Zahrádku můžete mít i na malém prostoru

Zahrádku můžete mít i na malém prostoru

Tisk

vertikalni zeleninove zahradky 200Nakladatelství Grada vydalo knihu pro ty, kdo by chtěli mít zahrádku, ale bojují s prostorem. Má název Vertikální zeleninové zahrádky a najdete v ní spoustu rad a tipů.

 

 

Vertikální zeleninové zahrádky mají na starosti manželé Sibylle a Michael Maag, kteří si založili kreativní areál Rajská zahrada Maag a jsou autory různých designových a praktických vynálezů nejen do zahrady. Ruku k dílu v případě knihy přiložila i jejich dcera, Rebeka Maag, která napsala úvod a má na svědomí fotografie.

Kniha je rozdělená na čtyři části: Základní informace, Návody na projekty, Zelenina pro vertikální zahrádky a Doplňující informace. První kapitola radí čtenářům o materiálech, substrátech, hnojení nebo zavlažování. Také se zabývá výrobou žížalí farmy nebo domovem pro užitečná zvířátka.

Stěžejní jsou pak právě návody, kdy některé jsou zajímavé a originální, jiné trochu připomínají styl Ládi Hrušky a podobných „kutilů“. Na truhlíky můžete využít všelijakých bedýnek a košíků, ale také látkových nebo háčkovaných kapes nebo poklice na kola. Milovníci upcyclingu by jistě zaplesali, mně něco připadá kýčovité, ale to je věc názoru.
Poslední kapitola je krátká a stručně se věnuje zelenině, která se dá vertikálně pěstovat. Popisuje odrůdy, výsadbu, stanoviště, péči i sklizeň plodové, listové i kořenové zeleniny nebo luštěnin. Další druhy jsou zobrazeny v přehledné tabulce.

Osobně jsem z knihy měla trochu dojem, že se snaží předat spousty informací na malém prostoru. Má necelých sto stran a navíc malý formát s brožovanou vazbou. Ta je obzvlášť nepraktická, když chcete podle návodů něco tvořit a ona se vám stále zavírá. Některé postupy jsou rozepsány krok za krokem a doplněné názornými fotografiemi, jiné jsou spíše textové a místy narazíte na stránku, kde je půlka bílá, tedy nevyužitá.

Od knihy Vertikální zeleninové zahrádky jsem očekávala více, ale jistě se najdou jedinci, kterým se strefí přímo do noty a budou mít radost jak z ní, tak následně z plodů jejich práce.

Sibylle Maag je designérka a podnikatelka, která v roce 2004 založila kreativní areál Rajská zahrada Maag (Paradiesgarten Maag).

Michael Maag je designér a inženýr. V Rajské zahradě vede semináře a přednáší o ekologické tematice.

Rebeka Maag je mladá spisovatelka a umělkyně.

vertikalni zeleninove zahradky

Vertikální zeleninové zahrádky
Autor: Sibylle, Rebekka a Michael Maag
Překlad: Magdaléna Pomikálková
Žánr: populárně naučná
Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2019
Počet stran: 96
Hodnocení: 65 %

https://www.grada.cz/vertikalni-zeleninove-zahradky-10415/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Alžběta Bublanová: „Život s panikou mě naučil být silnější. Ovládat svůj život a nespoléhat se pořád na někoho.“

alzbeta bublanova 200Alžběta Bublanová za svou prvotinu, povídkovou sbírku Čtyři stěny (2012), získala od Akademie literatury české ocenění Máchova růže. Kromě beletrie se zabývá také psaním recenzí, rozhovorů, fejetonů a článků. Narodila se 8....

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Bylinkové recepty Moniky Poledníkové pro zdraví a krásu

Bylinkove-receptyBylinkářka, redaktorka a rozhlasová moderátorka Monika Poledníková vydala svou první sbírku bylinkových receptů, které mohou sloužit jako praktický návod pro výrobu domácí přírodní kosmetiky i léčivých přípravků. Publikace s barevný...


Literatura

Hledání přítomného okamžiku – ovlivňuje čtenář příběh?

Okamzik 200Žít a nevzdávat se. To je zřejmě hlavním poselstvím nové knihy japonsko-kanadské spisovatelky Ruth Ozeki. Ve svém románu se zabývá velkým množstvím témat – přítomností, šikanou, druhou světovou válkou a především svě...

Divadlo

Orwellovo proroctví "1984" nyní ve Švandově divadle

Orwell perexŠvandovo divadlo v Praze přichází s divadelní adaptací kultovního románu George Orwella 1984. Premiéra byla v sobotu 28. ledna 2023, nejbližší reprízy jsou naplánovány na 17. února a dále na 3., 16. a 23. března 2023.

Film

Poláková a Příkazký vyrazí obytňákem k moři. Do kin dojedou v dubnu

prazdniny s brouckem200Bára Poláková a Lukáš Příkazký vyjedou na letní dovolenou k moři obytňákem v nové filmové komedii Prázdniny s Broučkem režiséra Jiřího Matouška. Nečekané dědictví jim přihraje do cesty starý karavan, jemuž se odjakživa říká Br...