Příliš neviditelná architektura v Litomyšli

Příliš neviditelná architektura v Litomyšli

Tisk

perska vez neviditelna architekturaJeště do 2. prosince tohoto roku máte možnost zhlédnout výstavu současného architekta Zdeňka Fránka Příliš Neviditelná architektura. Probíhá v renesančním Domě U Rytířů na Smetanově náměstí v Litomyšli a její nedílnou součástí je před vchodem do galerie umístěná neviditelná Perská věž.

 

Historicky cenný Dům U Rytířů byl postaven v polovině 16. století a patří mezi klenoty renesanční městské architektury v Čechách. Kamenná fasáda domu je zdobená dobovým sgrafity. Po stranách okna, nacházejícího se uprostřed budovy, jsou umístěni dva rytíři. Název Dům U Rytířů se ale váže především k povídce Aloise Jiráska nazvané U rytířů. Kromě nich zdobí fasádu ještě student, kupec, mořská panna, lev nebo jednorožec. V posledních letech zde Galerie Litomyšl pořádá krátkodobé výstavy výtvarného umění.

perska vez neviditelna architektura

Výstava architekta Zdeňka Fránka, autora Nového kostela v Litomyšli, navazuje na jeho kontroverzní neviditelnou Perskou věž umístěnou před Domem U Rytířů na Smetanově náměstí. Výstava byla zahájen 30. září, Perská věž byla zpřístupněna v polovině června, v době začátku Festivalu Smetanova Litomyšl. Na vaše zhlédnutí tu čekají snímky a nákresy pozoruhodné věže. Hodí se ultramoderní umění do historického centra starobylé Litomyšle? Přijeďte se podívat, vyšlápněte si na neviditelnou věž, ve které jsou umístněné dřevěné schůdky, podobné těm na rozhlednu a udělejte si názor sami.

alt

Zdeněk Fránek se narodil 26. srpna 1961 v Boskovicích a vystudoval Fakultu architektury v Brně. V roce 1989 si založil vlastní ateliér. V letech 1994 až 1996 externě přednášel na architektuře Vysokého učení technického v Brně. Od roku 2012 je děkanem Fakulty umění a architektury Technické univerzity v Liberci.

perska vez neviditelna architektura

Výstava Příliš neviditelná architektura
2. říjen 2012 - 2. prosinec 2012, Dům U Rytířů, Litomyšl
Pořadatel: Městská galerie v Litomyšli
Otvírací doba: Út-Ne: 10:00-12:00 a 13:00-17:00 hodin
Vstupné: 20 Kč dospělí, 10 Kč studenti a důchodci

perska vez neviditelna architektura pozvanka

Zdroj foto: autorka článku


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Radůza: „Hudba se nedá dělat bez radosti, bez úporného zaujetí a vášně.“

raduzaK rozhovoru s námi svolila mladá maminka a především písničkářka a harmonikářka Radůza. V hudbě se věnuje především šansonu, ale nebojí se ani folkových melodií. Písním vždy dominuje skvělý text. Nejen o nich je tento rozhovor, ve kterém...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Veronika Holcová: Through The Needle´s Eye As A Frame

veronika holcova´Neměnnost  přírodních zákonů je naší jedinou ochranou před ataky chaosu a démonů nesmírného kosmu.´ H. P. Lovecraft

 

...

Literatura

Krize v životě, život v krizi

krize v zivote zivot v krizi 200V září vyšla u nakladatelství universum příručka dvou renomovaných psychiatrů Radkina Honzáka a Vladimíry Novotné Krize v životě, život v krizi. Na krizi se podívají opravdu podrobně a z mnoha nejrůzně...

Divadlo

Štyrský/Toyen/Heisler. Švandovo divadlo uvede komorní hru Martiny Kinské o nevšední umělecké trojici

Styrsky Toyen Heisler 200Novou autorskou inscenaci oceňované dramatičky a režisérky Martiny Kinské s názvem Štyrský/Toyen/Heisler uvede 27. března v premiéře Švandovo divadlo na studiové scéně.

...

Film

Salem – čarodějnice, intriky a láska

salem 200Pokud se toužíte vrátit do minulosti a dozvědět se o honech na čarodějnice v americkém Massachusetts v roce 1692, zkuste seriál s všeříkajícím názvem Salem. Pokud hledáte příběh o epické lásce s nemálem tajemna, pak jste také na sp...