Zachraň jídlo píše kuchařku o tom, jak neplýtvat a ušetřit

Zachraň jídlo píše kuchařku o tom, jak neplýtvat a ušetřit

Zachran jidlo perexDomácnosti jsou zodpovědné za 53 % všech vyhozených potravin, přičemž nejčastěji končí v koši pečivo, ovoce, zelenina a maso. Proč to tak je? Spotřebitelé neumí správně skladovat, nakoupí toho víc, než je potřeba nebo jim chybí inspirace. Iniciativa Zachraň jídlo, která se věnuje prevenci plýtvání jídlem, proto píše inspirativní kuchařku a nyní vybírá peníze na její vznik na Hithitu. V prvním týdnu se podařilo vybrat už 90 % cílové částky.

 

Více než 80 receptů v kuchařce se zaměří na suroviny, které v českých domácnostech nejčastěji zbývají. Nebudou chybět postupy, jak zpracovat maso, sezónní ovoce a zeleninu nebo opomíjené části potravin jako je mrkvová nať nebo košťál brokolice. Kromě receptů bude v knize 30 stran praktických tipů, jak efektivně nakupovat a skladovat jídlo doma, nebo jak se vyznat v datech na obalech potravin. Kuchařka bude obsahovat více než 200 stran ověřených informací a vyjde v říjnu.

ZachranJidlo

Zachraň jídlo nyní vybírá peníze na vznik knihy na platformě Hithit, kde si přispěvatelé mohou koupit zajímavé odměny: kromě samotných kuchařek je to například kurz vaření s Julianou Maškrtnicou a Michalem Hromasem, brunch v restauraci V Zátiší, omáčky Titbit ze zachráněné zeleniny, padesátilitrový sud piva z tvrdého chleba nebo přednáška od Zachraň jídlo. Na kuchařku se na Hithitu vybírá od 24. 4. do 24. 5. 2019.

ZachranJidlo zavarene-kurec

“Chceme dát lidem inspiraci, jak mohou být kreativní v kuchyni. Proto popíšeme základní metody a postupy na zpracování jídla a ukážeme jim, že dostat z jídla maximum není nic složitého. Je ale třeba vaření věnovat trochu času,” popisuje obsah knihy autorka receptů Zuzana Štěpničková, která už publikovala desítky postupů na webu www.zachranjidlo.cz/recepty.

ZachranJidlo frittata-s-bramborem-a-testovinami

Předmluvu do knihy napsal světoznámý kuchař Massimo Bottura, který je proslulý svými aktivitami proti plýtvání jídlem. “Vaření není jen o kvalitě ingrediencí, ale i o kvalitě nápadů. Každý den se lidé rozhodují, co si koupí k jídlu. Naše spotřební chování má obrovský vliv na planetu a naše životní prostředí.”

Tento výrok potvrzuje i nedávný výzkum VŠCHT. Češi podle výzkumu přispívají ke změně klimatu nejen spotřebou energií v domácnostech, ale právě konzumací jídla - především masa. Kuchařka bude obsahovat informace o ekologické náročnosti jeho produkce i tipy, jak ho zpracovávat co nejefektivněji.

Zachran jidlo tym

Do tvorby knihy se zapojila velká část týmu Zachraň jídlo. Kromě autorky receptů Zuzany Štěpničkové svoje zkušenosti dohromady dávají Anna Strejcová a Adam Podhola, kteří jsou v Zachraň jídlo od začátku a přes pět let sledují novinky v oblasti plýtvání jídlem.

hithit

www.hithit.cz/zachranjidlo  
https://zachranjidlo.cz/kucharka



Související články:
Nejnovější články:
Starší články:

 
Banner

Rozhovor

Moderátor Jan Kudláček: „Přeju SVĚTU, aby obstál v moderním světě“

prima 200Přinášíme vám velký rozhovor o pořadu Prima ZOOM SVĚT (dříve Prima SVĚT), který letos slaví 20 let. Díky moderátoru a spolutvůrci Janu Kudláčkovi se dozvíte, jaké je to strávit 18 let s nějakým pořadem, co vše je potřeba a také něco o tom, že „na kriz...

Hledat


Literatura

Ideální kuchařka na podzim: Dokonalá dýně

dokonala dyne200Kdy jindy v kuchyni nastávají dýňové hody, než právě na podzim? Nakladatelství Esence se toho chytlo a v září vypustilo do světa knížku Dokonalá dýně od německé autorky Anny Walzové. Pokud holdujete oranžovému pokladu, jež nazýváme dýně,...

Divadlo

Žítkovské bohyně uvidí diváci konečně i v Praze, ale nejen tam

zitko200Další zájezdové štace čekají slavnou inscenaci zlínského divadla Žítkovské bohyně v režii Doda Gombára. Konečně i pražští diváci budou mít jedinečnou příležitost zhlédnout Bohyně, o kterých se mluví po celé České republice. Městské divadlo Zlín je bude ...

Film

Složité romantické vztahy ve válce

tmavomodry svet 200Vážný romantický film Tmavomodrý svět (2001) je jedním z nejnákladnějších Českých filmů současnosti. Díky dobrému jménu tvůrců Jana a Zdeňka Svěráka do něj vlož...