Polévky ze Svatojánu

Polévky ze Svatojánu

Tisk

polevky ze svatojanu 200V únoru vyšla pod hlavičkou nakladatelství Motto další kuchařská kniha Evy Francové, tentokráte s názvem Polévky ze Svatojánu. Podle ročních období nám autorka vybrala zdravé zeleninové polévky, na které se vám prostě budou sbíhat sliny!


Eva Francová (*1968 v Hořicích) žije se svou rodinou ve Svatojánském Újezdu nedaleko Jičína. Eva je výtvarnicí na volné noze, autorkou úspěšného food blogu Kuchařka ze Svatojánu a také fotografkou. Její blog je zásobárnou vegetariánských a veganských receptů inspirovaných kuchyní našich babiček a šmrncnutých asijskou exotikou. Jídla, která Eva uvaří, také fotí. Na její velké zahradě plné starých stromů rostou bylinky vysazené i divoké.

Už hřejivá obálka ve žluté barvě s obrázky zeleniny příjemně pohladila po duši a za obálkou, grafickou úpravou a sazbou je jeden člověk – Jiří Franc. Opět mě potěšilo logické rozdělení receptů podle ročních období. Je to důvtipné jak po stránce sezónních potravin a navíc to ke konceptu kuchařky sedne jako ulité. Kvituji s povděkem také fakt, že autorka vaří pouze zeleninové polévky, vybírá zdravé suroviny a dokáže skombinovat nečekané chutě.

Jaro se nese ve znamení probuzené přírody a jeho vlajkovou lodí budou pravděpodobně bylinky. V této sekce mě asi zaujalo nejvíce polévek, třeba Cuketová s kešu krémem, který prý chutná jako veganská varianta sýru, smetany či zakysané smetany. Inspirativní! Rozhodně se těším, jak vyzkouším Kopřivačku, jelikož chuť kopřiv mám ráda a mladé rostliny jsou velmi zdravé. Zbožňuji chřest, takže vyzkouším i chřestovou polévku paní Francové nebo třeba odvážnou kombinaci v Polévce z fazolí a cukety. Co naopak moc nemusím, to jsou miso polévky.

Léto znamená období sklizně ze záhonů a čerstvá domácí zelenina může být na stole každý den, tak proč toho nevyužít! Sliny se mi sbíhaly třeba u Květákové polévky s rajčaty a rýží nebo mě zaujalo spojení cukety a pórku a k tomu jako ozdoba opečené uzené tofu. Mňam!

polevky ze svatojanu spaldova

Z podzimu, kdy nás čeká sklizeň kořenové zeleniny a hlavně dýní mě nenechala chladným Polévka z dýně a jedlých kaštanů. Neobvyklé chutě přináší též třeba Westfálská polévka nebo Zelná polévka s čočkou. Tuto kuchařku beru jako studnici nápadů a jsem ráda, že existuje někdo, kdo propaguje zdravou a domácí kuchyni.

Zima se s námi loučí polévkami, které nás pohladí po těle i po duši. Nejzvláštnější mi přišla Zarathustrova bramborová polévka, která v sobě obsahuje vlašské oříšky. Nevlídnému zimnímu období kralují hutnější polévky, které ve spojení s domácím chlebem hravě nahradí hlavní chod. Rozličné polévky lze uvařit tak, že se jich člověk plnohodnotně nají, zažene hlad i žízeň a ještě si pochutná.

Polévky, to nejsou jen vývary! Paní Francová nám předkládá celou řadu netradičních polévek a zvláštních kombinací zdravých surovin, že si musí vybrat snad každý. Doporučuji všem, kteří se starají o to, co jedí a kteří jedí, aby žili zdravě!

polevky ze svatojanu

Název: Polévky ze Svatojánu
Autor: Eva Francová
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Motto
Rok vydání: 2019, pevná vazba
Počet stran: 224
Hodnocení: 100 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/49410929/polevky-ze-svatojanu/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jiří Štěpnička miluje suché rohlíky


stepnicka ales cibulka toboganV knize Cibulka v pyžamu se setkáme s tuctem zajímavých respondentů, které si Aleš Cibulka pozval do pořadu Tobogan v pyžamu. Jedním z nich je herec Jiří Štěpnička, který Aleše...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Inspirujte se, co připravit vašim nejmenším

mami mam hlad 200V nakladatelství Grada vyšla kuchařka s názvem Mami, mám hlad obsahující recepty pro děti do jednoho roku.

 

...

Literatura

Slavný trenér Alex Ferguson poodhalí taje svého řemesla ve vlastní biografii Můj život

fergus 200Jméno trenéra Alexe Fergusona zná každý opravdový fotbalový fanoušek na světě. Legendární trenér, který strávil neuvěřitelných dvacet šest let v Manchesteru United, je uznávanou personou, byl poctěn titulem Sir a svým dlouholetým pů...

Divadlo

Bouřlivé léto na Hradě

boure 200Letošní ročník Letních shakespearovských slavností otevře 28. června v Královské zahradě Pražského hradu premiéra Bouře. Magickou komedii plnou lásky, pletich, zázraků i odpuštění režíruje SKUTR. Generálním partnerem je skupina PPF.

...

Film

Cool Girl! – Nový český film vycházející z knižní předlohy Leny Valenové

Cool Girl 200Česká talentovaná YA spisovatelka Lena Valenová si plní svůj sen. Na motivy její knihy Cool Girl!, která vyšla v online nakladatelství Pointa v roce 2019, vznikl stejnojmenný film, který míří do kin již 25. května.

...