Nevidomá sochařka Marianna Machalová-Janošíková naslouchá, dotýká se, čeká a pak modeluje křehkou krásu

Nevidomá sochařka Marianna Machalová-Janošíková naslouchá, dotýká se, čeká a pak modeluje křehkou krásu

Tisk

200vytPřed dvěma lety, v srpnu 2011, jsem se byla podívat v Galerii Jídelna Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě na výstavu s příhodným názvem - Pohlazení. Autorkou skulptur byla nevidomá umělkyně Marianna Machalová-Janošíková, jejíž dílo je skutečně hodno obdivu! Absolutně by mě nenapadlo, že snové sochy s mystickým nádechem a těmi nejmenšími detaily modeloval někdo nevidomý.

 

 

Marianna Machalová-Jánošíková pochází z města Michalovce na východním Slovensku, narodila se v roce 1972. V patnácti letech se u ní začaly projevovat potíže se zrakem jako následek velmi vážného onemocnění. V 18 letech ukončila střední školu maturitní zkouškou. V průběhu dalších let se, bohužel, potvrdila neúprosná prognóza lékařů a ona ve věku 22 let zcela přišla o zrak. Předtím však absolvovala vzdělávací a rehabilitační kurz ve specializovaném centru v Levoči na Slovensku, aby byla později, jako nevidomá, schopna se sama o sebe postarat a žít s tímto postižením. V roce 1990 dokončila kurz školitele Braillova písma a poté vyučovala dospělé nevidomé i nevidomé děti, kde jako prostředek pro názorné vysvětlování vnímání a chápání okolního světa využívala modelování z hlíny a jiných materiálů. Její zájem o výtvarné techniky se pro ni stal prostředníkem, pomocníkem a možností, jak se vyrovnat s životním údělem.

vyt

Pod svým dívčím jménem Jánošíková v roce 1994 vytvořila svou první sochu a v roce 1995 si otevřela na Slovensku v Michalovcích vlastní dílnu. V roce 2000 se zúčastnila světové abilympiády v Praze. Ve tvorbě na dané téma obsadila 2. místo. Kromě vlastní tvorby se také věnovala dětem, vedla zájmové kroužky zaměřené na keramiku a modelování ve slovenských školách a školkách. V roce 2001 získala ocenění „Slovenka roka“. Toto ocenění je udělováno ženám talentovaným, úspěšným nebo s výjimečnými výsledky v různých oblastech života.

V roce 2003 se vdala a odstěhovala za manželem do České Republiky. V letech 2003–2005 studovala v Bratislavě pod vedením akademické sochařky prof. Jaroslavy Šickové obor arteterapie a studium zakončila certifikátem.
V roce 2004 své sochy a plastiky poprvé vystavovala, jednalo se o společnou výstavu s českými umělci v Humenném na Slovensku. Od té doby vystavuje na samostatných výstavách. Několik plastik z její tvorby z let 2007–2009 zařadila do své sbírky Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě.
V roce 2004, rok poté, co se přestěhovala do České Republiky, si otevřela vlastní ateliér.

vyt1

V červnu 2013 ze své dílny ve Valašském Meziříčí převážela rozsáhlou kolekci výtvarných prací do rakouského Hainburgu, kde pořádala samostatnou výstavu.

„Sednu si k hroudě hlíny, položím na ni ruce. Na tu vlhkou hromádku, která voní po dešti. Sedím, hladím ji a čekám, co v ní je. Kolikrát přemýšlím, co bych mohla tak vymodelovat. A nic. Nechám to na tu pravou chvíli, přiložím dlaně a vnímám. Ona začne nutit moje prsty k pohybům. Nechám se vést. Vidím obrazy, barvy i létající ptáky s ohnivým peřím a rozprskujícími se kapkami vody ve slunečním světle. Nevím kolik je hodin, nevnímám okolí ani čas. Jen tu hlínu, která se smíchala s mými myšlenkami. Na konci práce stojí přede mnou socha, která posílá moje myšlenky. Sama se divím, kdo ji vytvořil. Zjišťuji, že je hluboká noc, najednou si uvědomuji, že mám hlad a je mi zima. Po těchto obrazech toužím a jsem ráda za ten dar. Našla jsem ho ve své práci. Jsem vděčná za schopnost prožívat i takto krásu okolo nás, i když jsem přišla o možnost vnímat ji zrakem.“

vyt2

Sama Marianna považuje schopnost vnímat a tvořit krásu poslepu za dar. Tento zdánlivý paradox nám, vidoucím, ukazuje, že pokora neznamená odevzdanost a že život má smysl i v případě, kdy člověka nemoc či nehoda o některý ze smyslů připraví.

 

Zdroj informací:  www.machalova.cz

Výjimečná výstava nevidomé sochařky Marianny Jánošíkové Machalové se uskuteční ve výstavní síni Atrium na Žižkově, Čajkovského 12/12a, 130 00 Praha 3
Vernisáž proběhne ve středu 20. listopadu 2013 v 18 hodin
Výstava potrvá do 20. prosince 2013

Zajděte se podívat, skutečně to stojí za to!


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Aneta ŽabkováVystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouš...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Staňte se odborníkem na moderní umění

strucny pribeh 200V nakladatelství Grada vyšla kniha Stručný příběh moderního umění od Susie Hodgeové, jejíž cílem je seznámit čtenáře s nejen s moderním uměním.

 

...

Literatura

Malou Marjánku nejvíce zajímalo, jestli mají v nebi skleničky

maji v nebi sklenicky 200Mají v nebi skleničky? Je název knihy, kterou napsala Martina Preissová a vydalo ji nakladatelství CPress. Pojďte do ní nahlédnout prostřednictvím této recenze.

 

...

Divadlo

Bigbeatový příběh Špinarka uvede ve čtvrtek 1. září v přímém přenosu ČT ART

spinarka200Divadlo Petra Bezruče zahájí sezónu 1. září 2022, a to představením Špinarky. Životní osudy populární zpěvačky Věry Špinarové na pozadí doby plné politických i společenských změn uvede v přímém přenose také ČT ART, a to ve čtvrtek 1. září ve 20 hod)...

Film

Režisérka Ivanna Benešová s novým dokumentem procestuje svět!

benesova perexO autorce známého fiktivního dokumentu Zneužívaný nebylo v posledních měsících vůbec slyšet. Důvod byl však více než jednoduchý – pobyt v Austrálii. Vedle studia v „zemi klokanů“ asistovala n...