Akademie Medicíny souvislostí otevírá další ročník studia

Akademie Medicíny souvislostí otevírá další ročník studia

Tisk

Michaela SimkovaLékařka celostní medicíny a propagátorka přirozeného stravování a léčby pomocí tradiční čínské medicíny MUDr. Michaela Šimková srdečně zve zájemce o studium na Akademii Medicíny souvislostí, která i pro letošní rok 2019 otevírá své brány pro další zvídavé studenty, a to od 19. 10. 2019.

 

 

Odkud se vzala myšlenka na založení vlastní školy?

Akademie Medicíny souvislostí vznikla v podstatě jako reakce na žádosti mých klientů a studentů o možnost načerpat znalosti z mých zkušeností v ordinaci, kde propojuji západně-medicínský pohled na různá onemocnění s konceptem východní filozofie. Je to něco, co mě moc baví objevovat. Tají se mi dech, když nahlížím na souvislosti a vidím, jak věci do sebe zapadají. Jak skutečně jde o úhel pohledu, který vám do skládanky přináší obohacení, a mnohdy i rozuzlení. A o to jsem se právě toužila podělit, sdílet s lidmi a kolegy a ukázat jim možnosti, které takové myšlení v souvislostech přináší.

Jak vznikl název školy?

Název jsme vymysleli takový, aby odrážel to, co chceme předávat. Učit lidi myslet v souvislostech, znát dobře lidské tělo, a zároveň být schopen se podívat inspirativním pohledem východní filozofie. Ten je třeba v dietetice, ale i jinde, velmi obohacující a praktický. V podstatě jde o to, aby byl každý člověk schopen určitého náhledu a zdravého selského rozumu s přesahem do sebepoznání.

Co se mohou zájemci o studium naučit?

Nejde o školu v pravém slova smyslu, jde spíš o možnost sebevzdělání o lidském těle. O to porozumět tomu, když mi lékař dá do ruky výsledky vyšetření krve nebo něco nazve nesrozumitelným jazykem. Samozřejmě to není medicínské studium, proto se věnujeme anatomii a fyziologii tak, aby to bylo uchopitelné a dávající praktický smysl. Dále se věnujeme problematice nejběžnějších onemocnění a možnostem, jak si umět pomoci sám, případně jak a čím podpořit západní léčbu dietetikou, bylinami, medicinálními houbami, doplňky stravy a podobně.

Praktickým příkladem mohou být třeba respirační onemocnění a virózy. Jak je rozlišit, jak se ochránit v prevenci, a jak jakou při nemoci volit stravu, bylinky a další věci tak, aby se člověk co nejdříve a bez následků uzdravil. Vše je velmi praktické a uchopitelné, a samozřejmě je zde velký prostor pro dotazy.

Jaké konkrétní obory škola nabízí?

Co se týče oborů a předmětů, prolíná se zde fyziologie a anatomie lidského těla, problematika jednotlivých běžných onemocnění, bylinářství, dietetika, psychosomatika a pohled východní medicíny. Cyklus našich seminářů je rozdělen dle systémů, které spolu souvisí. Učivo je probíráno v dvojblocích. Navíc je vždy ovlivněno tím, v jakém ročním období se momentálně nacházíme, a co se v té době v našem těle odehrává. Na jaře jde hlavně o problematiku jater a žlučníku, dále o alergie, ekzémy a podobně.

Probíráme ideální stravu, anatomii a fyziologii jater a žlučníku a to, jak vlastně fungují a proč všichni šílí s očistami hlavně na jaře. Řešíme, zda to má či nemá smysl, dále například jak vznikají alergie, věnujeme se prevenci, psychosomatice a bylinkám.

Je nutné studovat celý ročník nebo přijít jen na některé přednášky?

Lidé se k nám mohou připojit třeba jen na několik témat, která je zajímají, přijít na jednotlivé přednášky. Nemusí se upisovat k celoročnímu studiu. Na druhé straně je celoroční studium samozřejmě výhodnější a ucelenější. Vychází lépe finančně a informace na sebe často navazují, takže je pro práci lektora i celé skupiny příjemné jít společnou cestu. Zatím je studium koncipováno na dva roky s přesahem do dalších let ve formě nástavbových seminářů, případně společného pobytu v přírodě.

Co je cílem vaší školy?

Cílem naší školy je vzdělat veřejnost či posunout obzor v profesích, které pracují s lidmi. Jsou tady například fyzioterapeuti, zdravotní sestry, máme zde i lékaře. Chceme naučit člověka dívat se na své zdravotní potíže z pohledu těla, psychiky, energetického systému, sociálních vztahů i vlastní spirituality a umět se k tomu postavit tak, aby si mohl pomoci vyřešit drobné potíže sám a případně byl lékařům v procesu léčby partnerem.

https://www.mudrmichaelasimkova.cz/

Michaela Simkova

Foto: Archív Michaely Šimkové


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Marek Otta: „Detektivní linka se do knihy dostala až postupně s tím, jak se příběh vyvíjel.“

marek otta 200Marek Otta (1993) prožil dětství v Kroměříži, kde navštěvoval Arcibiskupské gymnázium. Vystudoval angličtinu a mediální studia na Univerzitě Karlově v Praze. V roce 2019 debutoval románem ze studentského prostředí Příliš mladej pro život a le...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Dopad digitálního věku na fungování našeho mozku


instamozek perexStres, který zažíváme dnes, je úplně jiný, jako ten, který zažívali naši předkové. Lze se s ním vůbec vypořádat? A jak k němu přispívají digitální technologie?

...

Literatura

Zajeďte si i vy Šalinou do stanice touha

salina-do-stanice-touha 200V nakladatelství HOST vyšly nedávno hned dvě brněnské knihy – povídkový Krvavý Bronx a humoristická Šalina do stanice touha. Vydejte se na jízdu spisovatelky Ivy Hadj Moussa i vy.

Divadlo

Zora Jandová a její hosté vzdají v Městském divadle Brno poctu šansonu

Pocta šansonu vizuálZora Jandová, muzikálová herečka a šansoniérka, bude v září 2023 slavit 65. narozeniny. V říjnu téhož roku uplyne 60 let od úmrtí Édith Piaf. Koncert Pocta šansonu tak připomene nejenom francouzskou zpěvačku nejznámějšími písněmi z...

Film

Severský filmový čtvrtek zval na bláznivou jízdu v Autobusu sebevrahů


autobus200Skandinávský dům pokračuje ve svém cyklu Severské filmové čtvrtky v Komorním kině Evald. Minulý čtvrtek – 14. dubna 2016 – byla na programu komedie (i když se to podle názvu nemusí tak jevit) Autobus sebevrahů podle knihy oblíbeného finského autora Arta Paasalinny...