Výstava Synergia I aneb jak spolupracují pražští a helsinští studenti

Výstava Synergia I aneb jak spolupracují pražští a helsinští studenti

Tisk

Helsinska AVU v prazske GAVU - Synergia I Galerie Akademie výtvarných umění v Praze pořádá od 27.11. do 13.12.2012 výstavu, na které představuje výběr studentských prací z oborů nových médií, malby, instalací a soudobého sochařství. Na výstavě s názvem Helsinská AVU v pražské GAVU - Synergia I jsou zastoupeni tři finští a tři čeští umělci, kteří se v rámci studií zúčastnili výměnné stáže na Akademii v Praze nebo na Akademii v Helsinkách. Studentské výměny mezi Prahou a Helsinkami se pro obě instituce staly již tradicí, na kterou navázal kurátor Petr Řehoř a připravil první společnou výstavu pro helsinskou Gallery FAFA a dále putující do Galerie AVU.

Finské absolventy reprezentuje grafik Valpuri Kylmänen (nar. 1980), absolvent Tamarind Institute for Fine Art Lithography v USA, sochařka Emma Rönnholm (nar. 1984) a Oona Tikkaoja (nar. 1976), která se zabývá instalacemi.

Helsinska AVU v prazske GAVU - Synergia I

Česko zastupují Ivan Svoboda (nar. 1980) se svými videy, balancujícími na hraně mezi dokumentem a fikcí, fotografka Sylva Březnová (nar. 1984), která zde vystavuje fotografie a objekty a Klára Pernicová (nar. 1985), sochařka vytvářející objekty z atypických materiálů.

Helsinska AVU v prazske GAVU - Synergia I

Galerie AVU plní nejen tradiční funkce galerie, ale funguje také jako komunikační prostor Akademie na úrovni praktických výstupů s přesahy mimo školu. Ideová otevřenost koncepce galerie umožňuje, aby se zde akademická obec a odborná i laická veřejnost seznámila s kurátorskými projekty a pracemi studentů AVU a zároveň dává i příležitost studentům AVU k setkávání se s různými polohami umění prostřednictvím akcí pořádaných kurátory, umělci nebo studenty jiných českých i zahraničních škol.

Helsinska AVU v prazske GAVU - Synergia I

Otevřeno je od pondělí do pátku, 10:00 -18:00 hodin.

Zdroj informací a foto: www.avu.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Natěšená, múzami políbená, týmově sladěná, připravená a maličko nabroušená“. To je kapela Dolls In The Factory

Dolls in the Factory 200Čtveřice Dolls in the Factory z Frýdku-Místku není na tuzemské hudební scéně nováčkem. Za svoje působení vydala EP Hurricane (2012) a album Statues (2013). Píseň Believe zazněla ve filmu Křídla Vánoc (2013) a se songem Ch...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Chrudimské Muzeum barokních soch zahajuje návštěvnickou sezónu

Muzeum chrudim perex Muzeum barokních soch, které působí v Chrudimi od roku 2011, se chystá zahájit další návštěvnickou sezónu. Slavnostní zahájení se uskuteční v sobotu 1. dubna, kdy bude po celý den do muzea volný vstup, a v 17 hodin vyvrcholí ...


Literatura

Fleishman má průšvih

Leda Fleishman perexPříběh ambiciózního manželství, chytrá i humorná love-story o sexu a životě, naději, smutku, ztrátě, bolesti i lásce. Soudobý americký román, prvotina, která hodně převyšuje zavedené řemeslníky této branže.

Divadlo

Klec bláznů – nová stálice v repertoáru Švandova divadla?

klec blaznu200Švandovo divadlo je moje oblíbená pražská scéna, a když mi přišla pozvánka, ve které stálo, že chystají hru s prvky drag show, říkala jsem si, že tohle tedy vážně musím vidět. Už sám název – Klec bláznů – zní dostatečně zajímavě, aby podnítil...

Film

Podívejte se na fotky z natáčení nového filmu Láska na zakázku

laska na zakazku200Po dotočení celovečerního filmu Superžena začala režisérka Eva Toulová natáčet novou romantickou komedii s názvem LÁSKA NA ZAKÁZKU. Snímek nám představí příběhy několika hlavních hrdinů, kterým se hned v úvodu splní sen a získa...