Jíst zdravě není žádná věda

Jíst zdravě není žádná věda

zdrave jist 200Nakladatelství Kazda vydalo kuchařku populární veganské blogerky Lenky Špaček s názvem Zdravě jíst. Nechte se jí inspirovat i vy!

 

 

Kuchařka je čistě rostlinná – autorka v úvodu popisuje svou cestu jak k vegetariánství, rak veganství. Na úvodních stranách také popisuje, na co si dát v jídelníčku pozor – jedná se o mouku, cukr, sůl, palmový olej a tropické plodiny. Dále se věnuje potravinám, které by nejen vegani neměli vynechávat a vše zakončuje závěrečnými radami a nákresem zdravého veganského talíře.

Mezi pravidla zdravého jídelníčku patří:

  • lokálnost
  • pestrost
  • minimum polotovarů
  • základní suroviny
  • pravidelnost
  • až 11 až 12hodinová pauza mezi posledním a prvním jídlem dne. (str. 15).

V knize se nachází dohromady 70 receptů rozdělených do těchto kapitol: Snídaně, Svačinky, Polévky, Hlavní chody, Moučníky, Párty, Pečivo a Do It Yourself. Na snídaně si díky knize můžete udělat kaše, lívance, pohankovo-jáhlové palačinky, oatgurt z ovesných vloček nebo například palačinkový dort plněný povidly a mákem.

Ze svačinek mě nejvíce zaujal celer s mákem, který jsem okamžitě vyzkoušela a rozhodně ho zařadím do jídelníčku. Potřebujete na něj jen celer, citronovou šťávu z jednoho citronu, 4 lžíce máku a sirup na ochucení. Já sirup vyměnila za med a přidala oříšky, ale jedná se o opravdovou mňamku!

„Celer oloupejte a nastrouhejte nahrubo na struhadle. Zalijte vodou s citronovou šťávou tak, aby celer plaval (zhruba 1 hrnek vody) a nechte alespoň 20 minut. Poté vody slijte, celer vymačkejte a osušte kuchyňskou utěrkou. Následně promíchejte s mákem a sirupem a můžete ihned servírovat. (str. 34)

zdrave jist celer

Zelenina a polévky jdou dohromady, proto další recepty nepřináší mnoho překvapení. Nachází se zde pórková polévka, boršč, kapustnice, bramboračka nebo jarní zeleninová. Takové klasické a také oblíbené polévky. Z hlavních chodů se těším, až vyzkouším cuketovou bleskovku v podobě cuketové směsi na topinky a lokše plněné zelím a václavkami. Z moučníků na fotografii skvěle vyniká jáhlový nepečený dort, na který už mám ve spíži koupené jáhly a zaujala mě i vločková buchta. Tu Lenka Špaček doporučuje servírovat právě s oatgurtem a čerstvým ovocem.

Jídlo vonící i z obrázku letním grilováním jsou v kapitole Párty bramborové lodičky. Nadšené pekařky uvítají kapitolu o pečivu s předmluvou o kváskovém pečivu. Upéct si pak mohou veku, několik druhů chleba a rohlíky, bulky nebo pletýnky. Závěrečné recepty se zaměřují na produkty, jež si člověk kupují a přitom si je může snadno vyrobit doma. Jedná se například o ořechová másla, rostlinná mléka, povidla, pesto nebo nakládaná sušená rajčata.

Kuchařku sjednocuje všudypřítomný šedý břidlicový nádech, který se mi líbí. Podle mě však mohl být výraznější její přebal, protože ji tak lidé možná v knihkupectví snadno přehlédnou, což je škoda. Zkušení foodstylisté by možná měli nějaké výtky na fotografie jídel, ale mě se líbily a z barevnosti zeleniny se mi několikrát opravdu sbíhaly sliny. I když uznávám, že některé pokrmy by si zasloužily větší formát.

Tato kuchařka mě moc mile potěšila, protože je plná opravdu zajímavých receptů a jedná se o skvělý zdroj inspirace. Autorka si v ní na nic nehraje, popisuje vše přesně tak, jak to je a působí tak upřímně a lidsky.

Lenka Špaček je populární veganská blogerka, kterou možná znáte z blogu zdravejist.blogspot.cz. Zároveň pravidelně přispívá do časopisu Bylinky revue a stejně tak jste její články mohli zaznamenat v internetovém časopisu Vegazín. Pod značkou By Starling také s láskou šije zero waste produkty pro každodenní používání. Před pár lety se odstěhovala z velkého města na venkov, kde žije v domě u lesa se svým manželem, dvěma dětmi a zvířecí partou složenou ze dvou bíglů a tlupy šťastných adoptovaných slepic. Od té doby s láskou pečuje o svou bylinkovo-zeleninovou zahrádku, která se jí stala velkou inspirací.

 zdrave jist

Zdravě jíst - Veganská, bez pšenice, bez cukru, bez tropických plodin
Autor: Lenka Špaček
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Kazda
Rok vydání: 2019
Počet stran: 112
Hodnocení: 93 %

https://www.knihykazda.cz/lenka-spacek-zdrave-jist#tb1=1

Knihu můžete vyhrát v naší soutěži: http://www.kultura21.cz/souteze/19536-zdrave-jist-soutez


 

Rozhovor

Hudební skladatel, klavírista a spisovatel Zdenek Merta zažívá napínavé pracovní léto

zdenek merta 200Zatímco 23. srpna představí Zdenek Merta v závěru Chopinova festivalu v Mariánských Lázních nový šansonový projekt s Helenou Vondráčkovou, na podzim to bude jedna premiéra za druhou. Budou to nejen dva nové filmy s jeho hudbou, ale aktiv...

Hledat


Literatura

Třetina internetových Čechů čte e-knihy nejčastěji na počítači

book-829939Třetina čtenářů ( zhruba 36 %), tedy těch, kteří ročně přečtou alespoň jednu knihu, se v současnosti hlásí k četbě knih v elektronické podobě. Nejčastějším médiem k jejich čtení je počítač, ať už stolní, či notebook. Vyplývá to z výzkumu Internet...

Divadlo

Svezte se Tramvají do stanice Touha

altDne 5. dubna Divadlo pod Palmovkou uvedlo premiéru legendárního představení Tramvaj do stanice Touha. Silné psychologické drama v exkluzivním hereckém podání pod skvělou režisérskou taktovkou má za sebou už i druhou premiér...

Film

Neuvěřitelný život Miroslava Zikmunda

HZ perexMožná máte knihy známé dvojice „Zikmund a Hanzelka“ do poslední přečtené. Možná je odmala vídáváte v knihovně, ale ještě jste se do nich nezačetli a jen tak vzdáleně tušíte, o co v nich kráčí. Třeba vás k objevování díla H+Z nakopne fil...