Léto je ideálním obdobím pro vyzkoušení raw stravy

Léto je ideálním obdobím pro vyzkoušení raw stravy

RAW perexZdravý životní styl je v současné době trendem a s ním také raw strava, pro jejíž vyznavače se v češtině také ujal název „vitariáni“. Rad, jak se stravovat, které si často protiřečí, je plný internet a pravdou je, že žádná cesta není univerzální a vhodná pro každého. Nicméně raw strava je něčím, co se vyplatí vyzkoušet, i kdyby mělo jít třeba jen o jeden den v rámci očisty těla. Léto, kdy teploty často dosahují tropické třicítky, je navíc skvělým obdobím, kdy se do něčeho takového pustit, protože horké počasí si o odlehčenou stravu přímo říká.

Čerstvé, syrové, zdravé
Základem raw stravy je syrové ovoce a syrová zelenina, ořechy, semínka a klíčky, případně za studena lisovaný olej. Vyloučeny jsou mléčné výrobky, maso, obilniny, rafinované cukry a alkohol. „Raw stravování spočívá v jídle stvořeném přírodou, tedy v zelenině, ovoci, listové zelenině, v ořeších a semenech – vše v nezpracovaném, čerstvém a zralém stavu! Základem raw stravy je odšťavňování, mixování, sušení do 42 °C, zmrazování. Důležitý je příjem co největšího množství zeleného, to znamená chlorofylu, ten najdeme třeba ve špenátu a salátech,“ vysvětluje Stanislav Petříček, zakladatel bistRAWveg, popularizátor zdravého životního stylu pro manažery, spolumajitel společnosti TP Consulting.

RAW 1

Lidé, kteří na tento styl stravy přejdou, zpravidla zaznamenávají velký váhový úbytek a mnoho z nich pozoruje také pozitivní vliv na zdraví, například vyléčení se z alergií či kožních onemocnění. Nespornou výhodou raw stravy je také úspora času a jednoduchost přípravy. Pokrmy, které nejsou tepelně upravovány, jsou připraveny daleko rychleji, zpravidla stačí je nakrájet, zamíchat či rozmixovat. Díky raw stravě také ušetříte na energiích, protože už nebudete potřebovat troubu ani sporák.

5 minut a je hotovo
„Nevaření zvládne také lehce i běžný zaměstnaný muž. Rozmixovat banán s listy špenátu, jahody s jablkem apod. je práce i s přípravou na 5 minut, vlastně se jedná o podobnou náročnost jako namazat si chleba máslem. Rozdíl je však v tom, že ovocný koktejl je vydatná a zároveň svěží snídaně plná vitamínů a prospěšných látek,“ dodává Stanislav Petříček.

RAWveg bedynka

Potraviny v nezpracovaném stavu obsahují daleko více vitaminů, které se právě tepelnou úpravou ztrácejí. „Čím více potravin sníme v jejich původním, tedy syrovém stavu, tím více jejich vitamínů a výživových hodnot si z nich naše tělo vezme. Mnoho vitamínů se tepelnou úpravou potravin zničí a proto vařené pokrmy sice zasytí, ale další přidanou hodnotu pro nás prakticky nemají,“ říká Stanislav Petříček, zakladatel bistRAWveg, popularizátor zdravého životního stylu pro manažery, spolumajitel společnosti TP Consulting..

Bude to chtít silnou vůli
Nevýhodou pak může být pocit sociálního vyloučení, kdy je těžké kolegům v práci vysvětlovat, že s nimi nepůjdete na oběd do běžné restaurace nebo si na oslavě narozenin s ostatními nedopřejete běžný dort. Nátlak okolí může být silný a pro slabší povahy velmi nepříjemný. Strastiplné může být také zvykání si na nový styl stravy, kdy je náš mozek například zvyklý vnímat ovoce jako svačinu, ne jako plnohodnotný oběd.

Mnoho skeptiků se domnívá, že raw stravou není možné se plně zasytit a po konzumaci znovu přichází hlad velmi brzy. Opak je však pravdou. Zejména pokud se pokrm tvořen ořechy a semínky, dokáže tělo  nasytit velmi dobře a na dlouhou dobu. Vzhledem k tomu, že raw strava není tučná a těžká na trávení, se po ní navíc necítíte unavení, a naopak vás nabije energií. Díky tomu se tak můžete rozloučit se souslovím „dát si dvacet“.

www.bistrawveg.cz

Zdroj foto: TZ


 
Banner

Rozhovor

Turistický seriál K21: Zámek Dačice

dacice 200Milí čtenáři, s blížícími se prázdninami jsme se u nás rozhodli podívat se pod pokličku různých turistických cílů. Seznámíme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podíváme se na zoubek strašidlům a představíme pár muzeí....

Hledat


Literatura

Kniha o knihách pro všechny malé knihomoly

knihozroutiPokračování úspěšné knihy o takzvaných Knihožroutech spatřilo světlo světa. Novinka s podtitulem Kam zmizela školní knihovna pochází z pera Kláry Smolíkové a o ilustrace se opět postarala Bára Buchalová. 

...

Divadlo

Zlín kráčí Za kulturou krok za krokem

krok 200Za kulturou krok za krokem je název unikátní losovací akce, která sdružuje podnikatele s podobným zájmem a hlavně dělá radost. Firmy si navzájem přeposílají své klienty a dělají radost těm stávajícím. My vám v tomto článku představíme, co nabízí Městsk...

Film

Báseň aneb Skoro úplně vymyšlený film vzniká v Olomouci

Basen bukowski200V březnu 2013 padne v Olomouci poslední klapka nového nezávislého filmu na motivy jedné z básní Charlese Bukowskeho. Své místo v hereckém ensemblu našli jak osobnosti z krajských divadel, tak mladí herci a neherci. Ten...