Za posledním českým impresionistou do Salmovského paláce

Za posledním českým impresionistou do Salmovského paláce

Tisk

Kuba salmovsky palacLudvík Kuba byl významný malíř a etnograf. Jeho dílo čítá přes 3000 položek. U příležitosti 150. výročí malířova narození připravila Národní galerie v Praze, Sbírka umění 19. století, soubornou výstavu nazvanou Ludvík Kuba – poslední impresionista.

 

Na výstavě, která v Salmovském paláci potrvá do 6. dubna tohoto roku, je soustředěno na 70 malířových obrazů a kreseb, přičemž většina těchto děl pochází ze soukromých sbírek. 

Ludvík Kuba se narodil 16. dubna 1863 v Poděbradech. Zemřel 30. listopadu 1956. Studoval slovanské národy, aby poznal jejich kulturu a zvyky. Na svých cestách po Evropě sledoval a zaznamenával všední den obyvatel a naslouchal jim.

Jeho cesta k malířství nebyla snadná. Zpočátku využíval kresbu a akvarel k drobným ilustracím při svých cestách do Srbské Lužice, na Balkán a Podkarpatskou Rus, kde se věnoval sbírání lidových písní. Roku 1893 odjel do Paříže s cílem věnovat se výhradně malířství. Od roku 1904 žil ve Vídni; do Čech se natrvalo vrátil až v roce 1911.

Kuba 1

Ludvík Kuba, jako většina jeho vrstevníků, byl ovlivněn impresionismem a secesí. Dožil se 93 let a výjimečně dlouhá umělecká kariéra z něho činí umělce dvou století. Současná přehlídka představuje jeho tvorbu od konce 19. století až do 50. let 20. století, včetně obrazů a kreseb, které ještě nikdy nebyly veřejně vystaveny.

Kuba je považován za zakladatele slovanské hudební folkloristiky.

Kuba 2

Součástí výstavy je i bohatý doprovodný program; komentované prohlídky, diskuse se sběrateli umění, nebo tvůrčí dílny. Připravené jsou i speciální akce, například divadelní představení. 

Salmovský (někdy též zvaný malý Schwarzenberský) palác na pražském Hradčanském náměstí je klasicistní budova palácového typu. Stavbu nechal provést v letech 1800 až 1811arcibiskup Vilém Florentan, kníže Sal-Salm podle návrhu Františka Pávíčka. Původně se mělo jednat o luxusní bytový dům, jenž od roku 1811 náležel Schwarzenberkům. Novodobá historie paláce vedla k jeho devastaci; v roce 2004 převzala objekt Národní galerie v Praze, která palác zrekonstruovala pro potřeby svých expozic. 

Kuba salmovsky palac

Ctibor Čejpa, ilustrační foto autor


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jaroslava Mačková: „Pocit bývá tím základním. Ovšem vedou k němu různé cesty.“

jarka mackova 200Jaroslava Mačková (* 1966) pochází z Černčic na Náchodsku, kde stále bydlí. Vystudovala speciální pedagogii v Hradci Králové. Básnické tvorbě se věnuje již od gymnaziálních studií v Jaroměři. Ale nejen to, psaní ji baví natolik, že do...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Mimořádná mikrovýstava ke 400. výročí úmrtí Rudolfa II.
ImageVyužijte jedinečné příležitosti zhlédnout předměty ze sbírek SM z doby panování Rudolfa II., císaře římského, krále českého, uherského a chorvatského. Výjimečně bude vystavena i unikátní kniha De Alimentis Libri Tres

Literatura

Teple se oblečte, přichází Mráz

Mraz 200Nakladatelství XYZ vydalo mrazivý francouzský thriller, který se údajně svou atmosférou vyrovnává i kultovnímu Mlčení jehňátek. Opravdu může Mráz od Bernarda Miniera konkurovat této legendární knize?

 

...

Divadlo

Premiéra muzikálu MATILDA v Brně

Matilda vizualAutor předlohy úspěšného muzikálu, Roald Dahl (1916 – 1990) původem z norské rodiny, se narodil ve Walesu a zemřel v Británii. Z jeho rozsáhlé tvorby spisovatele a dramatika zůstává do dnešní doby světově známé a inscenované dílo, právě MATILDA...

Film

Letní soutěž s Cinema City: Kupte si vstupenku do kina na libovolný film a vyhrajte nový automobil!

SUMMER PROMO 2023 čtverecOblíbená letní soutěž vtrhla do multiplexů Cinema City po celé České republice. Nezáleží na tom, jestli si do kina přijdete užít bláznivou komedii, akční trhák nebo si naopak plánujete odpočinout u animáku. Výhra na v...