Jubilant Adolf Born

Jubilant Adolf Born

Tisk

born perexPražský výtvarník Adolf Born (1930), osobnosť moderného českého umenia, sa v júni dožíva v zdraví a plnom tvorivom nasadení svojich krásnych 84. narodenín. Kreslenie - voľná grafika a ilustrácia boli a zostali pre neho všetkým - umením, záľubou, prácou a živobytím.

 

 


Stal sa ikonou a výtvarnou legendou na Vltave už počas svojho života. Úspešným vyslancom českej kultúry vo svete. Jeho umelecký záber je veľmi široký. Venuje sa maľbe, kresbe, voľnej grafike, úžitkovej grafike, ilustrácii, animovanému filmu, scénografii, tvorbe poštových známok, karikatúre.

born7

Majú ho radi všetky generácie. Ako výtvarníka i ako človeka. Patrí ku generácii, ktorá bola vychovaná k slušnosti a pokore. Nie každý z obdivovateľov jeho výtvarného majstrovstva však vie, že svoju úspešnú výtvarnú dráhu začínal ako karikaturista (karikatúru vyštudoval na pražskej AVU u známeho prof. A.Pelca) v známych pražských časopisoch Dikobraz a Mladý svět a vo švajčiarskom Nebelspalteri (ako prvý Čech).

born8

Ale každý z nás zase pozná jeho žiakov z 3.B - Macha a Šebestovú... Dvojicu výmyselníkov, ktorá od Dunaja po Vltavu priam zľudovela...

Vystavoval pravidelne v ČR - od Galerie Fronta (1959) až po unikátnu a originálnu "putovnú výstavu" v tomto roku (február - máj), končiacu v máji v Prahe - nazvanú Výstava Adolfa Borna, aneb Jak vzniká poštovní známka, venovanú jeho grafickej tvorbe a návrhom poštových známok. Svoje dielo prezentoval tiež po celom svete a získal desiatky prestížných ocenení.

Born4 h

Cestovateľ, priateľ Grécka, Turecka, Tirolska, milovník dobrého vína, stále kreslí, ilustruje, vystavuje, beseduje, rozdáva autogramy.

Ako za mlada, už šieste desaťročie...
Stále robí radosť svojim priaznivcov a milovníkom výtvarného umenia
K početným gratulantom k jeho krásnym narodeninám sa veľmi radi pripájajú aj jeho priaznivci a obdivovatelia jeho výtvarného majstrovstva zo Slovenska...
Vážený Majstre Born srdečne blahoželáme! Živio!

x x x x
A čo mi odpovedal Majster na štvorlístok otázok, ak listujem v zápisníku?

Ak by ste sa v živote ešte raz rozhodovali na akú školu ísť študovať bola by to opäť výtvarná škola?
- Opäť by to bola jedine výtvarná škola – dáva človeku pocit voľnosti, ale aj zodpovednosti.
Spomeniete si ešte niekedy na svoje výtvarné začiatky s diplomom výtvarníka v ruke?
- S diplomom v ruke som začínal ako karikaturista a ilustrátor v rôznych časopisoch. Bolo to trochu „klopýtavo“, ale robil som to po čom som stále túžil...
Koľko percent úspechu tvorí dobrá manželka? (Vyzvedám).
- Sto percent !
Máte medzi svojimi grafikami aj dielo, ktoré ste s láskou venovali svojej manželke a vašej dlhoročnej manažérke?
- Veľa svojich kresieb a veľmi rád som venoval svojej manželke.

x x x x
A ako ho vidia jeho kolegovia výtvarníci z ČR a zahraničia?

Born1 kol

BORN kol
Povedali o Majstrovi Bornovi :

Majster Adolf Born - je profesionál a slušný človek. Diplomat... spolupráca s ním bola priam vzorová a ideálna...
(Milan Vavro, popredný slovenský výtvarník, dlhoročný hlavný výtvarný redaktor kultového humoristicko-satirického týždenníka Roháč)
Majster Adolf Born - je už od detstva môj obľúbený výtvarník a karikaturista. Má dlhodobo neuveriteľne verné publikum všetkých generácií... (Ľubomír Vaněk, v súčasnosti najznámejší český autor portrétovej karikatúry)

Text: Peter Závacký


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na paletě „Paleta“.

lakoma barka 200V pátek 8.11. si mohli milovníci českokrumlovské kapely Lakomá Barka v sále pivovaru Eggenberg vychutnat koncert, který byl věnován křtu nového CD Paleta. Kapelnice folkové kapely Lakomá Barka...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Graffiti – jazyk ulice se znamením vandalismu aneb ilegální umění v legálním světě

grafiti mestem posedliGalerie hl. m. Prahy – Městská knihovna připravila unikátní mezinárodní výstavu s názvem ´Městem posedlí´, největší v dosavadní historii České republiky! Tímto z podstaty kontroverzním projektem (výsta...


Literatura

Lastočka: Poutavý životní příběh z 20. století

lastocka200Lastočka je název poslední knihy Jitky Závodné, kterou si vydala vlastním nákladem. Pokud máte rádi spisovatelky jako je Alena Mornštejnová, tak byste si ji neměli nechat ujít!

 

...

Divadlo

Na podzim do divadla: Cudnost ledovců

200divO prázdninách divadla nehrají představení, ale připravují se na další sezonu. Díky nám si můžete vybrat, na co v podzimních měsících vyrazíte. Přijměte pozvání na jedinečný projekt Cudnost ledovců do Divadla Archa.

...

Film

Polednice a dnešní doba

poled200Jak mohla vzniknout děsuplná pověst o zalknutých dětech, jak ji působivě zpracoval Karel Jaromír Erben v Kytici? V jejím filmovém ztvárnění, pořízeném před patnácti léty F.A.Brabcem, si onu pod plachetkou osobu, o berličce a s hnáty křivými, zahrál Bol...