Neplýtvejte při vaření jídlem

Neplýtvejte při vaření jídlem

Tisk

varime bez plytvani 200Plýtvání jídlem je v poslední době velké téma a je dobře, že se o něm mluví. Těm, kterým se nedaří doma nevyhazovat jídlo, je určena nová kniha z nakladatelství CPress s názvem Vaříme bez plýtvání.

 

 Tato útlá kniha má podtitul 40 receptů. Chutně a úsporně do posledního drobečku a na jejím minimalistickém přebalu najdete také heslo zero waste. Je rozdělena na dvě části: Praktický sešit a Vaříme beze zbytků a v závěru se nachází rejstřík. Ten však mohl být rozdělený podle surovin a ne jen názvů receptů.

Než je přistoupeno k receptům, zaměřuje se autorka ještě na praktické rady. Ty se týkají například nákupů bez plýtvání, kde zdůrazňuje práci se seznamem, využívání slev nebo drive-in řešení v podobě rozvozu. Zabývá se také skladováním a uchováváním potravin a dotkne se také tématu recyklace. Musím uznat, že tipy tohoto rázu mi přišly cennější, než samotné recepty.

Druhá část s recepty se dělí na kapitoly: maso, ryby a korýši, zelenina, mléčné výrobky a vejce, přílohy a pečivo a ovoce. U receptů je v horní části napsáno „Zbývá vám…“ a daná surovina. Někdy to dává smysl, jindy jsem si říkala, že vám jen tak nezbude půl kila lososa nebo 2 kila pomerančů. Následuje popis surovin a postup. V dolní části stránky bývá tip a ikonky s časem přípravy a tepelné úpravy. Na samostatné stránce se pak nachází lákavé fotografie jídel.

Některé recepty mě zaujaly a zdály se mi netradiční a inspirativní, jako například polévka z natě ředkviček, arancini rizota nebo crumble ze zbytků zeleniny. Jindy jsem si říkala, že jde spíše o klasické jídlo dělané bez ohledu na zbytky (hachis jako obdoba pastýřského koláče, pomerančová marmeláda).

Moje dojmy z této kuchařky jsou tedy rozporuplné. Receptů je zde opravdu poskrovnu a navíc nejsou nikterak revoluční a podle mě by napadly nejednu kuchařku. Ale třeba někoho inspirují a díky knize nebude vyhazovat jídlo a naopak jej maximálně zužitkuje.

varime bez plytvani

Vaříme bez plýtvání
Autor: Judith Clavel
Překlad: Barbora Antonová
Žánr: moderní kuchařka
Nakladatelství: CPress, Albatros Media
Rok vydání: 2019
Počet stran: 112
Hodnocení: 70 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/55198987/varime-bez-plytvani/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

6. díl seriálu Březen, za kamna vlezem – nejlépe s knihou (tištenou, elektronickou, audio)

6 BMC perexBřezen býval měsícem knihy, starší ročníky si to dobře pamatují. Asi i v dřevních dobách býval touto dobou propad prodejů (i když se na ně asi tenkrát tolik nehrálo) a tak byl jarní měsíc vybrán jako vhodný ku čtení. Na nějaký čas nám, milovníkům...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Hojení vnitřních ran aneb jak se vypořádat s duševním zraněním

hojeni (2)Kdo by někdy nezažil ten pocit křivdy, lítosti, bezmoci, urážky, nepochopení, ublížení a zranění! Jsou to zkrátka rány, které na našem těle na první pohled nejsou vidět, protože nemáme modřiny a nekrvácíme. Ale to neznamená, že nám nekrvácí srdce a...


Literatura

Claudia Lazar, Monika Cordes: Vegetariánské dobroty

Vegetarianske-dobroty-box-na-web (2)36 tipů na kartičkách. Zdá se vám to málo? Jen do chvíle, než se těmi recepty pěkně jeden po druhém proberete. Pak zjistíte, že jsou to základy pro různé další obměny, které vynikají především ná...

Divadlo

Užít si divadlo a zároveň se něco naučit? 93. ročník tradičního divadelního festivalu Jiráskův Hronov i letos láká na řadu seminářů s divadelními odborníky

jiraskuv hronov200V polovině léta se uskuteční 93. ročník tradičního divadelního festivalu Jiráskův Hronov. I letos festival nabídne kromě bohatého programu semináře s divadelními odborníky určené nejen hercům, ale i široké veřejnosti. Semináře se zamě...

Film

Romana Jákl Vítová: Jako malá jsem byla bojovná divoška

Romana Jakl Vitova200Romana Jákl Vítová, bývalá modelka a televizní moderátorka patřila řadu let k nejznámějším tvářím TV Prima. Ve společnosti ji už nějaký čas nepotkáváme, ale od 8. září ji můžete vídat na stříbrném plátně v roli středověké vesničan...