Nepřehlédněte bibli pro milovníky chilli

Nepřehlédněte bibli pro milovníky chilli

chilli 200V nakladatelství Kniha Zlín vyšla kniha Chilli průvodce světem pálivého jídla. Jedná se o autorský projekt dvou cestovatelek a vášnivých fanynek chilli Dominiky a Majdy, který nabízí mnohem víc než jen zajímavé recepty.

 

 

 

K chilli obecně mám velmi blízko – ráda si nějakou papričku přidám do jídla, pěstuji je na zahradě a také jsem několik let byla součástí komunity kolem brněnského festivalu Chillibraní. Proto jsem byla velmi zvědavá na tuto publikaci a musím hned na úvod říct, že mě hodně nadchla.

Z této knihy totiž už na první pohled čiší, že nebyla tvořena někde na koleně, právě naopak, že jí autorky věnovaly spoustu práce. Nejde tak o žádnou knižní rychlokvašku, kde by byly stručné informace a několik základních receptů, ale o opravdového plnohodnotného průvodce pálivým světem, jak slibuje název.

Kniha je rozdělena do několika kapitol a v úplném úvodu vysvětluje, proč papričky pálí a jak se měří pálivost. Pak se věnuje chilli a zdraví a zabýví se jeho výživovou hodnotou i jeho pozitivními aspekty pro tělo. Na několika stránkách jsou pak popsány základní druhy papriček i tipy na jeho pěstování. Následují stručné dějiny chilli včetně jeho využití v různých kulturách. Rozsáhlá kapitola je věnována také chilli omáčkám a pak už čtenáře autorky berou do světa i kuchyně.

Recepty jsou důležitou součástí knihy, ale nejedná se pouze o jejich prostý sled, ale jsou rozděleny podle oblastí a obohaceny velmi zajímavými informacemi. I všeobecně známé recepty jsou tak dány do širšího kontextu a přináší tak něco navíc. Už se těším, jak vyzkouším nějaké pokrmy jako je Jerk chicken s kokosovou rýží z Jamajky, tropické hovězí na špejli pocházející z Panenských ostrovů, čínské wontony v chilli omáčce nebo kuře piri piri z Mosambiku. Lákavých dobrot je na stránkách celá řada – obrázky hýří barvami až z nich na dálku prlí na jazyku.

Tento průvodce světem chilli je velmi zdařilý také po grafické stránce. Nejenže na stránkách pracuje s červenou barvou nedílně spjatou s chilli, ale promyšlené jsou také tři záložky v červené, žluté a zelené barvě, které jsou papričkám vlastní. Nemohu nezmínit ani velmi zdařilé autorské ilustrace Michala Kormana. Ten opravdu věrně ztvárnil rostliny a dodal jedinečnou atmosféru také předělům mezi kapitolami. Doufám, že se s jeho prací v knihách nesetkávám naposledy.

Chilli průvodce světem pálivého jídla je opravdu skvělá kniha, kterou jsem přečetla s velkým zájmem a rozhodně podle ní budu vařit. Když jsem pro Chillibraní pracovala, také jsme jednu dobu uvažovali o napsání české knihy o chilli a po přečtení tohoto průvodce jsem moc ráda, že jsme to neudělali, protože takové kvality bychom nedosáhli. Jde vidět, že autorky věděly, o čem píší a dokázaly spojit vášeň pro chilli s cestováním a výsledek zkrátka stojí za to.

Dominika Wittenberg Gašparová pochází původně ze slovenských Košic. Odmalička je vášnivou cestovatelkou a na svých toulkách nejraději chodí po trzích a ochutnává místní kuchyni. Miluje exotické chutě a díky maďarským kořenům pálivému jídlu přivykla hned, jakmile jí narostly první zuby. Cestovní horečka ji přivedla také do Švédska a posléze napsala cenami ověnčenou Švédskou kuchařku (Smart Press, 2017).

Magdalena Havlíková pochází z Prahy, kde se potkala s Dominikou. Na vysoké škole začala díky kamarádům z ciziny i vlastním cestám přicházet pálivému a exotickému jídlu čím dál více na chuť a postupně mu propadla úplně. Chilli je nyní koníčkem celé její rodiny: partner je vášnivý pěstitel chilli papriček a výrobce pálivých omáček a syn se již ve dvou letech v nestřeženém okamžiku poprvé zakousl do papričky po vzoru svých rodičů.

chilli

Chilli
průvodce světem pálivého jídla
Autor: Magdalena Havlíková, Dominika Wittenberg Gašparová
Žánr: populárně naučná, moderní kuchařky
Nakladatelství: Kniha Zlín, Albatros Media
Rok vydání: 2019
Počet stran: 304
Hodnocení: 95 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/50958075/chilli/



Související články:
Nejnovější články:
Starší články:

 

Přihlášení



Životní příběh Jana Mikoláška - léčitele, který zkoumal moč

Jan Mikolášek byl velmi talentovaný člověk, který něco dokázal. Nikdo netvrdí, že byl svatý. Právem se však může řadit mezi významné osobnosti našeho lidového léčitelství. Mladá fronta

Dějiny smrti a jiné kratochvíle

Co je to SMRT a co se za ní skrývá, to přitahovala lidi od pradávna – zřejmě od okamžiku, kdy si počali uvědomovat svou smrtelnost. Argo

Rozhovor

Kultura je červená sametová opona a otevřené piano

Tana krockovaVymyslela jsem si fiktivního redaktora, který mi položil pár otázek, jejichž cílem je prozradit o mně pár informací. Jmenuje se Alfréd Lebeda a je to děsný pohodář. Během našeho rozhovoru kouří doutník, popíjí fair...

Hledat

Chaty s osobností

Čtěte také...

První herbář pro děti, který pobaví

Herbar perObčas je těžké vybrat pohádku, která přinese to, co přinést má – zábavu a poučení. Často je to právě naopak a místo dobré nálady přispěje k nočním můrám. Přinejmenším s Kouzelným herbářem skřítka Bolhoje nešlápnete vedle.


Literatura

Jak udržovat mozek zdravý a mladý?

neuroimunita200K čtenářům se nyní dostala velmi zajímavá kniha Neuroimunita autorek Michal Schwartzové a Anat Londonové s předmluvou Olleho Lindvalla. Autorky si v ní kladou závažné otázky typu, zda je možné udržet mozek mladý a zdravý navzdory letům opotřebení, zda je možné léčit o...

Divadlo

Premiéra divadelní hry Kancl aneb když hranice mezi vtipem a trapností setřeme

kancl divadlo rokokoPrvní novinkou v sezoně Městských divadel pražských (MDP) se stala stejnojmenná jevištní verze britského sitcomu Kancl (The Office). Premiéra hry Kancl se tak uskutečnila ...

Film

I v továrně se dějí zajímavé věci

karlik perex 1Film Karlík a továrna na čokoládu (2005) je povedeným pokračováním kariéry režiséra Tima Burtona a herce Johnnyho Deppa. Vybrali si k tomu klasické téma o mocném muži a jeho poddaných, jen ho tak trochu obrátili vzhůru nohama.