Láska k nedokonalým věcem

Láska k nedokonalým věcem

Tisk

laska k nedokonalym vecem200V říjnu nás nakladatelství Jota oblažilo další moudrou knihou zenového mistra, tentokráte Jihokorejce Haemina Sunima. Malá knížka s velkými moudry nese název Láska k nedokonalým věcem a podtitul Jak přijmout sama sebe ve světě usilujícím o dokonalost je sebevysvětlující.

 



Pár slov o autorovi

Haemin Sunim (* 1973) je jedním z nejvlivnějších současných učitelů zen-buddhismu. Po celosvětovém úspěchu jeho první knihy Věci, které uvidíte, jen když zpomalíte (Jota, 2017) přichází ke čtenářům druhá sbírka moudrých poučení propojených autorovými úvahami a zkušenostmi z vlastního života. Nedílnou součástí knihy jsou obrázky čínské malířky Lisk Feng, které přímo zvou k zamyšlení.

Jádro věci

Svět spolu s novými technologiemi a sociálními sítěmi na nás tlačí, abychom byli co nejkrásnější, nejúspěšnější, zkrátka nejspokojenější. Ale jsme jen lidé a ti jsou nedokonalí. Jak se tedy vyrovnat všem těm nárokům, aniž bychom propadali depresi a zároveň dokázali ocenit sebe i své bližní? Autor nám na základě příběhů z vlastního života i příměrů a citátů ukazuje, že je to možné – přijmout sebe sama a že to je vlastně základem věcí dalších.

Čím kniha zaujme

Autor je mnichem, ale nesnaží se nás konvertovat na svou víru ani jinak mravokárně poučovat. Dokáže přiznat, že i on dělá chyby a že cesta k osvícení a pravdě je nelehká. Knížka má malý formát, ale obsahuje tolik univerzálních pravd a mouder, že by si ji člověk mohl číst neustále dokola a pokud je vyzrálý, vždy si najde něco, co ho osloví a nad čím se může zastavit, zpomalit a podumat.

Komu je kniha určena

Nemusíte být vyznavačem východních nauk, abyste dokázali ocenit obecná moudra, na která se v dnešní uspěchané době často zapomíná. Pokud máte pocit, že potřebujete pohladit po duši, Láska k nedokonalým věcem to udělá. Pokud hledáte způsob, jak se vymanit z bláznivého stereotypního kolotoče, tato kniha vám nedá návod, ale ukáže, že existuje i jiná cesta.

laska k nedokonalym vecem

Název: Láska k nedokonalým věcem
Autor: Haemin Sunim
Originální název: Love for Imperfect Things: How to Accept Yourself in a World Striving for Perfection (2018)
Ilustrace: Lisk Feng
Žánr: literatura populárně naučná, osobní rozvoj
Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2019, pevná
Počet stran: 352
Hodnocení: 100 %

Knihu k recenzi poskytlo Knihcentrum.cz a vy si ji můžete koupit zde: https://www.knihcentrum.cz/laska-k-nedokonalym-vecem


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Turistický seriál K21: Zámek Lednice

lednice 200Milí čtenáři, s prázdninami jsme se u nás rozhodli podívat se pod pokličku různých turistických cílů. Seznámíme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podíváme se na zoubek strašidlům a představíme pár muzeí. Nebudou chybět ani tipy na ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Zjistěte, jak nechat vyrůst radostné, odolné a samostatné děti

Svobodna hra 200Kniha, která ještě před vydáním vyvolala obrovský zájem rodičů i odborné veřejnosti. Věříme, že se jedná o průlomovou knihu a v současné době izolace a omezení kroužků a společenských aktivit velmi aktuální a vnese do každé a domácnosti...


Literatura

Já, blogerka - Ideální offline blog k vodě

ja blogerka 200Jana Kuželová je blogerka realizující se na adrese jsemzena.eu a díky nakladatelství Grada si splnila sen tak, že svůj online svět převedla do knihy.
 

Divadlo

Nejznámější příběh lásky všech dob – Romeo a Julie v podání Baletu Národního divadla se v září vrátí do Státní opery

Romeo a JulieNejznámější příběh lásky všech dob, velké a nadčasové milostné téma, to je příběh Romea a Julie, který v baletním ztvárnění choreografa Johna Cranka uvádí Bal...

Film

Baladický příběh o hledání a o naději v předvečer první světové války

Cesta pustym lesemPEJeden z ojedinělých meditativních uměleckých filmů dodnes ohromuje nádhernou kamerou Jaromíra Kačera, podmanivou atmosférou zimní Šumavy i melancholickým projevem herce a písničkáře Vaška Koubka. Střihačem filmu byl jedinečný mistr, nedávno zes...