Saláty ze Svatojánu

Saláty ze Svatojánu

Tisk

salaty ze svatojanu 200Eva Francová je k nezastavení a vydává již sedmou kuchařku z edice Kuchařky ze Svatojánu, tentokráte se zaměřila na pokrm snad nejvariabilnější – salát. Saláty ze Svatojánu vydalo v červnu nakladatelství Motto a k létu toto jídlo prostě patří!



Eva Francová (*1968 v Hořicích) žije se svou rodinou ve Svatojánském Újezdu nedaleko Jičína. Eva je výtvarnicí na volné noze, autorkou úspěšného food blogu Kuchařka ze Svatojánu a také fotografkou. Její blog je zásobárnou vegetariánských a veganských receptů inspirovaných kuchyní našich babiček a šmrncnutých asijskou exotikou. Jídla, která Eva uvaří, také fotí. Na její velké zahradě plné starých stromů rostou bylinky vysazené i divoké.

Autorka pro nás připravila chutné a zdravé saláty na celý rok a opět se můžeme těšit na čistě rostlinné pokrmy, rozčleněné prakticky dle ročních období. Paní Francová nás nabádá k experimentování, zkoušení nových netradičních kombinací, abychom měli jak zdravou mysl, tak i tělo.

Většina surovin je běžně dostupných, takže si nemusíme dělat starosti se sháněním nezvyklých potravin. Najdeme zde saláty ryze zeleninové, ale také luštěninové, těstovinové, rýžové, bramborové. Každému receptu je věnována dvoustránka, kde jednu stranu zabírá barevná fotografie pokrmu a na té druhé je srozumitelně popsán postup a samozřejmě suroviny.

Jak už jsem zmínila, saláty patří k tomu nejvariabilnějšímu, co můžeme jíst a fantazii se meze nekladou – samozřejmě v rámci toho, co nám chutná. Sladkosti ze Svatojánu i polévky ze Svatojánu mě nadchly a naučily mě netradiční kombinace nebo vychytávky a tak nějak jsem to čekala i v této publikaci. Ale kromě ovocné soli, nakládaných dřínků a zálivky z cukety mě nic moc nepřekvapilo, třebaže autorka nám dává tipy na domácí sojanézu nebo vařenou rostlinnou majonézu či rady o klíčení.

Saláty ze Svatojánu pokračují v krásné a praktické edici paní Francové a já jsme tomu velmi ráda, jelikož zprostředkovává zdravý životní styl nezatížený konzumací živočišné stravy. Tato kniha nabízí recepty pro celý rok, ale přece jen léto je pro saláty jako stvořené, tak pokud vám dojdou nápady, určitě sáhněte po právě této kuchařce!

salaty ze svatojanu

Název: Saláty ze Svatojánu
Autor: Eva Francová
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Motto
Rok vydání: 2019, pevná vazba
Počet stran: 200
Hodnocení: 80 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/53253550/salaty-ze-svatojanu/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Velký rozhovor s Martinem Dejdarem

martin dejdar 200Herec, moderátor, bavič, dabér, hokejista, … To vše a mnohem víc je Martin Dejdar. V tomto rozhovoru se dozvíte, jaký nový pořad bude na Primě, co pro něj znamenal Comeback a plno zajímavých věcí nejen...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Oblíbená foodblogerka vydala svou kuchařku

marketa v troube 200Markéta v troubě je název instagramového profilu a nově také kuchařky moc šikovné a sympatické Markéty Chovancové. Ta svému publiku servíruje jednoduché postupy na nejrůznější dobroty, a to takovým způsobem, že se musí povést k...


Literatura

Robert Vano: Fotka nemusí být ostrá

vano200Vzhledem k napjaté politické situaci v tehdejším Československu se, dnes nám už všem známý český fotograf, rozhodl v roce 1967 se svými přáteli emigrovat do Spojených států. Ve své knize se s námi podělil o nelehké začátky coby neanglicky mluvícího přistěh...

Divadlo

Romeo a Julie … a co jako? aneb To světu svítá a stmívá se v nás

romeo a julie a co jako´Není lhostejné, kde právě jsme. Nebezpečně se k sobě blíží některé hvězdy. Také zde dole dochází k násilnému odloučení milenců jen proto, aby se čas zrychlil o tlukot jejich srdcí. Jen prostí lidé nehledají štěstí… ´(Vlad...

Film

Mezi vlky – zima je zpátky!
ImageParta vrtařů z aljašské ropné rafinérie se po několikatýdenní šichtě vrací letadlem zpátky domů. Cestou je ale zasáhne sněhová bouře a těch pár, co mělo to štěstí a havárii přežilo, se pokouší přežít ještě jednou, tentokrát mezi vlky...