Zachraň jídlo píše kuchařku o tom, jak neplýtvat a ušetřit

Zachraň jídlo píše kuchařku o tom, jak neplýtvat a ušetřit

Zachran jidlo perexDomácnosti jsou zodpovědné za 53 % všech vyhozených potravin, přičemž nejčastěji končí v koši pečivo, ovoce, zelenina a maso. Proč to tak je? Spotřebitelé neumí správně skladovat, nakoupí toho víc, než je potřeba nebo jim chybí inspirace. Iniciativa Zachraň jídlo, která se věnuje prevenci plýtvání jídlem, proto píše inspirativní kuchařku a nyní vybírá peníze na její vznik na Hithitu. V prvním týdnu se podařilo vybrat už 90 % cílové částky.

 

Více než 80 receptů v kuchařce se zaměří na suroviny, které v českých domácnostech nejčastěji zbývají. Nebudou chybět postupy, jak zpracovat maso, sezónní ovoce a zeleninu nebo opomíjené části potravin jako je mrkvová nať nebo košťál brokolice. Kromě receptů bude v knize 30 stran praktických tipů, jak efektivně nakupovat a skladovat jídlo doma, nebo jak se vyznat v datech na obalech potravin. Kuchařka bude obsahovat více než 200 stran ověřených informací a vyjde v říjnu.

ZachranJidlo

Zachraň jídlo nyní vybírá peníze na vznik knihy na platformě Hithit, kde si přispěvatelé mohou koupit zajímavé odměny: kromě samotných kuchařek je to například kurz vaření s Julianou Maškrtnicou a Michalem Hromasem, brunch v restauraci V Zátiší, omáčky Titbit ze zachráněné zeleniny, padesátilitrový sud piva z tvrdého chleba nebo přednáška od Zachraň jídlo. Na kuchařku se na Hithitu vybírá od 24. 4. do 24. 5. 2019.

ZachranJidlo zavarene-kurec

“Chceme dát lidem inspiraci, jak mohou být kreativní v kuchyni. Proto popíšeme základní metody a postupy na zpracování jídla a ukážeme jim, že dostat z jídla maximum není nic složitého. Je ale třeba vaření věnovat trochu času,” popisuje obsah knihy autorka receptů Zuzana Štěpničková, která už publikovala desítky postupů na webu www.zachranjidlo.cz/recepty.

ZachranJidlo frittata-s-bramborem-a-testovinami

Předmluvu do knihy napsal světoznámý kuchař Massimo Bottura, který je proslulý svými aktivitami proti plýtvání jídlem. “Vaření není jen o kvalitě ingrediencí, ale i o kvalitě nápadů. Každý den se lidé rozhodují, co si koupí k jídlu. Naše spotřební chování má obrovský vliv na planetu a naše životní prostředí.”

Tento výrok potvrzuje i nedávný výzkum VŠCHT. Češi podle výzkumu přispívají ke změně klimatu nejen spotřebou energií v domácnostech, ale právě konzumací jídla - především masa. Kuchařka bude obsahovat informace o ekologické náročnosti jeho produkce i tipy, jak ho zpracovávat co nejefektivněji.

Zachran jidlo tym

Do tvorby knihy se zapojila velká část týmu Zachraň jídlo. Kromě autorky receptů Zuzany Štěpničkové svoje zkušenosti dohromady dávají Anna Strejcová a Adam Podhola, kteří jsou v Zachraň jídlo od začátku a přes pět let sledují novinky v oblasti plýtvání jídlem.

hithit

www.hithit.cz/zachranjidlo  
https://zachranjidlo.cz/kucharka



Související články:
Nejnovější články:
Starší články:

 





Rozhovor

Ladislav Plecitý: Divadlo je živé, ale iluze filmu je dokonalá!

Plecity perexRežisér a scénárista Ladislav Plecitý, pod jehož taktovou vznikl absolventský film Poslední odměna, adaptace stejnojmenné povídky slavného spisovatele Terryho Pratchetta, se podí...

Hledat

Příběhy Elišky, Vítka a Čenišky (33)


Literatura

Nenechte se stáhnout Ke dnu

Ke dnu PEREXV Odeonu vyšel druhý román autorky Anny Bolavé s názvem Ke dnu. Ten volně navazuje na její prvotinu Do tmy, za kterou loni obdržela Magnesii Literu za prózu. I tentokrát jsou její šance vysoké…

...

Divadlo

Jaromír Nohavica, Ondřej Havelka, Marko Ivanović – Lazebník sevilský!!! Po Ostravsku

LS perPo patnácti letech se do Ostravy vrací Lazebník! Příběhem sluhy Figara a jeho pána, rezonujícím při rossiniovském parlandu, se nechal inspirovat i ostravský rodák Jaromír Nohavica, který u příležitosti 200. výročí prvního uvedení Lazebníka sevillského v...

Film

„Skoro úplně vymyšlený film“ ve vašem kině

200filmMladý český film s neobvyklým názvem „Skoro úplně vymyšlený film“ vstoupí do českých kin v říjnu tohoto roku. S originálním způsobem, jak dostat svůj snímek k divákům, přišli jeho tvůrci formou tzv. individuální distribuce. Se svým „bijáčkem“ mladí filmař...