Další nálož veganských receptů

Další nálož veganských receptů

Tisk

vegan kucharka200Veganství se v rámci debat o klimatické změně dostává častěji do různých diskuzí. I vědci už delší dobu upozorňují, že je třeba živočišnou stravu omezit. Vegany se lidé stávají z různých pohnutek - zdravotních, etických i ekologických. Někdo tento způsob stravování bere jako odlehčení do svého obvyklého jídelníčku.

 

 Ať už je to tak nebo tak, Monika Brýdová přináší kuchařku plnou veganských receptů. Ona sama na tuto stravu přišla kvůli vážným zdravotním problémům, které ji donutily zásadně změnit dosavadní život.

Kuchařka je rozdělena na čtyři velké části - snídaně, hlavní jídla, dezerty a kapitolu „co se jinam nevešlo”. Každý recept je doprovázen fotografií hotového jídla. Zvláštností je možná to, že recepty u ingrediencí nemají vždy míru. Někdy objem či hmotnost jednotlivých ingrediencí najdeme v popisu (některé recepty jsou třeba odměřené podle hrnků). To může nezkušené kuchaře/pekaře trochu odradit, pro ty, co už jsou na vaření zvyklí, by to neměl být problém. I když se považuji za už docela zkušeného kuchaře, hladká fazolová polévka u mě nedopadla zrovna podle očekávání.

Častými potravinami v receptech jsou cuketa a houby. Uplatní se také zásoby semínek, třeba v zajímavém receptu na esejský chléb.

Dětství mi připomnělo maďarské jídlo grenadýrmarš (pochod grenadýrů), i když je trochu v této kuchařce recept obohacený od původní jednoduché verze o tofu/tempeh, aby se do pokrmu dostaly i bílkoviny.. Vyzkoušela jsem také tofugulášek netradičně se sladkými bramborami, ale příště se budu držet „klasiky”. Nicméně zastávám názor, že je třeba experimentovat, co když v nějaké netradiční úpravě na vás čeká skvělé překvapení!

Namazat na chleba si budete moci třeba paštiku z čočky nebo i z oliv. Rozhodně se ještě pustím do vaření kešu omáčky, bramborovo batátové rolády nebo arašídové polévky. A jako milovník koriandru budu muset vyzkoušet koriandrové pesto. A vhod určitě přijde i univerzální recept „cokoliv na kari”. Jako třešničku na dortu můžu doporučit jednoduché a výborné perníkové muffiny.

Kuchařka přináší novou inspiraci z dobře dostupných ingrediencí, tak pojďte si vybrat něco hravého a zdravého.

 

vegan kucharka

Vegan recepty – hravě a zdravě
Autor: Monika Brýdová
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: CPress
Rok vydání: 2019
Počet stran: 240
Hodnocení: 75 %                                    
Zdroj foto: www.cpress.cz


http://www.cpress.cz/vegan-recepty-hrave-a-zdrave-2/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Osmy: Podepsal. Za nás za všechny. Režisér Jiří Strach: Co jsem chtěl, to jsem také natočil

osmy 200Příběh jednoho dne ze života Richarda, až nudně obyčejného socialistického úředníka, kterému se sesype na hlavu hromada katastrof, která z něj nechtěně udělá hrdinu. Děsivé trhání osmiček, prozrazená vdavekchtivá milenka, vyhazov z práce, vytopený byt,...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Kniha od odborníků: Léčebné konopí v současné medicínské praxi

lecebne konopi v soucasne medicinske praxi 200V červnu vyšla pod hlavičkou nakladatelství Grada kniha Léčebné konopí v současné medicínské praxi hned několika expertních autorů pro zdravotníky.


Literatura

Autorce Šťastného blogu vychází třetí kniha

dobra tak akorat perexJste-li fanoušky „Šťastného blogu“, asi už víte, že se na pultech českých knihkupectví objevila v pořadí třetí kniha Barbory Šťastné, tentokrát s názvem Dobrá tak akorát. Ve zkratce by se dalo říci, že...

Divadlo

Městské divadlo Brno představuje tituly pro sezónu 2024/2025

mdb 200Stanislav Moša, ředitel MdB říká, že v divadelní sezóně 2024/2025 pro diváky připraví celkem 9 inscenací. Pět z nich bude uvedeno na Činoherní scéně, čtyři pak na Hudební scéně. Jedna z nich bude premiérou českou a hned 3 (!) uvedou ve světové premiéře. „D...

Film

Co nám zanechal 17. festival francouzského filmu?

francouzsky film 200Do českých kin pronikají z Evropy i Ameriky zejména podřadné, na mentalitu stádních teenagerů zacílené horůrky, komiksovité historky o lidičkách s nadlidskými schopnostmi či přepracované verze původně počítačových her. A čest...