Hledáte dokonalý a osvědčený herbář? Už nemusíte

Hledáte dokonalý a osvědčený herbář? Už nemusíte

Tisk

bylinky pro deti a maminky 200V nakladatelství Grada vyšel druhý díl knihy Bylinky pro děti a maminky od Magdalény Staňkové-Kröhnové, který bez váhání doporučuji všem milovníkům bylinek.

 

 

 

První díl Bylinek pro děti a maminky mě minul, ale jelikož sama na bylinky nedám dopustit a radši se kurýruji čajem a šalvějkami, do knihy jsem se pustila a dobře jsem udělala.

Autorka si mě získala hned prvními větami v úvodu, kde se podělila o radost z úspěchu první knihy a přiznala, že na jejím pokračování pracovala přes deset let. Také se jí narodilo třetí dítě a získala tak spoustu nových zkušeností jak z oblasti rodičovství, i bylinek. Tím mi totiž jasně ukázala, že nevytvořila knihu pro knihu jako některé blogerky nebo autorky, ale velmi podnětnou publikaci.

V úvodu je dále popsáno spoustu praktických věcí jako jsou například zásady správného použití léčivých bylin nebo přehled forem používání bylin při fytoterapii (bylinkářství). Čaje, sirupy a výluhy jsou známé, ale zaujal mě například „zakopaný“ sirup, kde s výrobou pomáhají skřítkové nebo fermentované přípravky.

Kniha je rozdělená podle ročních období a čtenáři v ní najdou jak slovy autorky "nejobyčejnější" léčivé plevely, ale také méně známé bylinky, obiloviny, zeleninu a ovoce. Jaro patří sedmikráskám, popenci, hluchavkám, bršlici nebo česneku. V létě zase najdete na zahradě spoustu ovoce (meruňky, třešně) a také květů například chrpy nebo jetele. Na podzim využijete dýni, koriandr nebo yzop. Zima se zaměřuje na zeleninu jako je zelí a červená řepa, ale také na zázvor nebo mandloň.

U každé rostlinky se hned na začátku nachází ilustrace, její český i latinský název, lidové označení a hlavní působení. Následuje základný popis, informace o obsahu a působení, využití pro zdraví těla i duše, recepty pro zdraví, tipy na využití v kuchyni a rady týkající se pěstování a sběru. Ve výrazném zeleném boxu nazvaném Pro děti a maminky se pak nachází důležité rady. Za ty jsem byla obzvlášť vděčná, protože tyto informace se obtížně hledají a tady jsou pohromadě.

V závěru knihy najdete ještě několik neméně zajímavých kapitol. První se věnuje přírodní bylinkové péči o tělo, další bylinkám pro ženy v každém věku a také zahradě jako místo pro meditování a harmonii. Úplný závěr slouží k nahlédnutí – obsahuje seznam nejčastějších zdravotních problémů maminek, tatínků i dětí s jejich doporučeným řešením.

Bylinky pro děti a maminky 2 mě opravdu nadchly. Knihu jsem přečetla se zájmem a vím, že společně s prvním dílem, který si přikoupím, bude mít velmi čestné místo v mé knihovně. Je z ní totiž patrné, že je psaná srdcem a vše vychází z praktických zkušeností, ne jen z nějakého nastudování nebo pseudozájmu.

Magdaléna Staňková-Kröhnová je výtvarnice, malířka, ilustrátorka a fotografka, autorka komiksů. Také je autorkou prací o zdravém životním stylu a knih kuchařských předpisů. Bylinky pro děti a maminky vyšly v roce 2009 v nakladatelství Grada. Více se o autorce dozvíte také na jejím blogu http://bylinkypromaminky.blogspot.com/.

 

bylinky pro deti a maminky
Bylinky pro děti a maminky 2
Autor: Magdaléna Staňková-Kröhnová
Žánr: populárně naučná
Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2019
Počet stran: 272
Hodnocení: 98 %

https://www.grada.cz/bylinky-pro-deti-a-maminky-2-10314/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na slovíčko s pořadatelkami festivalu Culturea

culturea rozhovor200Už 24. a 25. dubna se Zlín promění n město opěvující Japonsko a Itálii. Stane se tak v rámci festivalu Culturea, o kterém jsme vás na našem webu již informovali. Nyní si můžete p...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Magie duchovního života

magie duchovniho zivota200Od autora bestselleru Uprdelismus, Jana Menděla, jsme se v srpnu díky nakladatelství Esence dočkali jeho dalšího počinu – kouzelné knížečky s názvem Magie duchovního života. Nahlédněme do svého nitra a pojďme žít a p...


Literatura

Rebelky z Oxfordu díl první

rebelky z oxfordu200V únoru na nás nakladatelství Cosmopolis zaútočilo historickou romantickou sérií Rebelky z Oxfordu a musím říct, že se jedná o příjemnou a pohodovou záležitost, která na trhu chyběla. Spolek výjimečných žen od Evie Dunmore hlásí p...

Divadlo

Veselé paničky windsorské: sólo pro Bolkovu pantomimu

vesele panicky windsorskeŘíká se, že hru Veselé paničky windsorské si u Shakespeara objednala přímo královna Alžběta. V představení Jindřich IV. se jí totiž zalíbila postava rytíře Jana Falstaffa a chtěla h...

Film

Ztraceni v Mnichově se ve vaší domácí filmotéce rozhodně neztratí

mnichov 200K nejvýraznějším a kriticky nejoceňovanějším tuzemským snímkům loňského roku patřila absurdní komedie Ztraceni v Mnichově. S ní se po sedmi letech vrátil na plátna kin Petr Zelenka (mystifikační komedie Rok ďábla, Karamazovi nebo Příběhy obyčejnéh...