Alšova jihočeská galerie chystá výstavu Andyho Warhola

Alšova jihočeská galerie chystá výstavu Andyho Warhola

Tisk

warhol200Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou k příležitosti šedesátého výročí svého vzniku plánuje uspořádat výstavu obrazů legendární ikony amerického pop artu Andyho Warhola. Zároveň se jedná o událost k připomenutí 85. výročí Warholova narození.

 

 

Po vzoru loňské úspěšné výstavy „Andy Warhol / The Art of PoP“ v bavorském Ambergu a následující inspirativní výstavě v Metropolitním muzeu umění v New Yorku se i Alšova galerie rozhodla připravit návštěvníkům umělecký zážitek spojený se jménem světoznámého malíře a grafika Andyho Warhola.

Projekt nese název Andy Warhol – Zlatá šedesátá a bere si za úkol nejen podpořit domácí cestovní ruch, ale hlavně představit moderní umění v té nejvyšší kvalitě v místě, kde by mohlo působit překvapivě. Chce ukázat ve velice exponovaném neogotickém prostředí zámeckého exteriéru něco neočekávaného, něco, co je prvotřídní a kontroverzní samo o sobě.

warhol

„Na ploše více než pěti set metrů čtverečních uvnitř zámeckého komplexu, do kterého zavítá ročně čtvrt milionu platících návštěvníků, bude prezentován autor, o jehož genialitě není třeba pochybovat. Některá díla Andyho Warhola, který se řadí do pomyslné první trojice nejžádanějších autorů dvacátého století, budou představena v České republice vůbec poprvé,“ prohlašuje ředitel Alšovy galerie Aleš Seifert.

Výstava bude tvořena v minimálním rozsahu devadesáti velkoformátových originálních děl, která budou zapůjčena od soukromých sběratelů a pravděpodobně i ze slovenského Múzea moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborcích. První část exponátů už do galerie byla převezena.

Expozice bude probíhat v Zámecké jízdárně v Hluboké nad Vltavou od 1. července do 25. srpna 2013 s možným prodloužením do 25. září 2013. Můžeme se těšit na nejznámější popartový portrét Marilyn Monroe, ale i na provokativního Ce -Tung Maa a ponurá elektrická křesla. Nebude chybět ani opravdová zmenšenina Factory, Warholova newyorského uměleckého studia, ve které si návštěvník může vytvořit originální sítotisková díla. Navíc vše doladí k dokonalosti hudební kulisa spřízněných Velvet underground.

warhol alsova-galerie


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Milujeme hrát živě, říká Petr Harmáček, kapelník skupiny Top Dream Company

To dream perexPrakticky deset let působí na scéně funky soulová formace Top Dream Company, kterou od letoška můžeme vidět (a slyšet) v televizním pořadu Zpívá celá rodina. Tam nejen doprovází všechny soutěžící, ale současně prezentuje svou nezaměniteln...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Fotografická kolekce Nostalgia dýchá životem, emocemi a tajemstvím

RR foto perexMuž a žena na černobílých fotografiích. To už tu bylo tisíckrát nebo milionkrát? Přesto si pozornost návštěvníků, kteří během letošního léta zajdou do foyer Domu kultury v Kroměříži, určitě zaslouží i fotografie, jejichž autorem je Rober...


Literatura

Umění filmu. Úvod do studia formy a stylu.
ImageKaždá generace filmových badatelů si s oblibou bere některý z teoretických systémů jako základ pro své zkoumání. V minulosti to byly zejména různé strukturalisticky orientované systémy s výraznou normot...

Divadlo

NoD: Valentýn zasáhl a bolel!

altVe dnech 29. a 30. května se v experimentálních prostorech NoD uskutečnilo na jevišti pro jednoho herce představení další inscenace v oblasti alternativního divadla. Valentýn, název hry i hlavního hrdiny strhnul emoce, zasáhl a...

Film

Lajna 2 je plná humoru, ale nezapomíná ani na důležitá témata

 

Lajna 2Televize Seznam již za několik dní uvede druhou řadu komediálního seriálu z hokejového prostředí s názvem Lajna. Dokáže svým ostrovtipem a zajímavým tématem navázat na úspěšnou první řadu? Zúčastnil jsem se slavnostní předpremiéry, kte...