Mějte Radost z jídla

Mějte Radost z jídla

radost z jidla 200V nakladatelství Anag vyšlo už 7. doplněné vydání knihy Radost z jídla, která pojednává nejen o makrobiotickém stravování. Autory jsou MUDr. Vladimíra Strnadelová a Jan Zerzán, kteří spolu léčí pacienty pomocí přírodní medicíny a dietních opatření.

 

Kniha je rozdělena do čtyř velkých částí: Nejen jídlem živ je člověk, Láska prochází žaludkem, Zdraví, nemoci a celostní medicína a Přírodní léčebné prostředky. Úvodní část je tak zaměřena na makrobiotku obecně, popisuje ji jak z pohledu lékaře, tak pacienta a zabývá se jejími pozitivními dopady. Druhá část je teoretická a vysvětluje jak jednotlivé složky potraviny jako jsou cukry, tuky, vitaminy, tak energetický pohled související s principem jin a jang. Dále se konkrétně věnuje jednotlivým potravinám: obilovinám, zelenině, luštěninám a dalším, a to včetně receptů a doporučeným postupům na přípravu. Nechybí ani jídelníček pro různá období roku a spousta doporučení.

Zdraví, nemoci a celostní medicína nabízejí velmi zajímavé čtení například o lepku a potravinových alergiích, ale také o autismu nebo ADHD. Závěrečná část knihy se věnuje léčebným nápojům, obkladům a také půstům a očistným kůrám. Součástí knihy je také DVD obsahující cvičení sestvy Qi Gong a postupy přípravy právě léčených obkladů a nápojů.

Osobně mě na knize Radost ze života zaujalo především to, že je napsána odborníky, kteří se této problematice společně již několik let věnují. Také fakt, že jde o už sedmé doplněné vydání o něčem svědčí. Při čtení jsem byla mile překvapena zvoleným stylem, který není nějak přehnaně odborný a hlavně ani moralistický, tedy ve stylu „musíte jíst jen tohle“ a „nesmíte tamto“. Autoři knihy předkládají čtenářům informace, vše vysvětlují, ale zároveň nikoho nenutí.

Sama nedám dopustit jak na zeleninu, tak na luštěniny ani obiloviny, proto jsem si o nich přečetla s velkým zájmem a zjistila díky knize plno zajímavých informací. Velmi mě zaujala například tabulka potravin jin a jang a toto dělení celkově a šokovaná jsem byla ze škodlivosti brambor nebo rajčat.

„Brambory obsahují toxický alkaloid solanin, který zatěžuje naše játra. Výtažek ze čtyř zdravých brambor zabije krysu. Nás sice nezabije, ale když jíme brambory často a pravidelně, pak se poškození nevyhneme. Zelené brambory dovedou otrávit i lidi, neboť množství solaninu je zde větší. Tím negativa brambor nekončí, mají nerovnováhu draslíku a sodíku, draslíku je víc, což pak vede lidi k významnému přesolování a tím další zátěži. Brambory velmi zatěžují ledviny a klouby. (str. 147)

Potěšily mě také postupy na přípravu pokrmů, ani by mě samotnou nenapadlo, jak velký vliv může mít nakrájení potravin a těch překvapení bylo víc. Radost z jídla je velmi čtivá kniha nejenom o makrobiotice, ke které se budu ráda vracet a mít ji jako cenného pomocníka v cestě za zdravou stravou. A doporučuji ji všem, kteří se zajímají o to, co jí.

MUDr. Vladimíra Strnadelová vystudovala všeobecné lékařství na Palackého universitě Olomouc. Atestovala v oboru neurologie. Při své práci na neurologickém oddělení se postupně začala věnovat celostní medicíně. Vystudovala čínskou fytoterapii, akupunkturu, homeopatii, EAV (elektroakupunktura podle Dr. Volla), dietologie. Spolu s Janem Zerzánem již 30 let léčí pacienty pomocí přírodní medicíny a dietních opatření. Pořádají kurzy, přednášky, píší články a knihy zabývající se léčebnou stravou.

Jan Zerzán se před více jak třiceti lety vyléčil pomocí stravy z nádorového onemocnění. To bylo motivací pro následující studium dietologie a přírodní medicíny.

radost z jidla

Radost z jídla: Nejen makrobiotika očima lékaře a pacienta (včetně DVD)
Autor: Vladimíra Strnadelová, Jan Zerzán
Žánr: kuchařka, zdraví a volný čas
Nakladatelství: Anag
Rok vydání: 2018 (7. doplněné vydání)
Počet stran: 352
Hodnocení: 90 %

http://www.anag.cz/radost-z-jidla-nejen-makrobiotika-ocima-lekare-a-pacienta-vcetne-dvd-/pA93.5966/



Související články:
Nejnovější články:
Starší články:

 
Banner

Rozhovor

Hudební skladatel, klavírista a spisovatel Zdenek Merta zažívá napínavé pracovní léto

zdenek merta 200Zatímco 23. srpna představí Zdenek Merta v závěru Chopinova festivalu v Mariánských Lázních nový šansonový projekt s Helenou Vondráčkovou, na podzim to bude jedna premiéra za druhou. Budou to nejen dva nové filmy s jeho hudbou, ale aktiv...

Hledat

Příběhy Elišky, Vítka a Čenišky (33)


Literatura

Série Bratrstvo – skvělá dobrodružství pro kluky (i holky)

Bratrstvo 200Australský spisovatel John Flanagan začal psát kdysi pro svého syna Michaela dobrodružné příběhy. Prý chtěl probudit v potomkovi zálibu ke čtení. Tehdy netušil, že se z nich stane vyhledávaná četba kluků několika kontinentů. Ú...

Divadlo

Legendární Past na myši ve Zlíně

past-na-mysi-perexMěstské divadlo Zlín uvedlo v půlce října loňského roku jednu z nejznámějších detektivních her na celém světě, Past na myši od Agathy Christie. Jak se světoznámého dramatu zhostilo zlínské divadlo a jak se vyvedlo rozuzlení, tak typi...

Film

Trailer Martin a Venuše je hotov. Práce na filmu jdou do finále

martin a venuse 200Na novou českou celovečerní komedii Martin a Venuše - s podtitulem: když hlídá táta - láká právě dokončený trailer se záběry částí zajímavých scén a hlavních hrdinů, ale i na výbornou hudbu Michala Hrůzy