Brány vnímání…aneb na skok do Amazonie

Brány vnímání…aneb na skok do Amazonie

Tisk

branyvnimani perexGalerie moderního umění v Roudnici nad Labem v těchto dnech zahájila novou výstavu. Nese název „Brány vnímání“ a návštěvníci mají možnost ji vidět až do konce března. Pestrobarevná expozice tentokrát představí Otto Plachta. Umělec, kterému mnozí přezdívají „Malíř džungle,“ našel svůj druhý domov v peruánské Amazonii.  

 

Otto Placht se narodil v Praze, roku 1962. Vystudoval zdejší Akademii výtvarných umění a posléze působil jako asistent v ateliéru monumentální tvorby. Počátkem devadesátých let se v Americe setkal s šamanem Pablem Amaringem a odcestoval s ním do Peru, aby zde učil na jeho výtvarné škole.  

branyvnimani dzungle

Amazonie Plachtovi učarovala. Dokonce zde založil rodinu – oženil se s dívkou z indiánského kmene Shipibo-Konibo. Mezi indiány pobýval dva roky a jejich život tak poznal z bezprostřední blízkosti. Naučil se připravovat barvy z rostlin, plodů a kůry stromů, seznámil se s místní mytologií a začal studovat strukturu ekosystému amazonského pralesa.  

Výstava „Brány vnímání“ představuje Plachtovu tvorbu posledních několika let. Obrazy tohoto osobitého malíře si okamžitě zapamatujete. Jsou hodně barevné a snoubí se na nich mýty s běžnou realitou. Můžete se na ten který obraz podívat třeba tisíckrát - pokaždé uvidíte něco jiného. Rozměrné scenérie vás uchvátí tajuplnou atmosférou a neobvyklou kompozicí.  

branyvnimani

Otto Placht se do Peru často a rád vrací, takže je možné, že se podobných nevšedních zážitků dočkáme častěji. Ovšem nic není jisté, takže s návštěvou roudnické galerie rozhodněneotálejte.

Otto Placht, Brány vnímání
Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem
27.2.-30.3.2014 

branyvnimani plakat

Více informací najdete na www.galerieroudnice.cz.


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Markéta Baňková: Do fiktivních světů se ponořuji na dlouho – od začátku do konce!

malickost200Těšila jsem se na rozhovor s touto českou autorkou, především s otázkou, do jakéhože stavu vědomí se dostává při svém psaní. Protože tohle je opravdu talent, ať si o Maličkosti myslíte, co chcete. Má talent se dostat do čiré fantazie, vést př...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Brněnský Divadelní svět ve Zlíně obrazem Jindřicha Štreita

altOd 15. dubna patří horní foyer ve zlínském Městském divadle divadelnímu festivalu. Není to ale zlínské Setkání 2012 Stretnutie, ale brněnský Divadelní svět. Nejedná se ani o aktuálně probíhající či letošní přehlídku di...


Literatura

Dohazovačka spřízněných duší aneb jak se seznámit v těžké době

Dohazovačka spřízněných dušíDohazovačka spřízněných duší zaujme na první pohled krásně zpracovanou obálkou, která naláká nejednoho čtenáře i k samotnému obsahu knihy, alespoň u mě se tak stalo, a na ten druhý mě zaujal název knihy, u kterého jsem byla zvědavá, jak ho autorka uchopí č...

Divadlo

Láska kvete v každém věku

posledni romance 200Divadlo Ungelt uvedlo začátkem tohoto roku na své scéně hru Joea DiPietra Poslední romance, ve které se sešly vyzrálé herecké osobnosti Alena Vránová, Petr Kostka a Carme...

Film

Japonský režisér Kaneto Šindó slaví rovnou stovku

altNenalezneme na světě mnoho režisérů, kteří by i ve stu letech stále natáčeli. Kromě čilého Portugalce Manoela de Oliveiry, jenž navzdory 104 rokům má rozpracovány hned dva projekty, je to světoznámý japonský filmař Kaneto Šindó - v jap...