Modré a růžové období Pabla Picassa

Modré a růžové období Pabla Picassa

Tisk

pablo picasso 200Galerie MIRO vystavuje třicet tři grafik jednoho z nejúspěšnějších umělců všech dob Pabla Picassa. Všechny grafické práce vytvořil umělec v letech 1904 až 1968. Rané grafické práce mapují Picassovo pozdní modré a růžové období. Obrazy ze čtyřicátých let jsou zase charakteristické expresivní formou kubismu. Poslední grafiky pocházejí z roku 1968, kdy bylo Picassovi osmdesát sedm let.

Pablo Picasso, jeden ze zakladatelů kubismu, se narodil ve španělské Malaze v roce 1881. Patří mezi nejvýznamnější osobnosti umělecké sféry 20. století a záběr jeho tvorby je obrovský. Malováním a kreslením byl posedlý, věnoval se grafice, scénografii i sochařině.Neustále experimentoval a měnil výtvarné techniky i malířské formy. Při své tvorbě bez obav přijímal vešerou inspiraci, která k němu přicházela a dokázal ji přetvořit v originální a svěží díla. Jistě právem je považován za umělce, který předběhl svou dobu.

pablo picasso2

Na výstavě můžeme spatřit grafiky z takzvaného pozdního Modrého období. V modrém období (1901–1904) tvořil Picasso tmavé obrazy vyvedené v modrých a modrozelených barvách, pouze zřídka použil teplejší barvy. Není jisté, kdy přesně toto Picassovo období začalo. Je možné, že se tak stalo ve Španělsku na jaře 1901 nebo v Paříži ve druhé polovině toho roku. Příčinou strohé barevnosti a smutných námětů (prostitutka, žebrák, harlekýn) může být Picassova cesta po Španělsku a také sebevražda jeho přítele Carlose Casagemase. Pro následující Růžové období (léta 1905–1907) je charakteristický veselejší nádech s oranžovými a růžovými barvami. Opět se zde často objevuje harlekýn. V roce 1904 se Picasso seznámil s Fernande Olivierovou a vztah s ní a také vliv francouzských malířů se značně podepsaly na jeho tvorbě. Picassova pozdní díla byla směsicí stylů, jeho prostředky vyjadřování v neustálé proměně až do konce jeho života. Picasso se cele věnoval práci, byl odvážnější, jeho dílo barevnější a expresivnější.

pablo picasso3

Vystavený soubor lze rozdělit do dvou odlišných částí. První jsou Picassovy rané grafické práce z let 1904 – 1905 a druhou tvoří pozdější grafické listy z období 1947 – 1968 (až na jednu výjimku „Devět hlav“ z roku 1934). Rané práce tvoří celkem čtrnáct grafik z pozdního modrého a počátku růžového období. Je to cyklus „Kejklíři“, který byl vydán v nákladu 250-ti nečíslovaných a nesignovaných kusů. Jeden soubor je také ve sbírce pražské Národní galerie. Všech třicet tři grafik pochází od renomované německo – švýcarské galerie. Grafiky (lepty, suché jehly, akvatinty, litografie a jeden barevný linoryt) jsou evidované v soupisových katalozích Picassových grafik.

pablo picasso

Picasso – Grafiky z let 1904 – 1968
Datum konání: 7.1.2013 - 3.2.2013
Galerie MIRO
Strahovské nádvoří 1/132, Praha 1

Zdroj informací a foto: www.galeriemiro.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Už dávno jsem se smířila s tím, že nejsem a nebudu dokonalá

jidr200Asi ne náhodou jsem natrefila na tři knihy s líbivými a lákavě barevnými obaly. První se jmenuje Meč pánů z Velhartic, druhá Meč a dívka z Herštejna a ta třetí Meč, srdce čarodějky. Jsou to knihy pro malé čtenáře a mají společnou autorku – Jindřišku Mend...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Zážitky odjinud Alexe Zupky


zupka 200Francie, Sýrie či třeba Maroko… Do 9. února trvá výstava obrazů dnes třiaosmdesátiletého Alexe Zupky Zážitky odjinud. Instalovaná je v Café Alternatif (Mezibranská 21, Praha 1).

...


Literatura

O dávném superhrdinovi Karlu IV.

karel iv komiks 200Zdeněk Ležák přichází s další psanou knihou a zároveň i komiksem. Tentokrát se věnuje letošnímu oslavenci Karlu IV. Podtitulem je příznačné označení Pán světa.

...

Divadlo

Sladký - nesladký domov

slad200Sladký domov, je nová hra od maďarského spisovateľa Gyorga Spiró, ktorá bola uvedená Slovenskému publiku 5. mája v podaní režiséra Juraja Bielika. Hlavnú úlohu Milky si v nej zahrala Elena Podzámka a jej pomocníkom bol Ujo Lisný, ktorého si zahral Peter ...

Film

Cinema City znovu otevírá své brány 10. června

Cinema City znovuotevreni 200Multiplexy Cinema City přivítají své diváky ve čtvrtek 10. června 2021. Na ná-vštěvníky tak opět čeká velmi pestrá filmová nabídka a intenzivní kino zážitek.

...