, teff, plocholistá petržel a panko strouhanka.

V kuchařce najdete i upravené klasiky jako  hummus se špenátem nebo guacamole z fazolek mungo nebo třeba paellu s kešu ořechy. U mě doma musím ještě určitě vyzkoušet pilaf z freekehu s třešněmi a pistáciemi, ale sezóna třešní je ještě před námi. Salát z krvavých pomerančů s fenyklem a vlašskými ořechy zní taky dobře, že? Ano, v původním receptu je i řepa, ale tu záměrně vynechávám, jelikož nejsem její fanoušek.

Jak to vidím?

Co je určitě plus této kuchařky je shrnutí toho, co je veganství, doplněný o krátký úvodní přehled o tom, jak na veganský jídelníček,  jak získat klíčové živiny, jak pracovat s veganskými náhražkami, jak živit mladého vegana, jak nakupovat a číst etikety a celá tato část končí ukázkovým jídelníčkem na 6 dnů, který je samozřejmě složený z jídel uvedených v kuchařce.

Veganská strava je jednoduchá na přípravu, můžete mít radost, že svým jídlem nezatěžuje matku Zemi a s těmito recepty vám určitě inspirace vydrží na dlouhou dobu. Sama se těším na zbytek pokrmů, které jsem si označila k objevení a věřím, že i vy najdete své favority.

vegan

Máme doma vegana
Autor: kolektiv
Překlad: Jitka Rákosníková
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Esence, Euromedia Group
Rok vydání: 2020
Počet stran: 256
Hodnocení: 80 %                                    
Zdroj foto: www.kosmas.cz
https://www.euromedia.cz/mame-doma-vegana/kniha/12224/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Kniha Smrtící byznys je dva v jednom - napínavý příběh a současně osvěta“

hindrakova 200Spisovatelka Hana Hindráková před pár dny vydala knihu Smrtící byznys týkající se tématu falešných léků, o kterou jste nedávno soutěžili na našem webu. My jsme toho využili a položili spisovatelce několik otázek.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Podlehněte kouzlu Divokých kvašených nápojů

divoke kvasene napoje200Díky knize Divoké kvašené nápoje od Pascala Baudara si doma budete moci vyrobit nejrůznější druhy piva, vína, limonád nebo medoviny a mnoha dalšího. Neváhejte a pojďte do toho!

...

Literatura

Zjistěte, jak na lahůdky v krmítkách

lahudky200Zrovna ve správný čas, tedy před zimou, kdy je pro mnoho lidí krmení ptáků samozřejmostí, vyšla v nakladatelství Kazda malá, ale praktická kniha Lahůdky v krmítku s podtitulem Recepty a inspirace jak na ptačí krmení.

Divadlo

Úniková hra Faust vás vtáhne do mystické historie

faust200Únikovou hru Faust si můžete užít v prostoru Enigma Prague (Svornosti 18, Praha 5-Smíchov). Koncipována je tak, aby si hráči nejenom „zahráli“, ale dozvěděli se i něco z jednoho z nejstarších českých a pražských mytologických příběhů.

...

Film

20 let Projektu100

projekt pernyden perexProjekt 100 byl poprvé uveden do českých kin v roce 1995. Dnes již slaví 20-té výročí. Za jeho působení bylo do kiny uvedeno 179 filmů a vidělo je přes 800 tisíc diváků.