Zázrak zvaný okurka

Zázrak zvaný okurka

Okurka perexOkurková sezóna je tady, a tím nemyslím vžité označení pro letní období, kdy nemáte v práci do čeho píchnout a ve zprávách se dozvídáte senzační zprávy o lidožravých žralocích z Chorvatska. Všichni zahrádkáři začínají mít žně a okurek plné lednice, se kterými si brzy nebudou vědět rady. Takže pokud patříte mezi ně a plánujete ve velkém zavařovat, možná vás bude zajímat pár informací, případně tipů, k čemu všemu jsou okurky užitečné.

 

Okurky jsou bohaté na vitamíny a minerální látky, obsahují vitamín C, provitamín A (beta-karoten), ze skupiny B vitamínů téměř všechny kromě B12. Z minerálních látek je zajímavý vysoký obsah křemíku a síry, dále vyrovnaný poměr draslíku a sodíku, fosfor, zinek, měď, chrom, kobalt a mangan.

Zlepšují stav svalů, šlach, kloubů, chrupavek, ale i vlasů a nehtů. Působí silné detoxikačně, čistí kůži při akné a ekzému a celé tělo při dně a revmatismu. Díky močopudným a očistným účinkům snižuje otoky, vyplavuje písek z ledvin a napomáhá rozpouštění močových a ledvinových kaménků, je vhodná i při zánětech močových cest. Jelikož neobsahuje téměř žádné kalorie, pomáhá při redukčních dietách a celulitidě. Zevně okurková šťáva mírní svědění způsobené popálením od rostlin nebo štípnutím hmyzu a mírní otoky pod očima. 

Okurka

Léčivé schopnosti

Okurka není jen chutná svačinka, kromě veškerých vitamínů a minerálních látek, má i léčivé schopnosti. Obsahuje enzym, který dokáže eliminovat parazity i bakterie v těle. Dokáže pročistit ledviny, detoxikuje, odvodňuje a ulevuje lidem trpící dnou. Stačí, když si jednu okurku nakrájíte do litru vody, společně se šťávou z jednoho citrónu, necháte odležet minimálně dvě hodiny. Skvělá detoxikační limonáda, která má schopnost i omlazovat buňky. Ve slupce se naopak vyskytuje antioxidační látka a protein, který slouží preventivně proti srdečním chorobám, takže neloupat, dobře omýt a zařadit do jídelníčku. Světlé části pod slupkou také neokrajovat, i když mívá nahořklou chuť. Pod touto chutí se ukrývá látka, která je protizánětlivá. Dále je okurka skvělý pomocník při kocovině, protože obsahuje dostatek tekutin a látky, které dokáží zmírnit bolesti hlavy a nevolnost. A teď určitě potěším dámy, protože okurky obsahují ještě kyselinu tartronovou, která brání přeměně škrobů z potravy na tuky, takže dostatečná konzumace okurek podporuje hubnutí.

Kosmetické využití

Jelikož okurky obsahují velké množství vody, jsou ideální v letních dnech jako lék na spálenou pokožku od sluníčka. Když přidržíte kolečko okurky na horním patře, dokáže Vás zbavit zápachu z úst. Obklad položen na víčkách očí nejen zmírní otok, ale i bolest. Dají se využít i jako maska – čistící, hydratační, výživná. Obklady ze slupek od okurek dokáží pleť nejen osvěžit, ale i zklidnit a omladit. Šťáva z okurek se dá využít jako posilující maska na vlasy. Stačí ji na deset minut nanést místo kondicionéru a poté smýt.

Pomocník v domácnosti

Napadlo by vás využít okurky při úklidu domácnosti? A přitom je to šikovný pomocník. Okurkou docílíte lesku při čištění nerezové baterie či konvice. Šťávu z okurky na baterii nechejte chvíli působit, a poté otřete nejlépe měkkým hadříkem. Takové ošetření nezanechá žádné skvrny. Pokud vám vržou dveře a nemáte po ruce olej, ale v ledničce okurku, tak je po problému. Pokud natřete okraje zrcadla plátkem okurky, nemělo by se vám zamlžit zrcadlo v koupelně. Neoloupaná okurka by měla sloužit jako dobrá guma.

Nejlepší je ale stejně v kuchyni

Nesmíme zapomínat, že porcováním okurky (strouháním, loupáním apod.) můžeme zničit část prospěšných látek, proto mějte na paměti, že je nejlepší okurky konzumovat hned, aby byly tělu nejprospěšnější.

Okurky se skvěle hodí do salátů. Klasický strouhaný v octové zálivce, šopský, ale oblibu si taky získala řecká zálivka zvaná Tzatziky, která by bez okurky neměla ten správný šmrnc. Dají se využít i jako základ pro jednohubky. Nebo určitě nevynechejte i slavnou studenou polévku zvanou Gazpacho.

Recept na krémovou okurkovou polévku

Ingredience:

2 ks okurky
1/2 ks avokáda
6 ks cherry rajčátka
hrst oregána
1 stroužek česneku
sůl a pepř

Postup:

Avokádo rozřízneme a vydlabeme lžící.
Okurky oloupeme a stroužek česneku také.
Nakrájíme na větší kousky a všechny suroviny vložíme do mixéru a rozmixujeme.
Dosolíme a opepříme dle potřeby.
Servírujte ve skleničkách, ideální pro hosty.

Foto: autorka článku



Související články:
Nejnovější články:
Starší články:

 

Zobrazit další články autora >>>

Přihlášení



Imago, imagines I.-II.

Autoři zvolili jako východisko koncepce nové syntetické publikace věnované středověkému umění v českých zemích latinské slovo imago (označující nejen dvourozměrný obraz, kresbu apod., ale i výtvory trojrozměrné a případně i díla architektonická). academia.cz

Život byl pes

Tak to jsem já – pes Život. Rozhodně jsem se nenarodil jako domácí mazlíček. Díky různým okolnostem, které vám budu vyprávět, a také díky mému vzhledu a povaze, nikoho nenapadlo ho ze mě udělat. grada.cz

Rozhovor

Seznamte se se slackline a gibbonem Markem Smolkou!

slackline smolka200Marek Smolka je členem českého národního týmu Gibbon Slacklines a jedním z organizátorů soutěží tohoto mladého dynamického sportu. Jedná se o balancování, chození, trikování a freestyle na natažen...

Hledat

Chaty s osobností

Čtěte také...

Nejezte, nepijte a nežijte blbě!

Glosy Pavla Maurera 200V nakladatelství Albatros Media vyšla kniha Glosy Pavla Mauera s podtitulem Nejezte, nepijte a nežijte blbě.

 

...

Literatura

Žena, která si ušila spacák, nasušila maso a vystoupala na osmitisícovku

Tyrkysova hora perexJsou lidé, kteří jsou poháněni obtížně vysvětlitelným nutkáním dobývat těžko dosažitelné mety, například vrcholky hor. Mezi takové patří i Dina Štěrbová, jedna z největších osobností světového horolezectví. Na svém kontě má ně...

Divadlo

PIŠ, KAFKA, PIŠ

KafkoPis perexJak se asi tvářil Franz Kafka, když psal slavnou povídku Proměna? A co si myslel o hlavním hrdinovi Řehoři Samsovi? Herci divadla SKLEP Monika Načeva, Jan Slovák, David Vávra a Lenka Vychodilová vidí Franze K...

Film

Juraj Jakubisko slaví narozeniny pracovně. Ve studiu dokončuje triky k filmu Perinbaba a dva světy

Perinbaba Juraj Jakubisko perexJuraj Jakubisko se narodil 30. dubna 1938 a v těchto dnech slaví své 82. narozeniny. Na velké oslavy ale nemá čas, a to ani ve dnech, kdy se práce drtivé většiny ostatních filmařů zastavily. Jakubisko ...