Nejezte, nepijte a nežijte blbě!
Banner

Nejezte, nepijte a nežijte blbě!

Glosy Pavla Maurera 200V nakladatelství Albatros Media vyšla kniha Glosy Pavla Mauera s podtitulem Nejezte, nepijte a nežijte blbě.

 




Pavel Maurer je označován jako gastronaut – o jídle přemýšlí, píše, čte, ochutnává ho a hodnotí. Kniha vychází z jeho „gastronomických glos“, které předával posluchačům na stanici Českého rozhlasu Radiožurnál. Každý týden se jednalo o dvě témata ze světa kolem jídla a pití a materiálu tak bylo přes 700. S výběrem autorovi pomohla dcera Anna Satoranská a na výsledné podobě knihy má podíl také editorka nakladatelství Katarína H. Belejová a ilustrátorka Jaromíra Valečková.

V knize se tak nachází desítky glos rozdělených do sedmi kapitol. První je zaměřena na Suroviny, přísady a pokrmy a můžete si v ní přečíst například o mozarelle, Štramberských uších, burčáku, chlebíčcích nebo třeba o pávech. Další části zaujmou především cestovatele – nesou název Ochutnáváme svět a Ta naše kuchyně česká. První se věnuje cizím gastronomiím, a to jak našich sousedů, tak například Dánska nebo Sardinie a ta další zase sleduje gastronomické speciality naší domoviny.

Nejen svátkům je pak věnována kapitola Rituály. Pátá část nese název V restauracích a popisuje nejrůznější zážitky i zvyky. Mně například zaujala glosa s názvem Otevřeno od pěti ráno zaměřující se na dělníky a jejich rituální polévku a pivo. Kapitola Jíme s rozumem působí nejmoderněji – předává informace, jak neplýtvat jídlem, šetřit vodou, nebo připravit promyšlené svačinky. A závěr přináší pak Pár zajímavostí na konec.

Moc se mi líbilo, že Pavel Maurer ve svých glosách nemoralizuje, nenutí čtenáře jíst to a ono a jeho řádky pak působí spíše jako milé doporučení, než nějaké příkazy. Píše opravdu zasvěceně, láska k jídlu z řádků jen sála, ale přitom vše působí lidsky. Popisuje své zážitky z cest i restaurací, vzpomíná na dětství i se dokáže zasnít nebo obhájit.

„Vím, že mák je z hlediska drogových dealerů strategickou surovinou. Ale na ně já kašlu, mně prostě chutná mák jako tradiční a neodmyslitelná součást naší české kuchyně a žádná jiná jeho varianta mě nezajímá. Opium – to je pro mne skvělá domácí maková buchta se švestkami. Howgh!“ (str. 56)

V mnohém jsem s autorem souhlasila, například jsem souzněla s myšlenkou, že v zahraničí musíte ochutnávat místní jídlo, jinak nemáte kompletní zážitky a hodně jsem se smála při čtení kapitoly o restauracích. Styl autora mi zkrátka sedl a 300 stránek jsem přečetla na dva zátahy a bez ztráty zájmu. A také jsem se dozvěděla mnoho zajímavostí a místy se mi i sbíhaly sliny!

PhDr. Pavel Maurer vystudoval žurnalistiku a několik semestrů na katedře scenáristiky a dramaturgie FAMU. Zprvu pracoval jako noční hlídač v Anenském klášteře, pak prošel několik novinářských postů. Pracoval v televizi a 20 let strávil v reklamních agenturách. V roce 1996 spadl ze skály v Alpách, přežil klinickou smrt a hned o rok později založil nezávislého gastronomického průvodce po restauracích, který dodnes vychází pod značkou Maurerův výběr Grand Restaurant. Každoročně věnuje nejméně 100 000 Kč na charitu spojenou s jídlem, bojem o zdravou výživu, záchranou surovinových zdrojů a propagací kvalitní gastronomie. Vydal na toto téma několik knih, publikuje články, napsal také vůbec nejdelší rozhovor s Jaroslavem Foglarem, který vznikal v 80. letech téměř čtyři roky a vyšel knižně pod názvem Ježek v kleci.


Glosy Pavla Maurera
Glosy Pavla Mauera
Autor: Pavel Mauer
Žánr: eseje, humor
Nakladatelství: CPress, Albatros Media
Rok vydání: 2019
Počet stran: 304
Hodnocení: 90 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/55200067/glosy-pavla-maurera/


 

Přihlášení



Klasické moučníky

Kdo by nemiloval opojnou vůni sladkých dobrot linoucí se z kuchyně? Úžasně zpracovaná barevná kuchařská kniha nabízí bohatý výběr receptů nejen na vynikající koláče, zákusky, moučníky a moučná jídla, dorty a dezerty, ale i na slané pečivo, chuťovky a jiné slané delikatesy. Esence

Osvobození

Inspirováno skutečným příběhem hrdinky druhé světové války Nancy Wakeové. V šestnácti letech Nancy opustila rodnou Austrálii, aby nalezla nový domov a životní lásku v Marseille. Ikar

Rozhovor

Eva Pospíšilová - Je osvobozující nebrat se tak vážně

scen 200Scenáristka bydlící 1 419 km od Londýna, milující jídlo a staré filmy. Spoluautorka právě vycházející knihy Nervy v čokoládě zná možná recept na štěstí a umí hledat na Wikipedii. Zkrátka opravdový tale...

Hledat

Chaty s osobností

Čtěte také...

Láska k nedokonalým věcem

laska k nedokonalym vecem200V říjnu nás nakladatelství Jota oblažilo další moudrou knihou zenového mistra, tentokráte Jihokorejce Haemina Sunima. Malá knížka s velkými moudry nese název Láska k nedokonalým věcem a podtitul Jak přijmout sama ...


Literatura

Nehledej v tom žádné háčky aneb Český jazyk zábavně

nehledej v tom zadne hacky 200V srpnu vydalo nakladatelství Fragment učebnici pro 2 stupeň ZŠ s dlouhým názvem Nehledej v tom žádné háčky aneb Český jazyk zábavně. Autorkou je Lucie Filsaková a opravdu přináší to, co slibuje v názvu – ...

Divadlo

Švandovo divadlo natáčí povzbudivá videa, divákům je nabídne na sociálních sítích

Svandovo divadlo200Povzbudit, zlepšit náladu, zaměřit pozornost k dobrým věcem v životě a také neztratit kontakt s diváky. To je smyslem videí, která začali natáčet tvůrci a herci z pražského Švandova divadla.

...

Film

Herecká one woman show Helen Mirren

za zavrenymi dvermi szaboO tom, že průsečík dvou světů, dvou rozdílných lidských charakterů, které formovalo prožité, vytváří mnohdy prazvláštní třecí plochu, pojednává spousta nejen filmových děl. V případě prolínání každodennost...