Podlehněte kouzlu starých hraček

Podlehněte kouzlu starých hraček

Tisk

hracky 200V Muzeu luhačovického zálesí v Luhačovicích začíná výstava s názvem Hračky ze staré půdy. jedná se o mimořádný soubor hraček z rodinné sbírky Marie Fischerové-Kvěchové a bude doplněna i přednáškami, výtvarnými dílnami a animačními programy pro děti.

 

 

Sbírku, jež vlastní Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně, tvoří především tradiční moravské hračky. Obsahuje téměř 600 kusů převážně dřevěných hraček, ale i historické či autorské hračky od vnučky Marie Ficherové-Kvěchové.

Jedna z kurátorek výstavy Blanka Petráková říká: “Kolekce hraček z pozůstalosti Marie Fischerové-Kvěchové obsahuje 578 sbírkových předmětů. Zahrnuje i sběratelské kusy, většina hraček však sloužila svému pravému účelu: prošla rukama několika generací dětí, vyrůstajících v rodinné vile v Černošicích. Nejstarší hračky pocházejí z osmdesátých let 19. století. Jejich výrobním materiálem je keramika, dřevo a ostatní přírodní materiály, textil i kov.”

hracky2

Díky této sbírce můžete zjistit, jak si hrály a jak vyrůstaly generace děti nejen předválečného období. Naleznete zde soustružené hračky z Horácka a Podkrkonoší, exotické loutky, luxusní pokojíčky pro panenky, ale i plyšová zvířátka či nádobí pro panenky.

hracky

Marie Ficherová-Kvěchová ( 24. 3. 1982 - 2. 6. 1984) absolvovala pražskou Uměleckoprůmyslovou školu, navštěvovala malířské školy “Cola Rossi” a “Croquis” v Paříži. Zdrojem její tvorby bylo lidové umění a dětský svět. Ilustrovala spoustu knih (Broučci, Babička, Naše koledy). Je také autorkou souboru 25 studií lidových krojů a knih ilustrací lidových básniček a říkanek Našim dětem.

Hračky ze staré půdy
Muzeum luhačovického zálesí v Luhačovicích
Termín: 2. února 2012 – 21.dubna
Zdroj informací: muzeum-zlin.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Turistický seriál K21: Zámek Březnice

zamek breznice 200Milí čtenáři, s blížícími se prázdninami jsme se u nás rozhodli podívat se pod pokličku různých turistických cílů. Seznámíme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podíváme se na zoubek strašidlům a představíme pár muzeí. ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

V sobotu se opět otevře kontroverzní výstava Českoland grafika TMBK, potrvá do konce roku

Ceskoland 200Po nucené téměř dvou měsíční pauze se v podzemí pražského hotelu Pyramida v sobotu opět otevře velkolepá výstava Českoland, za kterou stojí grafik a satirik Tomáš Břínek, známý pod pseudonymem TMBK. Návštěvníci tu uvidí například Andreje B...


Literatura

Sám mezi staršími

200litPřinášíme vám ukázku z knihy Milana Uhdeho - Rozpomínky, co na sebe vím.

...

Divadlo

Pilsen Busking Fest 2022 oznamuje hlavní hvězdy svého programu

busking fest200Mezinárodní festival Pilsen Busking Fest, který už devátým rokem láká na vyvážený a velice pestrý program se po roce znovu hlásí o slovo. Tato přehlídka plná muzikantů, cirkusáků, akrobatů a dalších uměleckých profesí se uskuteční na konc...

Film

Severský filmový čtvrtek zval na bláznivou jízdu v Autobusu sebevrahů


autobus200Skandinávský dům pokračuje ve svém cyklu Severské filmové čtvrtky v Komorním kině Evald. Minulý čtvrtek – 14. dubna 2016 – byla na programu komedie (i když se to podle názvu nemusí tak jevit) Autobus sebevrahů podle knihy oblíbeného finského autora Arta Paasalinny...