Milujete italskou kuchyni? Pak nepřehlédněte novou Italskou kuchařku

Milujete italskou kuchyni? Pak nepřehlédněte novou Italskou kuchařku

Tisk

italska kucharka 200Euromedia Group v edici Esence vydala v dubnu moc krásnou Italskou kuchařku obsahující 130 tradičních receptů. Pojďte do ní s námi nahlédnout!

 

 

Momentálně se kvůli současnému stavu nedá cestovat. Člověk tedy může jen snít, nebo střádat plány. Další možností je vzpomínat na zážitky nebo znamenité dobroty, které si nyní můžete připravit i doma. Já nikdy nezapomenu na italskou zmrzlinu, pizzu s kuličkami červeného pepře nebo tu s bresolou a Aperol Spritz na ostrově u Benátek. S těmito myšlenkami jsem se na knihu moc těšila.

Kuchařky se nyní navíc hodí, když většina lidí tráví čas v domácnosti hospodyňky přemýšlí, co svým blízkým připravit dobrého. Jakmile dojdou nápady, je potřeba inspirace a tu Italská kuchařka rozhodně nabízí!

Kuchařka není dílem jednoho autora, jedná se evidentně o sesbírané tradiční recepty z celé země. Jsou rozděleny do 18 regionů – od Sicílie po Furlánsko. U každého receptu je také poznámka, z čeho vychází název nebo co znamená, což je zajímavý bonus. Kromě receptů se pak v knize nachází vsuvky v podobě dvojstránky o kávě, těstovinách, sýrech, pečivu nebo o vepřovém masu. V závěru překvapila také pohádka o polentě.

Recepty v této knize jsou skvěle vybrané. Obsahují jak recepty na klasiky italské kuchyně jako je salát capresse, pizza Margarita, bruschetta, těstoviny carbonara nebo dezerty jako je tiramisu, tak mnoho dalšího. Mnohdy se mi daná kuchyně zdála blízká té naší, například v podobě králíka, na jiných je zase vidět, jak jsou odlehčené a plné zeleniny a tím pádem přímo stvořené k létu.

italska kucharka

Při čtení jsem si zapisovala, co bych chtěla vyzkoušet a poznamenala jsem si desítky pokrmů. Například Lilkovou caponatu (obdobu ratatouille po sicilsku), Malloreddus „alla campidanese“ neboli Sardinské knedlíčky s klobásou, rajčaty a šafránem, sýrové dortíky, těstoviny po mlynářsku La mugnaia a chlebové placky. Zaujaly mě také sladkosti v prvé řadě s mými milovanými mandlovými sušenkami Amaretti, nebo Cantucci, dále ovocný dort Cassata Siciliana, dortíčky Rum Babá nebo slavný a nadýchaný Panettone.

Italská kuchařka je nádherná z grafického hlediska. Jen listovat ní je opravdový zážitek a já říkám, víc takových! Na stránkách jsou nakreslené pokrmy, suroviny i střípky z italské krajiny. Vše doplňuje jedinečné písmo evokující ručně psaný text. V tomto případě je potřeba si na něj trochu zvyknout a „naučit“ oči na některá písmena, ale ke knize se výborně hodí. Díky takovému zpracování z knihy přímo sálá letní a uvolněná atmosféra Itálie.

italska kucharka

Italská kuchařka: 130 tradičních receptů
Autor: kolektiv
Překlad: Jana van Luxemburg
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Esence, Euromedia Group
Rok vydání: 2020
Počet stran: 159
Hodnocení: 97 %

https://www.knizniklub.cz/knihy/409977-italska-kucharka-130-tradicnich-receptu.html


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jiří Vlček: „Zázrak je taková účinná zkratka.“

jiri vlcek 200Před Vánoci jsme si pro vás připravili rozhovor nejen o zázracích. Mgr. Jiří Vlček, DiS. s nimi totiž pracuje cíleně a tvrdí, že se věci mohou změnit k lepšímu. A to ať už si přejeme cokoli. Jako psychoterapeut a kouč totiž lidem pomáhá p...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Tak trochu jiná motivační kniha

Nezastavitelny rust perexChcete změnit svůj život, ale nevíte, jak na to, nebo vám už lezou na nervy nicneříkající příručky, ze kterých se toho dozvíte jen málo? Možná vás zaujme kniha Nezastavitelný růst vydaná prostřednictvím služby Pointa...


Literatura

Doktor Proktor: 1+1 je mnohem víc než tři!

doktor proktor nesboJo Nesbø je nejen jedním z autorů populární severské krimi série s charismatickým, přidrzlým a nekonvenčním detektivem Harry Holem v hlavní roli (všechny u nás postupně vydává KNIHA ZLÍN

Divadlo

Elita národa včera, dnes a zítra
ElityDoba se mění, ale lidé zůstávají stejní. Tento sociální jev má svou kladnou i zápornou stránku. Jestliže se ale v postkomunistických zemích objevují na vysokých společenských pozicích osoby spjaté s nechvalnou činností pro minulý režim, je tento úkaz silně...

Film

Romantická komedie na věčné téma: protiklady se přitahují, ale může takový vztah vydržet?

povaha lasky 200„Láska je iluze, jejíž pomocí se příroda stará o zachování rodu,“ prohlásil německý filozof Arthur Schopenhauer. Podle Platóna je naopak „šílenství lásky největším nebeským požehnáním.“ Obě tyto teorie perfektně ovládá hlavní hrdinka filmu...