Nepřehlédněte bibli pro milovníky chilli
Banner

Nepřehlédněte bibli pro milovníky chilli

chilli 200V nakladatelství Kniha Zlín vyšla kniha Chilli průvodce světem pálivého jídla. Jedná se o autorský projekt dvou cestovatelek a vášnivých fanynek chilli Dominiky a Majdy, který nabízí mnohem víc než jen zajímavé recepty.

 

 

 

K chilli obecně mám velmi blízko – ráda si nějakou papričku přidám do jídla, pěstuji je na zahradě a také jsem několik let byla součástí komunity kolem brněnského festivalu Chillibraní. Proto jsem byla velmi zvědavá na tuto publikaci a musím hned na úvod říct, že mě hodně nadchla.

Z této knihy totiž už na první pohled čiší, že nebyla tvořena někde na koleně, právě naopak, že jí autorky věnovaly spoustu práce. Nejde tak o žádnou knižní rychlokvašku, kde by byly stručné informace a několik základních receptů, ale o opravdového plnohodnotného průvodce pálivým světem, jak slibuje název.

Kniha je rozdělena do několika kapitol a v úplném úvodu vysvětluje, proč papričky pálí a jak se měří pálivost. Pak se věnuje chilli a zdraví a zabýví se jeho výživovou hodnotou i jeho pozitivními aspekty pro tělo. Na několika stránkách jsou pak popsány základní druhy papriček i tipy na jeho pěstování. Následují stručné dějiny chilli včetně jeho využití v různých kulturách. Rozsáhlá kapitola je věnována také chilli omáčkám a pak už čtenáře autorky berou do světa i kuchyně.

Recepty jsou důležitou součástí knihy, ale nejedná se pouze o jejich prostý sled, ale jsou rozděleny podle oblastí a obohaceny velmi zajímavými informacemi. I všeobecně známé recepty jsou tak dány do širšího kontextu a přináší tak něco navíc. Už se těším, jak vyzkouším nějaké pokrmy jako je Jerk chicken s kokosovou rýží z Jamajky, tropické hovězí na špejli pocházející z Panenských ostrovů, čínské wontony v chilli omáčce nebo kuře piri piri z Mosambiku. Lákavých dobrot je na stránkách celá řada – obrázky hýří barvami až z nich na dálku prlí na jazyku.

Tento průvodce světem chilli je velmi zdařilý také po grafické stránce. Nejenže na stránkách pracuje s červenou barvou nedílně spjatou s chilli, ale promyšlené jsou také tři záložky v červené, žluté a zelené barvě, které jsou papričkám vlastní. Nemohu nezmínit ani velmi zdařilé autorské ilustrace Michala Kormana. Ten opravdu věrně ztvárnil rostliny a dodal jedinečnou atmosféru také předělům mezi kapitolami. Doufám, že se s jeho prací v knihách nesetkávám naposledy.

Chilli průvodce světem pálivého jídla je opravdu skvělá kniha, kterou jsem přečetla s velkým zájmem a rozhodně podle ní budu vařit. Když jsem pro Chillibraní pracovala, také jsme jednu dobu uvažovali o napsání české knihy o chilli a po přečtení tohoto průvodce jsem moc ráda, že jsme to neudělali, protože takové kvality bychom nedosáhli. Jde vidět, že autorky věděly, o čem píší a dokázaly spojit vášeň pro chilli s cestováním a výsledek zkrátka stojí za to.

Dominika Wittenberg Kašparová pochází původně ze slovenských Košic. Odmalička je vášnivou cestovatelkou a na svých toulkách nejraději chodí po trzích a ochutnává místní kuchyni. Miluje exotické chutě a díky maďarským kořenům pálivému jídlu přivykla hned, jakmile jí narostly první zuby. Cestovní horečka ji přivedla také do Švédska a posléze napsala cenami ověnčenou Švédskou kuchařku (Smart Press, 2017).

Magdalena Havlíková pochází z Prahy, kde se potkala s Dominikou. Na vysoké škole začala díky kamarádům z ciziny i vlastním cestám přicházet pálivému a exotickému jídlu čím dál více na chuť a postupně mu propadla úplně. Chilli je nyní koníčkem celé její rodiny: partner je vášnivý pěstitel chilli papriček a výrobce pálivých omáček a syn se již ve dvou letech v nestřeženém okamžiku poprvé zakousl do papričky po vzoru svých rodičů.

chilli

Chilli
průvodce světem pálivého jídla
Autor: Magdalena Havlíková, Dominika Wittenberg Kašparová
Žánr: populárně naučná, moderní kuchařky
Nakladatelství: Kniha Zlín, Albatros Media
Rok vydání: 2019
Počet stran: 304
Hodnocení: 95 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/50958075/chilli/


 

Rozhovor

Zdeněk Pohlreich: „Nenávidím špínu, lajdáctví, diletantství, neúctu k majitelům a surovinám.“

Zdeněk Pohlreich

Zdeněk Pohlreich si získal pozornost díky svému osobitému přístupu při "napravování" českých pánů hospodských a jejich personálu v pořadu Ano, šéfe! Mnoho jeho hlášek už také zlidovělo. V pondělí večer odsta...

Hledat

Čtěte také...

Zapisujte si každodenní úspěchy a buďte skvělá

jsem skvela 200Nakladatelství Mladá fronta vydalo další společný počin Jany LeBlanc a Martiny Pavlové, které se společně specializují na zápisníky. Už jim vyšel například zápisník běžkyně, cestovatelky, radosti nebo milovnice knih.


Literatura

Academia sbírá paměť 20. století

aca 200Nakladatelství Academia vydává knihy ve více než dvaceti různých edicích. Když nedávno facebookem projela vlna „bookchallenge“, ve kterých vyzvaní měli sepsat deset knih, které je něčím zasáhly, nemohla jsem nezmínit knihy z e...

Divadlo

Unikátní hudebně-taneční představení Vypravěčka ve znamení flamenka a kathaku na scéně Divadla Ponec

Vypravecka 200Jana Drdácká a Anežka Hessová, první dámy české taneční scény ve stylech flamenko (Jana) a kathak (Anežka) společně vytvořily jedinečný taneční projekt Ana&Sara / Vypravěčka.  Premiéra se uskuteční 28. dubna v pražském Divadle Ponec. Vypravě...

Film

Festival francouzského filmu

festival franouzskeho filmuFestival unikátní francouzské kinematografie opět čeká další ročník. Tentokrát jubilejní, patnáctý! Deset předpremiérových titulů z celkových padesáti tří snímků, velké filmové hity, krátkometrážní ...