Zahrádkáři, zbystřete! Je tu Netradiční zelenina a ovoce

Zahrádkáři, zbystřete! Je tu Netradiční zelenina a ovoce

Tisk

netradicni zelenina a ovoce 200V květnu vydalo nakladatelství Esence naprosto geniální knihu Netradiční zelenina a ovoce britského autora Matthewa Biggse. Chcete-li si rozšířit obzory o všechno možných a nemožných plodinách, které jsou jedlé, tato zahrádkářská bichle je pro vás to pravé ořechové!

 


Matthew Biggs je anglický zahradník, publicista, vysokoškolský učitel a televizní moderátor. Školil se v královské botanické zahradě Kew Gardens ve Velké Británii. U nás vyšly tyto knihy: Rostliny pro váš byt, Rostliny v interiéru, Velká kniha zeleniny, bylin a ovoce.

Nejen podle životopisu, ale i podle obsahu knihu je jasné, že autor je ostřílený zahradník a pěstování rostlin je jeho vášní. V knize nechybí Úvod a Tipy a postupy při pěstování plus rady nejen pro začátečníky. Již v Obsahu jsou plodiny rozděleny na Plodovou zeleninu, Salátovou zeleninu, Listovou zeleninu, Kořeny, hlízy, cibule a stonky, Semena a obilky, Bylinky a koření a uzavírá to oddíl Ovoce.

Tato příručka a encyklopedie v jednom má příjemný větší formát (203 × 241), kvalitní pevnou vazbu a nejinak kvalitní papír a hlavně je plná barevných fotografií jak rostlin, tak postupů při sazení a dalších vychytávek. Autor prostě vyčerpávajícím způsobem přinesl informace o plodinách, které nám nejsou tak známé a možná je načase to změnit.

Každé plodině jsou věnovány dvě až čtyři strany a informací se zde nachází opravdu přehršel. Jednu stránku zabírá detailní barevná fotografie, na další najdete základní informace: český a latinský název, co je to, jak se to pěstuje, jak to přišlo ke svému jménu, praktický rychlý průvodce. Následující dvojstrana nese název Pěstování krok za krokem a najdeme zde diagram Kdy pěstovat a sklízet, a pak podkapitolky podle plodiny například Výsev uvnitř, Výsadba ven, Další péče a sklizeň. Co považuji za velmi příjemné, je sloupek nazvaný Tipy kuchaře, kde nám autor radí, jak udržet plodinu čerstvou, na jaké způsoby ji lze konzumovat a jak ji dále uchovávat. Co víc si přát?

Předpokládala jsem, že půjde o velmi podnětnou knihu, která poučí, nadchne a třeba i dokope k zahradničení. Ale nečekala jsem, že budu tak unešená z jejího zpracování a přístupu autora, který se snaží, aby i začátečník pochopil to, co mu chce říci. Vřele doporučuji tak zahrádkářům, pěstitelům, ale třeba i těm, kteří by rádi pěstovali něco méně obvyklého, ale nemůžou se k tomu dokopat. Tato báječná kniha vám k tomu určitě dopomůže!

netradicni zelenina a ovoce

Název: Netradiční zelenina a ovoce
Autor: Matthew Biggs
Žánr: encyklopedie, příručka
Originální název: Incredible Edibles (2018)
Nakladatelství: Esence
Rok vydání: 2019, pevná vazba
Počet stran: 224
Hodnocení: 100 %

https://www.knizniklub.cz/knihy/339662-netradicni-zelenina-a-ovoce.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tomáš Verner: Vždy jsem fandil tomu slabšímu

Tomas Verner 200Desetinásobný mistr České republiky v krasobruslení, mistr Evropy z roku 2008. Jednou stříbrný a jednou bronzový z evropského šampionátu, dvakrát čtvrtý na mistrovství světa. To je Tomáš Verner. Po Mistrovství sv...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Spánkem ke zdraví

spankem ke zdravi 200V červnu vydalo nakladatelství Anag příručku Kathariny Lederle Spánkem ke zdraví s všeříkajícím podtitulem Zlepšete svůj spánek, zlepšete své zdraví. Spánkem strávíme téměř třetinu svého života, tak by nás měl zajímat. A tahle ...


Literatura

Odložený případ Očistec - seznam hříšníků na zabití

Odlozene pripady-Ocistec perexObyvatele Österlandu sužuje série žhářských útoků. Ve všech vypálených domech policie nachází namalovanou číslici. Inspektorka Tess Hjalmarssonové se svou kolegyní Marií Erlingovou a proslulým dánským profi...

Divadlo

Městská divadla pražská: šest ze sedmi premiér bude českých

divadlo rokoko abc shirley valentineCelkem sedm premiér chystají v divadelní sezoně 2012/2013 Městská divadla pražská. Až na jednu výjimku to budou české premiéry. Městská divadla pražská nabídnou divákům v nové s...

Film

Dějiny filmové hudby pro každého

dejiny filmove hudbyV téměř každém filmu slyšíme znít hudbu, ať již pochází z nějakého zdroje, který lze v kontextu obrazu rozpoznat, nebo naopak tvoří toliko zvenčí dodávaný zvukový doprovod, který v obraze nemá žádnou reálnou oporu. Hudba je r...