Vstávej semínko ho-la-la, bude z tebe rukola

Vstávej semínko ho-la-la, bude z tebe rukola

kliceni perexJiž naši předkové byli přesvědčeni o síle klíčivých semínek: „V klíčku je obsaženo všechno, co přináší život". Klíčky překypují životně důležitými látkami a navíc skvěle chutnají. Díky klíčkům výživová hodnota semínek stoupne několikanásobně. Vitaminy, minerální látky, bílkoviny, enzymy a vláknina, křupavost a skvělá chuť – to vše v nich najdete. Obzvláště vítané jsou během dlouhých zimních měsíců a s jejich pomocí zaženete jarní únavu.

Co všechno můžete s klíčky udělat?
Klíčky lze využít mnoha způsoby. Nejjednodušší je, posypat jimi chléb s máslem nebo pomazánkou, přidat je na závěr do polévky i jiných pokrmů. S lahodnou zálivkou je proměníte ve výtečný klíčkový salát nebo je vmíchejte do jiného salátu. Obohatí jakékoliv zelené smoothie a zeleninové přílohy.

kliceni 1

Mezi nejoblíbenější druhy k nakličování patří řeřicha, rukola, alfalfa, ředkvička a mungo. Většina semínek vám vyklíčí za 2 až 4 dny. Potřebujete plochou misku, do které rozložíte vatu a zalijete ji vodou. Navrch nasypete semínka a potom už jen udržujete vlhkost a čekáte. Použít můžete i speciální nakličovací pomůcky – sítko nebo sklenici. Již po několika dnech můžete sklízet a vychutnávat výhonky plné síly.

Rukola nebo také roketa zapadla na dlouhý čas v zapomnění. V posledních letech slaví tato malá peprná rostlinka svůj návrat a těší se o to větší oblibě. Ostře aromatickou chuť klíčků rukoly využijete při přípravě masa, zeleniny, polévek a salátů.

kliceni 4

Výhonky alfalfa jsou semena vojtěšky a v chuti připomínají řeřichu, ale jsou jemnější. Používají se do salátů, polévek a jako obloha na chleba.

Zahradní řeřicha má původ v Persii a do Evropy ji přivezli Římané. Při jarní únavě je ideálním pomocníkem. Mladé lístky řeřichy mají výrazné aroma a s oblibou se používají jako přísada do salátů, majonéz, sýrů a vajíček nebo k dozdobení chleba s máslem. Vedle naklíčených lístků můžete konzumovat také lístky dospělých rostlin.

Aromatické ředkvičkové klíčky se hodí především k přípravě salátů, dipů, pomazánek nebo jen tak na chleba s máslem.

Výhonky alfalfa a ředkvičky je dobré před konzumací opatrně umýt teplou vodou. Výhonky by se měly co nejdříve zkonzumovat nebo uchovávat nanejvýš dva - tři dny v lednici, jinak zhořknou.

kliceni 2

V čejkovickém SONNENTORU pro vás šetrně připravili a zabalili všechna klasická semínka k nakličování. Můžete již po několika dnech sklízet a vychutnávat výhonky plné síly.

Tipy a rady, jak nechat semínka klíčit najdete zde: www.sonnentor.com/cs-cz/recepty-a-tipy/rady-a-tipy/jak-nechat-vyklicit-stesticko

Zdroj: www.sonnentor.com/cs-cz/

Foto: www.facebook.com/ukvetulipoveho/ 


 





Rozhovor

Pale&coy a její městské lišky

PaleAndCoy perex.jpgPísničkářka Eliška Míkovcová, vystupující pod pseudonymem pale&coy, oslovila svou hudbou příznivce melancholické hudby, spojené s výraznými melodiemi a promyšlenými texty. Spolu s hudebníkem a moderátorem Radia 1 Zdeňkem Lichnovs...

Hledat

Příběhy Elišky, Vítka a Čenišky (32)


Literatura

KNIHA: Tři oříšky pro Popelku

ori 200Legendární filmová pohádka Tři oříšky pro Popelku patří mezi nejpopulárnější československé filmy i když od jeho premiéry uplynulo už více než čtyřicet let. Romantický příběh udělal z křehké a krásné Libuše Šafránkové už navždy Popelku a...

Divadlo

A zase ten Havel!

200divV poslední době mívám někdy dojem, že snad každý chce hrát Havla. Možná je to jen taková móda, možná se pletu a vidím přízraky. Snad proto se mne, když jsem dostala pozvánku na premiéru Havlovy Audience, zmocnily nemalé pochyby. Pražský soubor vinohradskéh...

Film

Váňa: Největší závod je život sám

josef vanaV den 6. září 2012 se v našich kinech koná premiéra nového časosběrného celovečerního filmového dokumentu „Váňa“ o nezdolném sportovci a osobnosti světového formátu, o Josefu Váňovi.  Scénář filmu a režie byly sv...