Zázrak zvaný okurka
Banner

Zázrak zvaný okurka

Okurka perexOkurková sezóna je tady, a tím nemyslím vžité označení pro letní období, kdy nemáte v práci do čeho píchnout a ve zprávách se dozvídáte senzační zprávy o lidožravých žralocích z Chorvatska. Všichni zahrádkáři začínají mít žně a okurek plné lednice, se kterými si brzy nebudou vědět rady. Takže pokud patříte mezi ně a plánujete ve velkém zavařovat, možná vás bude zajímat pár informací, případně tipů, k čemu všemu jsou okurky užitečné.

 

Okurky jsou bohaté na vitamíny a minerální látky, obsahují vitamín C, provitamín A (beta-karoten), ze skupiny B vitamínů téměř všechny kromě B12. Z minerálních látek je zajímavý vysoký obsah křemíku a síry, dále vyrovnaný poměr draslíku a sodíku, fosfor, zinek, měď, chrom, kobalt a mangan.

Zlepšují stav svalů, šlach, kloubů, chrupavek, ale i vlasů a nehtů. Působí silné detoxikačně, čistí kůži při akné a ekzému a celé tělo při dně a revmatismu. Díky močopudným a očistným účinkům snižuje otoky, vyplavuje písek z ledvin a napomáhá rozpouštění močových a ledvinových kaménků, je vhodná i při zánětech močových cest. Jelikož neobsahuje téměř žádné kalorie, pomáhá při redukčních dietách a celulitidě. Zevně okurková šťáva mírní svědění způsobené popálením od rostlin nebo štípnutím hmyzu a mírní otoky pod očima. 

Okurka

Léčivé schopnosti
Okurka není jen chutná svačinka, kromě veškerých vitamínů a minerálních látek, má i léčivé schopnosti. Obsahuje enzym, který dokáže eliminovat parazity i bakterie v těle. Dokáže pročistit ledviny, detoxikuje, odvodňuje a ulevuje lidem trpící dnou. Stačí, když si jednu okurku nakrájíte do litru vody, společně se šťávou z jednoho citrónu, necháte odležet minimálně dvě hodiny. Skvělá detoxikační limonáda, která má schopnost i omlazovat buňky. Ve slupce se naopak vyskytuje antioxidační látka a protein, který slouží preventivně proti srdečním chorobám, takže neloupat, dobře omýt a zařadit do jídelníčku. Světlé části pod slupkou také neokrajovat, i když mívá nahořklou chuť. Pod touto chutí se ukrývá látka, která je protizánětlivá. Dále je okurka skvělý pomocník při kocovině, protože obsahuje dostatek tekutin a látky, které dokáží zmírnit bolesti hlavy a nevolnost. A teď určitě potěším dámy, protože okurky obsahují ještě kyselinu tartronovou, která brání přeměně škrobů z potravy na tuky, takže dostatečná konzumace okurek podporuje hubnutí.

Kosmetické využití
Jelikož okurky obsahují velké množství vody, jsou ideální v letních dnech jako lék na spálenou pokožku od sluníčka. Když přidržíte kolečko okurky na horním patře, dokáže Vás zbavit zápachu z úst. Obklad položen na víčkách očí nejen zmírní otok, ale i bolest. Dají se využít i jako maska – čistící, hydratační, výživná. Obklady ze slupek od okurek dokáží pleť nejen osvěžit, ale i zklidnit a omladit. Šťáva z okurek se dá využít jako posilující maska na vlasy. Stačí ji na deset minut nanést místo kondicionéru a poté smýt.

Pomocník v domácnosti
Napadlo by Vás využít okurky při úklidu domácnosti? A přitom je to šikovný pomocník. Okurkou docílíte lesku při čištění nerezové baterie, či konvice. Šťávu z okurky na baterii nechejte chvíli působit a poté otřete nejlépe měkkým hadříkem. Takové ošetření nezanechá žádné skvrny. Pokud Vám vržou dveře a nemáte po ruce olej, ale v ledničce okurku, tak je po problému. Pokud natřete okraje zrcadla plátkem okurky, nemělo by se Vám zamlžit zrcadlo v koupelně. Neoloupaná okurka by měla sloužit jako dobrá guma.

Nejlepší je ale stejně v kuchyni
Nesmíme zapomínat, že porcováním okurky (strouháním, loupáním apod.) můžeme zničit část prospěšných látek, proto mějte na paměti, že je nejlepší okurky konzumovat hned, aby byly tělu nejprospěšnější.
Okurky se skvěle hodí do salátů. Klasický strouhaný v octové zálivce, šopský, ale oblibu si taky získala řecká zálivka zvaná Tzatziky, která by bez okurky neměla ten správný šmrnc. Dají se využít i jako základ pro jednohubky. Nebo určitě nevynechejte i slavnou studenou polévku zvanou Gazpacho.

Recept na krémovou okurkovou polévku přidávám závěrem:

Ingredience
Ingredience
2 ks okurky
1/2 ks avokáda
6 ks cherry rajčátka
hrst oregáda
1 stroužek česneku
sůl a pepř

Postup
Avokádo rozřízneme a vydlabeme lžící.
Okurky oloupeme a stroužek česneku také.
Nakrájíme na větší kousky a všechny suroviny vložíme do mixéru a rozmixujeme.
Dosolíme a opepříme dle potřeby.
Servírujte ve skleničkách, ideální pro hosty.

Foto: autorka článku



Související články:
Nejnovější články:
Starší články:

 

Zobrazit další články autora >>>






Rozhovor

Nechte se nalákat na Přehlídku netradičního filmu do Mladé Boleslavi

200fPřehlídka netradičního filmu se bude konat 26. až 28. září v Mladé Boleslavi a nabídne balkánskou kinematografii. Na naše zvídavé otázky nám u této příležitosti odpověděl Jan Černík, supervizor a vedoucí produkce festivalu a hlavní dramaturg Jan Gál.

...

Hledat


Literatura

Josef Fousek v kapse je k nezaplacení

Fousek do kapsy200Když vám na čele vyvstanou chmury, je třeba se „nakopnout“ na veselejší notu. Přestože nám média zprostředkovávají jednu katastrofální zprávu za druhou, jsou mezi námi tací, kdo dokážou z těchto zpráv vytáhnout podstatné, trefit h...

Divadlo

Herecká legenda Lubomír Lipský oslaví devadesáté narozeniny

lubomir lipsky200Herecká legenda Lubomír Lipský oslaví 19. dubna významné životní jubileum, devadesáté narozeniny, a to aktivně na jevišti Divadla ABC, kde stále hraje v komedii Pan Kaplan má třídu rád. Městsk...

Film

The Artist: němý film roku 2012
ImageSnímek The Artist, který natočil francouzský režisér Michel Hazanavicius, má už v této chvíli na svém kontě tři Zlaté glóby a deset nominací na Oscara. Jakkoli výmluvné mohou oficiální vizitky být, nejdůležitějším f...